Logo De Belofte

ARNHEM - Het lijkt erop dat VVD en D66 in Arnhem toch hun zin gaan krijgen. Nadat GroenLinks en PvdA twee weken geleden de stekker uit de samenwerking trokken, ligt er nu een harde motie om de oplopende tekorten het hoofd te bieden. En die wordt door een meerderheid van de raad gesteund.

door Huibert Veth

Het eerdere collegevoorstel over de financiën was voor VVD en D66 niet werkbaar; het schond eerder gemaakte afspraken die de raad al had vastgesteld. VVD en D66 kwamen met een aanvullend voorstel. Daarop zetten GroenLinks en PvdA de samenwerking stop.

Achter het net 

Met een motie op het collegevoorstel, die een meerderheid in de raad kreeg, wordt opgedragen de oude afspraken alsnog na te leven. Dat moet gebeuren binnen eerder opgestelde financiële spelregels. GroenLinks en PvdA vonden die afspraken te knellend en wilden speelruimte om de zorgtekorten op te lossen. Zij vissen nu dus achter het net.

Eric Greving (PvdA): 'Met het aannemen van deze motie moet nu jaarlijks bijna 3 miljoen euro gevonden worden. Die moet ergens bezuinigd worden, ten koste van de stad.' Mark Coenders (GroenLinks) vindt het een incompleet verhaal, omdat niet duidelijk gemaakt wordt waar het geld vandaan moet komen.

'Afspraak is afspraak'

Leendert Combee (VVD) pareert dit, door aan te geven dat in het oorspronkelijke voorstel waar de coalitie op gevallen is, wel helder werd aangegeven waar er bespaard kan worden. Daar kan het college het wat hem betreft zoeken.

In dat voorstel van VVD en D66 stond ook dat ze bereid zijn om voor de eerste twee jaar wel een eenmalige greep uit de reserves te doen voor 5,4 miljoen euro. 'Dat vonden we twee weken geleden goed, dus nu ook nog. Afspraak is afspraak', zegt Combee.

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink reageert positief op de motie: 'Financiële deugdelijkheid is de basis voor elke politiek. Ook voor sociale politiek.'

'Claim op coalitiegesprekken'

Welke gevolgen dit raadsbesluit heeft voor de coalitieonderhandelingen is onduidelijk. Greving: 'Dat is een uitdaging waar we het in die gesprekken over moeten hebben.'

Hij had liever gezien dat het voorstel niet in stemming was gebracht. Volgens hem legt dit een claim op de gesprekken. 'Mogelijk moeten we zoeken naar financiële kaders die niet in strijd zijn met de financiële spelregels.'

VVD-gedeputeerde Jan Markink en Rutger Groot Wassink van GroenLinks in Amsterdam zullen de gesprekken in de verkennende fase leiden. Donderdag en vrijdag spreken zij met alle fracties.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend