Logo De Belofte

WIJCHEN - De helft minder jongeren doorverwijzen voor intensieve, dure zorg - dat is het nieuwe streven van de gemeente Wijchen. Samen met Rondom Wijchen - de coöperatie van welzijnspartijen rondom jeugdzorg en WMO - gaat de gemeente kijken hoe jongeren preventief geholpen kunnen worden en zo niet in een te zwaar traject belanden.

door Thomas Overdijk

Dat betekent; jongeren niet meteen naar een psycholoog doorsturen, maar bijvoorbeeld een alternatief programma aanbieden zodat ze niet in een te zwaar, duur traject terechtkomen waar ze dan meestal ook lastiger weer uitkomen. Daarmee wil Wijchen ook de tekorten op jeugdzorg en WMO enigszins proberen te dekken.

Zie ook: Wijchen kampt met tekorten: 'Je kan als lokale overheid niet goed je werk doen'

Aantal doorverwijzingen halveren

Daarvoor is een streven bepaald van niet meer dan veertig doorverwijzingen voor specialistische zorg per maand. Dat zijn er nu - over een jaar gemeten - twee keer zo veel. Momenteel krijgt zo’n tien procent van alle jongeren in Wijchen die intensievere zorg. 

‘Als een kind het écht nodig heeft, en het is de eenenveertigste, dan krijgt het natuurlijk nog wel gewoon de zorg dat het nodig heeft. Het is ook geen plafond, maar een richtlijn’, legt wethouder Titus Burgers uit.

Als een huisarts vindt dat een kind doorverwezen moet worden voor intensievere zorg, dan heeft de gemeente daar ook niets over te zeggen. Voor de huisarts verandert er in principe dus weinig.

Onzekere pubers

De gemeente is nu wel met huisartsen en andere belanghebbenden in gesprek over alternatieve oplossingen: ‘Wij zijn nu goed aan het kijken welke vrij toegankelijke programma’s we moeten ontwikkelen zodat er een preventieve tussenstap komt die voor veel jongeren al genoeg is’, aldus de wethouder.

Dat soort programma's zijn bijvoorbeeld praatgroepen, extra begeleiding op school of speciale trainingen, zoals faalangsttrainingen. ‘Neem als voorbeeld jongeren in de puberteit die niet ziek zijn, maar gewoon onzeker. We gaan de lichtere gevallen kritischer onder de loep nemen zodat ze niet meer meteen worden doorgestuurd naar een psycholoog’, vertelt Burgers.

Tekorten

Net zoals veel andere gemeenten kampt Wijchen met fikse tekorten op gebied van jeugdzorg en WMO. De preventieve regeling van de jeugdzorg moet de tekorten ook weer verlichten volgens de wethouder. ‘In 2021 willen we met het geld van het Rijk voor jeugdzorg rond kunnen komen’, besluit wethouder Burgers.

Zie ook: Hartenkreet gemeenten na miljoenentekorten: 'Rijk help ons'

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend