Logo De Belofte

ROZENDAAL - De grootste investeringen om de Rozendaalse klimaatdoelstellingen te halen moeten van inwoners zelf komen. Dat valt op te maken uit de plannen die de gemeenteraad dinsdagavond vaststelde. De gemeente faciliteert en zoekt het in kleinschalige oplossingen.

door Huibert Veth

Ook Rozendaal moet in 2050 energieneutraal zijn. In het coalitieakkoord werd afgesproken hier een agenda voor te maken. Deze is dinsdagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De gemeente reserveert de komende jaren 187.000 euro voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dit bedrag wordt uit eigen zak betaald. Geen probleem, want de Rozendaalse portemonnee is goed gevuld.

Energiecoaches

Het college wil dat inwoners minder energie verbruiken. Daarvoor worden energiecoaches ingezet en wordt er voorlichting gegeven.

De gemeente onderzoekt subsidiemogelijkheden van 1.000 euro per huishouden. De wethouder hoopt dit jaar nog met concrete voorstellen te komen voor subsidies en leningen voor zijn inwoners.

'Elkaar inspireren'

Ook komt er een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen per type woning. Huizen die al duurzaam zijn worden opengesteld zodat 'buren elkaar kunnen inspireren'.

Bekijk de reactie van wethouder Anton Logemann (tekst gaat door na de video):

Grootschalige, duurzame energieopwekking is volgens het gemeentebestuur niet direct mogelijk binnen de gemeentegrenzen. 'Voor hoge windmolens is hier geen plek', zegt wethouder Anton Logemann. Rozendaal gaat op zoek naar kleinere bronnen, zoals een collectieve warmtekoudeopslag voor buurten.

Er zal verder worden ingezet op het plaatsen van zonnepanelen op geschikte daken binnen de bebouwde kom. Ook worden pompen en gemalen verduurzaamd en wordt er gekeken naar LED-verlichting in de openbare ruimte.

'Veel geld'

Raadslid George van Gorkum (Rosendael '74) vindt 187.000 euro veel geld voor 'onderzoeken, scans en verkenningen zonder concreet resultaat'. Toch stemde ook zijn partij voor de plannen. Eind 2020 volgt de eerste evaluatie.

Het laatste nieuws uit Rozendaal

 • Oplossing onrust Rozendaalse school: geen pannacourt, wel een speelveld

  12 februari 2020
  ROZENDAAL - Geen pannacourt, wel een speelveldje op het dak van de gymzaal. Dat is het compromis dat een einde moet maken aan de nieuwe onrust rondom de Rozendaalse Dorpsschool. Tot dat besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond.
 • Burgemeester Rozendaal kijkt terug op 'stabiel jaar'

  06 januari 2020
  ROZENDAAL - 2019 was een stabiel jaar voor de gemeente Rozendaal, betoogt burgemeester Ester Weststeijn maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak. Dat is anders dan in de rest van het land en de wereld, legt ze uit. Ook pleit zij voor een ander mensbeeld waarin 'de meeste mensen deugen'.
 • Rijk Rozendaal maakt zich vooral zorgen om problemen bij de buren

  05 november 2019
  ROZENDAAL - De grootste zorgen van de gemeente Rozendaal gingen dinsdagavond uit naar de financiële tekorten bij buurgemeentes. De eigen begroting werd unaniem vastgesteld. De toch al goed gevulde spaarpot, wordt opnieuw aangevuld.
 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Mads en Pepijn zetten onrust over hun schoolplein op politieke agenda

  17 september 2019
  ROZENDAAL - Er moeten meer groene speelmogelijkheden komen voor het schoolplein van de Rozendaalse Dorpsschool. Die vurige oproep deden Mads en Pepijn uit groep zes tijdens de raadsvergadering. En met succes. Coalitiepartij Rosendael ’74 laat weten 'de handschoen op te pakken'. Het 'intimiderende gedrag' van buurtbewoners noemt de partij 'onacceptabel'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend