Logo De Belofte

ROZENDAAL - De grootste investeringen om de Rozendaalse klimaatdoelstellingen te halen moeten van inwoners zelf komen. Dat valt op te maken uit de plannen die de gemeenteraad dinsdagavond vaststelde. De gemeente faciliteert en zoekt het in kleinschalige oplossingen.

door Huibert Veth

Ook Rozendaal moet in 2050 energieneutraal zijn. In het coalitieakkoord werd afgesproken hier een agenda voor te maken. Deze is dinsdagavond unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

De gemeente reserveert de komende jaren 187.000 euro voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dit bedrag wordt uit eigen zak betaald. Geen probleem, want de Rozendaalse portemonnee is goed gevuld.

Energiecoaches

Het college wil dat inwoners minder energie verbruiken. Daarvoor worden energiecoaches ingezet en wordt er voorlichting gegeven.

De gemeente onderzoekt subsidiemogelijkheden van 1.000 euro per huishouden. De wethouder hoopt dit jaar nog met concrete voorstellen te komen voor subsidies en leningen voor zijn inwoners.

'Elkaar inspireren'

Ook komt er een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen per type woning. Huizen die al duurzaam zijn worden opengesteld zodat 'buren elkaar kunnen inspireren'.

Bekijk de reactie van wethouder Anton Logemann (tekst gaat door na de video):

Grootschalige, duurzame energieopwekking is volgens het gemeentebestuur niet direct mogelijk binnen de gemeentegrenzen. 'Voor hoge windmolens is hier geen plek', zegt wethouder Anton Logemann. Rozendaal gaat op zoek naar kleinere bronnen, zoals een collectieve warmtekoudeopslag voor buurten.

Er zal verder worden ingezet op het plaatsen van zonnepanelen op geschikte daken binnen de bebouwde kom. Ook worden pompen en gemalen verduurzaamd en wordt er gekeken naar LED-verlichting in de openbare ruimte.

'Veel geld'

Raadslid George van Gorkum (Rosendael '74) vindt 187.000 euro veel geld voor 'onderzoeken, scans en verkenningen zonder concreet resultaat'. Toch stemde ook zijn partij voor de plannen. Eind 2020 volgt de eerste evaluatie.

Het laatste nieuws uit Rozendaal

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend