Logo De Belofte

SPIJK - Inwoners van Spijk hebben geen hoop meer dat de basisschool in hun dorp open blijft. Na een emotionele bijeenkomst waarin de Stichting Actief Spijk aangaf op dit moment niks meer te kunnen doen om de school open te houden, heeft een groot aantal ouders besloten hun kinderen na de zomer al naar een andere school te laten gaan.

Door Lonneke Gerritsen

Dat de Willibrordusschool volgend jaar zomer dicht moet, was al langer bekend. Dit nieuws kwam in Spijk hard aan. De afgelopen jaren zijn bijna alle voorzieningen uit het dorp verdwenen en de school wordt door de inwoners nu nog gezien als 'het hart van Spijk'. Maar de school heeft nog te weinig leerlingen om te kunnen blijven bestaan.

Lobby 

Nadat bekend werd dat de school vanaf zomer 2020 zou sluiten heeft een groepje inwoners en de Stichting Actief Spijk alles op alles gezet om de school in het dorp te houden. Het idee ontstond om als dorp de school over te nemen, zoals in sommige andere plaatsen in Nederland ook is gebeurd.  

Er is veel gelobbyd bij de gemeente Zevenaar -en zelfs in Den Haag- om de school open te houden. Maar onlangs heeft de Stichting Actief Spijk tijdens een bijeenkomst aan de inwoners laten weten dat er op dit moment geen vooruitgang in zit. Volgens Guido Ariessen van de Stichting Actief Spijk was dit een emotioneel moment voor veel mensen in het dorp: 'Er waren ook veel ouderen bij die bijeenkomst, die hier als kind nog op school hebben gezeten, sommigen waren echt in tranen...'

Zelf is Ariessen ook teleurgesteld: 'We hebben er drie jaar lang, dag en nacht voor gestreden om de school open te houden, maar helaas... '

Overstap

Veel ouders hebben nu al de knoop doorgehakt en kiezen komend schooljaar al voor een andere basisschool. Volgens Ariessen hebben gaan zeker 15 kinderen uit Spijk na de zomer naar Lobith of bijvoorbeeld Tolkamer. 'Ik snap het wel. We geven de strijd nog niet op, maar op dit moment zit er geen schot in de zaak.'  

Het schoolbestuur wil niet zeggen hoeveel ouders al hebben besloten om over te stappen, maar laat wel weten dat de school sowieso nog een jaar open blijft. Er blijven net als nu ook drie groepen, een onderbouw, middenbouw en een bovenbouw. 

Eind deze week krijgen de kinderen in Spijk vakantie. Dit zal niet anders gaan, dan andere jaren. Half augustus gaat het laatste jaar van de Willibrordusschool van start. Met hoeveel kinderen blijft voorlopig de vraag...

Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

  13 september 2019
  WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Hotels niet blij met Van der Valk in Doetinchem: 'Groenteboer naast enorme Albert Heijn'

  12 september 2019
  DOETINCHEM - Hoteliers in Doetinchem en naaste omgeving voelen zich kansloos als er daadwerkelijk een hotel van Van der Valk op de hoek van de Europaweg en de Kildersweg in Doetinchem, vlak bij de op- en afrit naar de snelweg A18, komt. 'We voelen ons dan als een groenteboer naast een enorme vestiging van Albert Heijn', verklaarde Kees Hensen gisteravond tijdens de beeldvormende raad in Doetinchem.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend