Logo De Belofte

SPIJK - Inwoners van Spijk hebben geen hoop meer dat de basisschool in hun dorp open blijft. Na een emotionele bijeenkomst waarin de Stichting Actief Spijk aangaf op dit moment niks meer te kunnen doen om de school open te houden, heeft een groot aantal ouders besloten hun kinderen na de zomer al naar een andere school te laten gaan.

Door Lonneke Gerritsen

Dat de Willibrordusschool volgend jaar zomer dicht moet, was al langer bekend. Dit nieuws kwam in Spijk hard aan. De afgelopen jaren zijn bijna alle voorzieningen uit het dorp verdwenen en de school wordt door de inwoners nu nog gezien als 'het hart van Spijk'. Maar de school heeft nog te weinig leerlingen om te kunnen blijven bestaan.

Lobby 

Nadat bekend werd dat de school vanaf zomer 2020 zou sluiten heeft een groepje inwoners en de Stichting Actief Spijk alles op alles gezet om de school in het dorp te houden. Het idee ontstond om als dorp de school over te nemen, zoals in sommige andere plaatsen in Nederland ook is gebeurd.  

Er is veel gelobbyd bij de gemeente Zevenaar -en zelfs in Den Haag- om de school open te houden. Maar onlangs heeft de Stichting Actief Spijk tijdens een bijeenkomst aan de inwoners laten weten dat er op dit moment geen vooruitgang in zit. Volgens Guido Ariessen van de Stichting Actief Spijk was dit een emotioneel moment voor veel mensen in het dorp: 'Er waren ook veel ouderen bij die bijeenkomst, die hier als kind nog op school hebben gezeten, sommigen waren echt in tranen...'

Zelf is Ariessen ook teleurgesteld: 'We hebben er drie jaar lang, dag en nacht voor gestreden om de school open te houden, maar helaas... '

Overstap

Veel ouders hebben nu al de knoop doorgehakt en kiezen komend schooljaar al voor een andere basisschool. Volgens Ariessen hebben gaan zeker 15 kinderen uit Spijk na de zomer naar Lobith of bijvoorbeeld Tolkamer. 'Ik snap het wel. We geven de strijd nog niet op, maar op dit moment zit er geen schot in de zaak.'  

Het schoolbestuur wil niet zeggen hoeveel ouders al hebben besloten om over te stappen, maar laat wel weten dat de school sowieso nog een jaar open blijft. Er blijven net als nu ook drie groepen, een onderbouw, middenbouw en een bovenbouw. 

Eind deze week krijgen de kinderen in Spijk vakantie. Dit zal niet anders gaan, dan andere jaren. Half augustus gaat het laatste jaar van de Willibrordusschool van start. Met hoeveel kinderen blijft voorlopig de vraag...

Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.
 • Van Halteren wordt wethouder Montferland

  30 juli 2020
  DIDAM - Jan van Halteren is vanaf 10 september de nieuwe wethouder van Montferland. Hij volgt Wim Sinderdinck op, die begin mei aftrad vanwege gezondheidsredenen.
 • 75.000 euro voor aanleg van moestuintjes

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem stelt subsidie beschikbaar voor het telen van lokaal voedsel. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aanleg van buurtmoestuinen of pluktuinen. De komende drie jaar is daar 25.000 euro per jaar voor beschikbaar.
 • Arnhem wil besparen op welzijnswerk

  29 juli 2020
  ARNHEM - Arnhem wil haar welzijnswerk anders organiseren. Dat moet structureel ruim een half miljoen euro per jaar besparen, stelt het college voor. Functies moeten worden gecombineerd en er wordt meer gekeken naar de daadwerkelijke behoefte.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend