Logo De Belofte

SPIJK - Inwoners van Spijk hebben geen hoop meer dat de basisschool in hun dorp open blijft. Na een emotionele bijeenkomst waarin de Stichting Actief Spijk aangaf op dit moment niks meer te kunnen doen om de school open te houden, heeft een groot aantal ouders besloten hun kinderen na de zomer al naar een andere school te laten gaan.

Door Lonneke Gerritsen

Dat de Willibrordusschool volgend jaar zomer dicht moet, was al langer bekend. Dit nieuws kwam in Spijk hard aan. De afgelopen jaren zijn bijna alle voorzieningen uit het dorp verdwenen en de school wordt door de inwoners nu nog gezien als 'het hart van Spijk'. Maar de school heeft nog te weinig leerlingen om te kunnen blijven bestaan.

Lobby 

Nadat bekend werd dat de school vanaf zomer 2020 zou sluiten heeft een groepje inwoners en de Stichting Actief Spijk alles op alles gezet om de school in het dorp te houden. Het idee ontstond om als dorp de school over te nemen, zoals in sommige andere plaatsen in Nederland ook is gebeurd.  

Er is veel gelobbyd bij de gemeente Zevenaar -en zelfs in Den Haag- om de school open te houden. Maar onlangs heeft de Stichting Actief Spijk tijdens een bijeenkomst aan de inwoners laten weten dat er op dit moment geen vooruitgang in zit. Volgens Guido Ariessen van de Stichting Actief Spijk was dit een emotioneel moment voor veel mensen in het dorp: 'Er waren ook veel ouderen bij die bijeenkomst, die hier als kind nog op school hebben gezeten, sommigen waren echt in tranen...'

Zelf is Ariessen ook teleurgesteld: 'We hebben er drie jaar lang, dag en nacht voor gestreden om de school open te houden, maar helaas... '

Overstap

Veel ouders hebben nu al de knoop doorgehakt en kiezen komend schooljaar al voor een andere basisschool. Volgens Ariessen hebben gaan zeker 15 kinderen uit Spijk na de zomer naar Lobith of bijvoorbeeld Tolkamer. 'Ik snap het wel. We geven de strijd nog niet op, maar op dit moment zit er geen schot in de zaak.'  

Het schoolbestuur wil niet zeggen hoeveel ouders al hebben besloten om over te stappen, maar laat wel weten dat de school sowieso nog een jaar open blijft. Er blijven net als nu ook drie groepen, een onderbouw, middenbouw en een bovenbouw. 

Eind deze week krijgen de kinderen in Spijk vakantie. Dit zal niet anders gaan, dan andere jaren. Half augustus gaat het laatste jaar van de Willibrordusschool van start. Met hoeveel kinderen blijft voorlopig de vraag...

Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend