Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen heeft maandagavond unaniem ingestemd met een toekomstvisie voor de wijk De Buurt in Wageningen. Er komen geen studentenwooncomplexen meer bij, wél betaalbare woningen in een groene wijk.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

De huizen zijn bedoeld voor starters, senioren en gezinnen. Zij kunnen straks een woning huren of kopen rondom de sporthal De Olympiahal, de Churchillweg/Spelstraat en de Brink Residence. Op die locaties richt het plan zich. De wijk krijgt een dorps karakter, staat in de gemeentelijke visie.

Uitgangspunten voor de wijk De Buurt: 
1. Wonen in een dorpse setting
2. Voldoende ruimte voor ontmoeting
3. Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit
4. Veel groen in de buurt

Ook groen in de buurt is een vereiste. De buurt moet voor minimaal 10 procent uit groen bestaan. In het kader van duurzaamheid moeten nieuwe woningen voorzien worden van zonnepanelen of een groen dak. Bovendien moeten ze gasloos zijn.  

Probleem met parkeren?

Als er extra mensen in de wijk komen, zorgt dat ook voor extra auto's. Om te voorkomen dat de nieuwbouw in de wijk extra parkeerdrukte oplevert, moeten bewoners zorgen voor voldoende parkeerplakken op 'eigen terrein'. Alleen bezoekers mogen op openbare parkeerplekken in de buurt parkeren. Een motie van de VVD hiervoor werd aangenomen. 

Er is maanden gewerkt aan de plannen. Daarbij zijn bewoners nauw betrokken geweest. Daarnaast hebben er ook gesprekken plaatsgevonden met de manager van AH, de Woningstichting en de projectontwikkelaars.

De komende tijd wordt er een bestemmingsplan uitgewerkt waarvan de uitgangspunten van de gebiedsvisie als basis zullen dienen. 

Zie ook: VVD Wageningen maakt zich zorgen om sloop sporthal: 'moeten kinderen straks met de bus naar gym?' 

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Essentiële' therapie voor Roos misschien wegbezuinigd

  04 juni 2020
  ARNHEM - 'Haar wereld is niet als die van anderen', vertelt de moeder van Roos over haar dochter aan de Arnhemse gemeenteraad. 'Het is een wereld vol demonen. Soms kletst en knuffelt ze. Maar als alles donker wordt, is er boosheid, angst en wanhoop.'
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Veiligheid onvoldoende in zwembaden, blijkt uit onderzoek na zedenincident

  04 juni 2020
  ARNHEM - Niet alle medewerkers en vrijwilligers van Arnhemse zwemverenigingen zijn verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) af te geven. En op het gebied van veiligheid heeft iedereen zo zijn eigen richtlijnen en afspraken. Dat blijkt uit onderzoek naar de veiligheid en kwaliteit van zwemlessen in Arnhem naar aanleiding van het zedenincident in zwembad De Grote Koppel begin vorig jaar.
 • Zorgen om 'levensgevaarlijke' rotonde: 'Welke ui heeft dit verzonnen?'

  04 juni 2020
  HUISSEN - Het is wachten op ongelukken volgens de mensen die regelmatig over de heringerichte rotonde bij het riviertje de Linge in Huissen komen. Degenen die zich zorgen maken hebben het maar al te vaak maar net goed zien gaan. De aanpassingen hebben de rotonde onoverzichtelijk gemaakt vinden ze. En levensgevaarlijk.
 • Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

  04 juni 2020
  BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend