Logo De Belofte

WAGENINGEN - Een aantal politieke partijen in Wageningen wil een ander financieringssysteem voor overheidsgeld. Aanleiding is de tegenvallende Rijksbijdrage voor de komende jaren. Wageningen moet daardoor weer extra bezuinigen. Het is zuur voor de gemeente, want de bezuinigingsopgave was al groot, tot bijna 4 miljoen euro per jaar.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

Al met al moet de gemeente jaarlijks rond de 5 miljoen euro bezuinigingen, stelt de wethouder Dennis Gudden. En dat is best veel op een begroting van zo'n 100 miljoen euro. 

De extra bezuinigingsopgave is te wijten aan de zogenoemde meicirculaire. In dat financieringsplan staat hoeveel geld gemeenten de komende jaren van het Rijk krijgen. Wageningen krijgt fors minder. 'Het negatieve effect hiervan loopt op van  131.000 euro in 2019 tot 1.107.000 euro in 2023', staat in een informatiebrief aan de gemeenteraad. 

'Onzinnig stelsel'

In Nederland is het zo geregeld dat wanneer de landelijke overheid minder uitgeeft, gemeenten ook minder geld krijgen. Dat pakt nu dus erg nadelig uit voor de Wageningen.

De lokale PvdA wil dan ook zo snel mogelijk een einde maken aan die financieringskoppeling. 'Het is een onzinnig stelsel', zei fractievoorzitter Mathilde Maijer tijdens het debat dinsdagavond. Het is volgens haar te vergelijken met de uitspraak: 'Als ik geen kleding meer koop, krijgen mijn kinderen minder zakgeld.'

Roep om extra geld

Ook andere partijen roepen om meer geld, maar zijn bang dat ze alleen in Den Haag niet gehoord worden. Daarom stelt GroenLinks voor de krachten te bundelen en samen met de provincie en andere Gelderse gemeenten een oproep te doen voor meer geld van het Rijk. 

Extra geld is voornamelijk nodig voor het hete hangijzer zorg en ondersteuning (sociaal domein). De kosten daarvoor zijn veel hoger dan de vergoeding die het Rijk geeft. 'We hebben het gevoel dat de verbinding tussen Wageningen en het Rijk zoek is', zegt Melissa van der Lingen van Connect Wageningen. 

De gemeenteraad debatteert over twee weken hoe en waarop er bezuinigd gaat worden. Er ligt al een voorstel van het gemeentebestuur. Maar die plannen leveren waarschijnlijk een te kleine besparing op. De schatting loopt van 3,2 tot 5,2 miljoen euro. Er moeten dus extra maatregelen genomen worden om een structurele bezuiniging van 5 miljoen euro met zekerheid te kunnen realiseren.

De invulling van de bezuinigingsplannen voor Wageningen zijn nu nog verre van concreet. Dat is enigszins zorgelijk, want dit najaar moet er al een sluitend plan liggen. 

Lees ook: Wageningen in de knoop met miljoenentekort, bezuiniging sociaal domein lijkt onvermijdelijk

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend