Logo De Belofte

CULEMBORG - Vanaf maandag moeten de meeste inwoners van acht gemeenten in het Rivierengebied met hun vuilniszak naar een ondergrondse container. Daarvoor waren in één jaar vijfhonderd nieuwe afvalcontainers nodig.

door Esther Hendriks

'Een hele klus', noemt directeur Erik de Vries van Avri, het bedrijf dat afval ophaalt in het gebied, de installatie van het nieuwe systeem. De aanloop naar het nieuwe afvalscheidingssysteem verliep niet geheel vlekkeloos. De afgelopen weken moesten de laatste containers nog snel worden geplaatst. Ook op plekken waar ze eigenlijk niet zouden komen te staan. De Vries: 'We hebben iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd over waar de containers staan.'

Het plaatsen van de afvalbakken is een maatregel om het afval beter te scheiden. Avri haalt de rotzooi niet langer op, inwoners moeten het zelf naar de containers brengen en betalen per zak. Het plastic haalt de Avri op sommige plekken nog wel op. Op andere plekken brengen de mensen het zelf weg.

Onrust bij inwoners

Daarnaast mogen ook blikjes vanaf nu bij het glas. De veranderingen veroorzaakten onrust bij inwoners. Erik de Vries, directeur van Avri: 'Je krijgt als overheidsinstantie al snel kritiek, dat hoort erbij. Verandering is altijd lastig en zeker als iets dan niet of anders werkt. Het is ook voor ons een grote verandering.'

Dat het goed is om te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden, daar zijn de meeste inwoners het wel over eens. Maar over de manier waarop dat nu gaat gebeuren is nog weerstand. Inwoner Kees Nijburg: 'Ik denk dat de Avri verkeert communiceert. Opeens staan er containers op plekken terwijl is afgesproken dat ze daar niet zouden komen te staan.' 

Wat vinden inwoners van het nieuwe afvalscheidingssysteem? Bekijk de video hieronder

Restafval dumpen?

De komende weken moet blijken of het nieuwe systeem bijdraagt aan een betere afvalscheiding en minder restafval. Inwoner Caroline van Steenens heeft haar twijfels. 'Ik loop langs de Waal om te jutten, en wat we daar vinden... En daar komen nu de vuilniszaken met huisvuil ook bij. Die vinden wij soms nu al.' Van Steenens doelt op 'ontwijkers' die hun restafval dumpen zodat zij er niet voor hoeven te betalen. 

Kinderziektes

Directeur De Vries verwacht dat de aankomende weken duidelijk te krijgen welke verbeteringen nodig zijn. 'Een container die niet goed werkt door bijvoorbeeld een software-foutje, of containers waar de pas niet goed is gekoppeld. Mensen kunnen ons dan appen of bellen.'

De afgelopen weken werd de Avri al platgebeld door mensen met vragen over het nieuwe systeem. De instantie kreeg 12.000 telefoontjes.

Volle containers

Veel inwoners hebben nog op het laatste moment gebruik gemaakt van het gratis storten van hun restafval in de nieuwe ondergrondse containers. In stedelijke gebieden leidde dit tot volle containers. Dat meldt een woordvoerder van Avri desgevraagd.

Volgens de woordvoerder is Avri in het weekend en vandaag druk geweest met het legen van de containers en verwijderen van bijgeplaatst vuil. Aan de Hilversumstraat in Tiel hoopte zich een heleboel vuil op rond de volle container. Deze werd vervolgens zondag even voor middernacht in brand gestoken. De container is gehavend en zat vol water door het bluswerk van de brandweer. Avri heeft hem maandag aan het begin van de middag weer in gebruik gesteld.

Vanaf deze week gaan de meeste inwoners van Rivierenland de ondergrondse containers voor restafval gebruiken. Daarvoor betalen zij 1 euro per inworp van een zakje van 30 liter.

 

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

  28 mei 2020
  CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.
 • Culemborg heeft bijna een nieuwe wethouder

  17 maart 2020
  CULEMBORG - Culemborg heeft een gegadigde gevonden voor de wethouderspost, die vacant was geraakt door het vrijwillige vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda. Het gaat om Sascha Baggerman, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.
 • Nieuwe wethouder Culemborg: partijlidmaatschap niet nodig

  11 februari 2020
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg is na het vertrek van CDA-wethouder Buwalda, vorige maand, op zoek naar een nieuw collegelid. De nieuwe wethouder hoeft geen lid te zijn van een politieke partij. Dat staat in de omschrijving van de vacature, die dinsdag is geplaatst op de site van de gemeente Culemborg.
 • Culemborg zoekt nieuwe wethouder na vertrek Buwalda

  30 januari 2020
  CULEMBORG - De zeven partijen in de Culemborgse gemeenteraad, die anderhalf jaar geleden het raadsakkoord hebben ondertekend, gaan op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is nodig na het plotselinge vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda, vorige week.

Overig verkiezingsnieuws

 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  ARNHEM - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • Jan Pieter van der Schans is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend