Logo De Belofte

CULEMBORG - Vanaf maandag moeten de meeste inwoners van acht gemeenten in het Rivierengebied met hun vuilniszak naar een ondergrondse container. Daarvoor waren in één jaar vijfhonderd nieuwe afvalcontainers nodig.

door Esther Hendriks

'Een hele klus', noemt directeur Erik de Vries van Avri, het bedrijf dat afval ophaalt in het gebied, de installatie van het nieuwe systeem. De aanloop naar het nieuwe afvalscheidingssysteem verliep niet geheel vlekkeloos. De afgelopen weken moesten de laatste containers nog snel worden geplaatst. Ook op plekken waar ze eigenlijk niet zouden komen te staan. De Vries: 'We hebben iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd over waar de containers staan.'

Het plaatsen van de afvalbakken is een maatregel om het afval beter te scheiden. Avri haalt de rotzooi niet langer op, inwoners moeten het zelf naar de containers brengen en betalen per zak. Het plastic haalt de Avri op sommige plekken nog wel op. Op andere plekken brengen de mensen het zelf weg.

Onrust bij inwoners

Daarnaast mogen ook blikjes vanaf nu bij het glas. De veranderingen veroorzaakten onrust bij inwoners. Erik de Vries, directeur van Avri: 'Je krijgt als overheidsinstantie al snel kritiek, dat hoort erbij. Verandering is altijd lastig en zeker als iets dan niet of anders werkt. Het is ook voor ons een grote verandering.'

Dat het goed is om te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden, daar zijn de meeste inwoners het wel over eens. Maar over de manier waarop dat nu gaat gebeuren is nog weerstand. Inwoner Kees Nijburg: 'Ik denk dat de Avri verkeert communiceert. Opeens staan er containers op plekken terwijl is afgesproken dat ze daar niet zouden komen te staan.' 

Wat vinden inwoners van het nieuwe afvalscheidingssysteem? Bekijk de video hieronder

Restafval dumpen?

De komende weken moet blijken of het nieuwe systeem bijdraagt aan een betere afvalscheiding en minder restafval. Inwoner Caroline van Steenens heeft haar twijfels. 'Ik loop langs de Waal om te jutten, en wat we daar vinden... En daar komen nu de vuilniszaken met huisvuil ook bij. Die vinden wij soms nu al.' Van Steenens doelt op 'ontwijkers' die hun restafval dumpen zodat zij er niet voor hoeven te betalen. 

Kinderziektes

Directeur De Vries verwacht dat de aankomende weken duidelijk te krijgen welke verbeteringen nodig zijn. 'Een container die niet goed werkt door bijvoorbeeld een software-foutje, of containers waar de pas niet goed is gekoppeld. Mensen kunnen ons dan appen of bellen.'

De afgelopen weken werd de Avri al platgebeld door mensen met vragen over het nieuwe systeem. De instantie kreeg 12.000 telefoontjes.

Volle containers

Veel inwoners hebben nog op het laatste moment gebruik gemaakt van het gratis storten van hun restafval in de nieuwe ondergrondse containers. In stedelijke gebieden leidde dit tot volle containers. Dat meldt een woordvoerder van Avri desgevraagd.

Volgens de woordvoerder is Avri in het weekend en vandaag druk geweest met het legen van de containers en verwijderen van bijgeplaatst vuil. Aan de Hilversumstraat in Tiel hoopte zich een heleboel vuil op rond de volle container. Deze werd vervolgens zondag even voor middernacht in brand gestoken. De container is gehavend en zat vol water door het bluswerk van de brandweer. Avri heeft hem maandag aan het begin van de middag weer in gebruik gesteld.

Vanaf deze week gaan de meeste inwoners van Rivierenland de ondergrondse containers voor restafval gebruiken. Daarvoor betalen zij 1 euro per inworp van een zakje van 30 liter.

 

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Vianense Poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten

  03 mei 2021
  CULEMBORG - De Vianense poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit plan is in januari door de gemeenteraad van Culemborg het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld.
 • Culemborg wil er zes grote windmolens bij

  29 oktober 2020
  CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

  28 mei 2020
  CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend