Logo De Belofte

CULEMBORG - Vanaf maandag moeten de meeste inwoners van acht gemeenten in het Rivierengebied met hun vuilniszak naar een ondergrondse container. Daarvoor waren in één jaar vijfhonderd nieuwe afvalcontainers nodig.

door Esther Hendriks

'Een hele klus', noemt directeur Erik de Vries van Avri, het bedrijf dat afval ophaalt in het gebied, de installatie van het nieuwe systeem. De aanloop naar het nieuwe afvalscheidingssysteem verliep niet geheel vlekkeloos. De afgelopen weken moesten de laatste containers nog snel worden geplaatst. Ook op plekken waar ze eigenlijk niet zouden komen te staan. De Vries: 'We hebben iedereen zo goed mogelijk geïnformeerd over waar de containers staan.'

Het plaatsen van de afvalbakken is een maatregel om het afval beter te scheiden. Avri haalt de rotzooi niet langer op, inwoners moeten het zelf naar de containers brengen en betalen per zak. Het plastic haalt de Avri op sommige plekken nog wel op. Op andere plekken brengen de mensen het zelf weg.

Onrust bij inwoners

Daarnaast mogen ook blikjes vanaf nu bij het glas. De veranderingen veroorzaakten onrust bij inwoners. Erik de Vries, directeur van Avri: 'Je krijgt als overheidsinstantie al snel kritiek, dat hoort erbij. Verandering is altijd lastig en zeker als iets dan niet of anders werkt. Het is ook voor ons een grote verandering.'

Dat het goed is om te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden, daar zijn de meeste inwoners het wel over eens. Maar over de manier waarop dat nu gaat gebeuren is nog weerstand. Inwoner Kees Nijburg: 'Ik denk dat de Avri verkeert communiceert. Opeens staan er containers op plekken terwijl is afgesproken dat ze daar niet zouden komen te staan.' 

Wat vinden inwoners van het nieuwe afvalscheidingssysteem? Bekijk de video hieronder

Restafval dumpen?

De komende weken moet blijken of het nieuwe systeem bijdraagt aan een betere afvalscheiding en minder restafval. Inwoner Caroline van Steenens heeft haar twijfels. 'Ik loop langs de Waal om te jutten, en wat we daar vinden... En daar komen nu de vuilniszaken met huisvuil ook bij. Die vinden wij soms nu al.' Van Steenens doelt op 'ontwijkers' die hun restafval dumpen zodat zij er niet voor hoeven te betalen. 

Kinderziektes

Directeur De Vries verwacht dat de aankomende weken duidelijk te krijgen welke verbeteringen nodig zijn. 'Een container die niet goed werkt door bijvoorbeeld een software-foutje, of containers waar de pas niet goed is gekoppeld. Mensen kunnen ons dan appen of bellen.'

De afgelopen weken werd de Avri al platgebeld door mensen met vragen over het nieuwe systeem. De instantie kreeg 12.000 telefoontjes.

Volle containers

Veel inwoners hebben nog op het laatste moment gebruik gemaakt van het gratis storten van hun restafval in de nieuwe ondergrondse containers. In stedelijke gebieden leidde dit tot volle containers. Dat meldt een woordvoerder van Avri desgevraagd.

Volgens de woordvoerder is Avri in het weekend en vandaag druk geweest met het legen van de containers en verwijderen van bijgeplaatst vuil. Aan de Hilversumstraat in Tiel hoopte zich een heleboel vuil op rond de volle container. Deze werd vervolgens zondag even voor middernacht in brand gestoken. De container is gehavend en zat vol water door het bluswerk van de brandweer. Avri heeft hem maandag aan het begin van de middag weer in gebruik gesteld.

Vanaf deze week gaan de meeste inwoners van Rivierenland de ondergrondse containers voor restafval gebruiken. Daarvoor betalen zij 1 euro per inworp van een zakje van 30 liter.

 

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Culemborg: onafhankelijk onderzoek naar opheffing Fair Play

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de opheffing van voetbalvereniging Fair Play. De club hield zes jaar geleden op te bestaan, toen er op sportpark De Sprokkelenburg niet meer gespeeld kon worden en er geen alternatieve velden voorhanden bleken.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • 'Oplossingen tegen vuurwerkoverlast liggen in Den Haag'

  30 september 2019
  CULEMBORG - Maatregelen tegen vuurwerkoverlast moeten te handhaven zijn. En dat is in Culemborg nu niet mogelijk bij de huidige vuurwerkvrije zones, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest. De echte maatregelen moeten volgens hem uit Den Haag komen.
 • Buitengebied Rivierenland krijgt staatsnetwerk voor breedband

  20 september 2019
  TIEL - Rivierenland krijgt een staatsnetwerk voor breedband in het buitengebied. Alle zeven deelnemende gemeenteraden stemmen in met het oprichten van een uitvoeringsorganisatie om glasvezel aan te gaan leggen. Als laatste sprak Culemborg donderdagavond over het voorstel.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend