Logo De Belofte

ARNHEM - Parkeerproblemen, fietsen voor de deur en geluidsoverlast. Het opsplitsen van woningen en verhuren van kamers leidt in Arnhem tot de nodige problemen. D66 komt met een voorstel om hier verandering in te brengen.

door Huibert Veth

'Een voorstel dat woningen splitsen of kamers verhuren niet onmogelijk maakt. Maar wel de juiste voorwaarden stelt om de leefbaarheid en de kwaliteit van woningen in heel Arnhem te beschermen', zegt D66-raadslid Sjoerd Dijk, die het initiatief nam.

Energielabel omhoog

Op dit moment gelden er al regels in Arnhem. Deze worden aangevuld en uitgebreid. In de wijken Centrum, St. Marten/Sonsbeek en Spijkerkwartier moeten woningen bij splitsing gezamenlijk aan de parkeernorm voldoen. Hier komt nu bij dat het energielabel minimaal twee labels omhoog moet en de woning beschermd wordt tegen geluidsoverlast. De regels gaan bovendien voor heel Arnhem gelden.

In de hele stad geldt volgens het voorstel dat een gesplitste woning minimaal vijftig vierkante meter woonoppervlakte heeft. Voor de drie genoemde wijken zijn de regels strenger, daar is dit zeventig vierkante meter. Iedere woonruimte moet verder een buitenberging hebben.

Hygiëne en veiligheid

Voor woningsplitsing moet een vergunning aangevraagd worden, voor kamerverhuur geldt alleen een meldplicht. Hier wordt het zogeheten 'geregeld beheer' aan toegevoegd. Dat houdt in dat er iemand aangesteld wordt die toeziet op de hygiëne en de veiligheid. Ook is diegene aanspreekpunt bij klachten. Verder moet er een buitenberging zijn waar onder meer de fietsen gestald kunnen worden.

Het college zal het voorstel beoordelen. Na de zomer wordt het in de gemeenteraad behandeld. Het voorstel is ingediend door D66, ChristenUnie, PvdA, Arnhems Ouderen Partij, DENK Verenigd Arnhem en Arnhem Centraal, die samen al bijna een meerderheid hebben. Het initiatief heeft daarmee een goede kans van slagen.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend