Logo De Belofte

EDE - Bewoners van de nieuwbouwwijk Enka in Ede zijn tegen de komst van een appartementencomplex in hun wijk. Zij vinden een hoogte van 30 meter te ver gaan. Om de toren te bouwen moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. De bewoners hebben zienswijzen ingediend om de gemeenteraad te overtuigen niet in te stemmen met de wijziging: 'Misschien stappen we wel naar de rechter.'

Met een meetlint onderzoeken Hein Bouwmeester en zijn buurmannen hoe dicht de woontoren op de rest van de bebouwing in de wijk komt te staan. De conclusie: 15 meter tot de dichtstbijzijnde tuin. 'De mensen in deze toren kijken straks in al deze achtertuinen', is hun oordeel. 

Het grootste bezwaar van de buurt is de hoogte op díe locatie: 'Een woontoren langs de bosrand, waar zie je dat nou op de Veluwe? De buurt had het logischer gevonden als de woontorens bij het station hadden gestaan.' 

Bekijk hier het fragment (de tekst gaat verder onder de video):

Appartementen al verkocht

Enka is een woonwijk in ontwikkeling. Naast station Ede-Wageningen en het bos én tussen de historische panden van voormalig stoffenfabriek Enka. De heren zijn het erover eens: zij wonen op het mooiste stukje Ede. Om de woningbouw mogelijk te maken is er vóór de renovatie een wijziging van het bestemmingsplan geweest. In dat plan stonden twee woontorens, van ongeveer vier verdiepingen hoog. Nu zijn er dus verregaande plannen voor een complex van 32 luxe appartementen - waarvan het gros al is verkocht. Het enige dat nog rest is een wijziging van het bestemmingsplan.

Gemeente snapt bezwaren

De gemeente en projectontwikkelaar AM willen alleen schriftelijk reageren. De voorlichter van wethouder Peter de Pater laat weten: 'De gemeente vindt het heel belangrijk om voldoende (betaalbare) woningen te realiseren in Ede. We weten dat er bezwaren zijn bij bewoners van de Enka-wijk over de bouw van nieuwe woningen. Tijdens de informatiebijeenkomst hebben we uitgelegd waarom deze woningen er worden gebouwd.'

Bewoners van de nieuwbouwwijk Enka in Ede zijn tegen de komst van een appartementencomplex in hun wijk. Zij vinden een hoogte van 30 meter te ver gaan. Om de toren te bouwen moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. De bewoners hebben zienswijzen ingediend om de gemeenteraad te overtuigen niet in te stemmen met de wijziging: 'Misschien stappen we wel naar de rechter.'

'Bewoners hebben toen hun mening kunnen geven en vragen kunnen stellen over het bouwplan', aldus de voorlichter. 'Als gemeente gaan we de komende weken goed kijken naar alle bezwaren, na de zomer zal er ook een overleg volgen. Later dit jaar wegen het college van B&W en de gemeenteraad alle belangen en volgt er een besluit over het bestemmingsplan.'

Volkstuinen in schaduw

Ook de Stichting Milieugroepen Ede en de eigenaren van de volkstuintjes aan de andere kant van de weg balen enorm. Die tuintjes komen deels in de schaduw te liggen door de komst van de toren. Na de zomer zal het plan op de agenda van de bezwarencommissie en daarna de gemeenteraad komen. De heren zijn strijdbaar: 'Desnoods gaan we door tot de Raad van State.' 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend