Logo De Belofte

EDE - Consumenten vinden de winkelgebieden in Bennekom en Lunteren de beste in de regio. Dat blijkt uit het koopstromenonderzoek van bureau I&O in de regio Foodvalley. Zowel voor het doen van dagelijkse boodschappen als voor uitgebreider winkelen scoren de twee dorpscentra hoog. Ook de andere winkelgebieden in Ede halen ruime voldoendes.

Dagelijkse boodschappen 

Uit het onderzoek blijkt dat de dagelijkse boodschappen meestal in de directe omgeving worden gekocht. Dit geldt zeker voor de inwoners van Bennekom en Ede, waar slechts 1 op de 10 inwoners de boodschappen niet in de eigen kern doet. 

De inwoners van de kleinere kernen in de gemeente gaan voor de boodschappen wat vaker naar een andere kern, soms ook buiten de gemeentegrens. Maar er komen ook veel mensen van buiten boodschappen doen. Vooral Otterlo, Lunteren en Ede centrum profiteren voor wat betreft dagelijkse boodschappen van de vele toeristen die de gemeente bezoeken. 

Daarnaast weet Bennekom veel consumenten uit Wageningen en Renkum te trekken en doet Harskamp het opvallend goed bij consumenten uit Otterlo en de gemeente Barneveld. Verder blijkt dat momenteel 3% van de bestedingen aan dagelijkse boodschappen via internet worden gedaan.

Niet-dagelijkse boodschappen

De niet-dagelijkse boodschappen (bijvoorbeeld elektronica, bouwmarkt en woninginrichting) worden vaker buiten de gemeentegrens gedaan. De gemeente Ede blijft hier wat achter bij Veenendaal en Barneveld. Vanwege het beperktere aanbod geldt dit nog sterker voor de kleinere kernen. Een deel van deze bestedingen landt in het centrum van Ede, maar ook Veenendaal en Barneveld profiteren flink van de consumenten in de kleine kernen en het buitengebied van Ede. Ook internet snoept een groot deel van de bestedingen van de winkelgebieden af (23%).

Leegstand en vloerproductiviteit

In het rapport wordt verder geconstateerd dat binnen de gemeente Ede een relatieve lage vloerproductiviteit wordt behaald. Dit is de omzet per m2 winkelvloeroppervlakte. Dit wordt veroorzaakt door het relatief hoge aandeel leegstand in de gemeente Ede. De gemeente Ede is daarom sinds 2017 bezig met een retailbeleid om het aantal winkelmeters te verminderen, door bijvoorbeeld mee te werken aan de vestiging van andere functies als wonen, dienstverlening, ambachten en cultuur. Ook werkt de gemeente Ede in het programma levendig centrum aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het centrum van Ede.

De eerste resultaten van het beleid beginnen zichtbaar te worden en de verwachting is dan ook dat het aantal winkelmeters en ook de leegstand de komende jaren zal verminderen.

 

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

  • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

    02 september 2021
    EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
  • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

    12 juli 2021
    EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
  • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

    12 juli 2021
    EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
  • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

    29 juni 2021
    EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
  • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

    29 juni 2021
    EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend