Logo De Belofte

EDE - Consumenten vinden de winkelgebieden in Bennekom en Lunteren de beste in de regio. Dat blijkt uit het koopstromenonderzoek van bureau I&O in de regio Foodvalley. Zowel voor het doen van dagelijkse boodschappen als voor uitgebreider winkelen scoren de twee dorpscentra hoog. Ook de andere winkelgebieden in Ede halen ruime voldoendes.

Dagelijkse boodschappen 

Uit het onderzoek blijkt dat de dagelijkse boodschappen meestal in de directe omgeving worden gekocht. Dit geldt zeker voor de inwoners van Bennekom en Ede, waar slechts 1 op de 10 inwoners de boodschappen niet in de eigen kern doet. 

De inwoners van de kleinere kernen in de gemeente gaan voor de boodschappen wat vaker naar een andere kern, soms ook buiten de gemeentegrens. Maar er komen ook veel mensen van buiten boodschappen doen. Vooral Otterlo, Lunteren en Ede centrum profiteren voor wat betreft dagelijkse boodschappen van de vele toeristen die de gemeente bezoeken. 

Daarnaast weet Bennekom veel consumenten uit Wageningen en Renkum te trekken en doet Harskamp het opvallend goed bij consumenten uit Otterlo en de gemeente Barneveld. Verder blijkt dat momenteel 3% van de bestedingen aan dagelijkse boodschappen via internet worden gedaan.

Niet-dagelijkse boodschappen

De niet-dagelijkse boodschappen (bijvoorbeeld elektronica, bouwmarkt en woninginrichting) worden vaker buiten de gemeentegrens gedaan. De gemeente Ede blijft hier wat achter bij Veenendaal en Barneveld. Vanwege het beperktere aanbod geldt dit nog sterker voor de kleinere kernen. Een deel van deze bestedingen landt in het centrum van Ede, maar ook Veenendaal en Barneveld profiteren flink van de consumenten in de kleine kernen en het buitengebied van Ede. Ook internet snoept een groot deel van de bestedingen van de winkelgebieden af (23%).

Leegstand en vloerproductiviteit

In het rapport wordt verder geconstateerd dat binnen de gemeente Ede een relatieve lage vloerproductiviteit wordt behaald. Dit is de omzet per m2 winkelvloeroppervlakte. Dit wordt veroorzaakt door het relatief hoge aandeel leegstand in de gemeente Ede. De gemeente Ede is daarom sinds 2017 bezig met een retailbeleid om het aantal winkelmeters te verminderen, door bijvoorbeeld mee te werken aan de vestiging van andere functies als wonen, dienstverlening, ambachten en cultuur. Ook werkt de gemeente Ede in het programma levendig centrum aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het centrum van Ede.

De eerste resultaten van het beleid beginnen zichtbaar te worden en de verwachting is dan ook dat het aantal winkelmeters en ook de leegstand de komende jaren zal verminderen.

 

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend