Logo De Belofte

EDE - Consumenten vinden de winkelgebieden in Bennekom en Lunteren de beste in de regio. Dat blijkt uit het koopstromenonderzoek van bureau I&O in de regio Foodvalley. Zowel voor het doen van dagelijkse boodschappen als voor uitgebreider winkelen scoren de twee dorpscentra hoog. Ook de andere winkelgebieden in Ede halen ruime voldoendes.

Dagelijkse boodschappen 

Uit het onderzoek blijkt dat de dagelijkse boodschappen meestal in de directe omgeving worden gekocht. Dit geldt zeker voor de inwoners van Bennekom en Ede, waar slechts 1 op de 10 inwoners de boodschappen niet in de eigen kern doet. 

De inwoners van de kleinere kernen in de gemeente gaan voor de boodschappen wat vaker naar een andere kern, soms ook buiten de gemeentegrens. Maar er komen ook veel mensen van buiten boodschappen doen. Vooral Otterlo, Lunteren en Ede centrum profiteren voor wat betreft dagelijkse boodschappen van de vele toeristen die de gemeente bezoeken. 

Daarnaast weet Bennekom veel consumenten uit Wageningen en Renkum te trekken en doet Harskamp het opvallend goed bij consumenten uit Otterlo en de gemeente Barneveld. Verder blijkt dat momenteel 3% van de bestedingen aan dagelijkse boodschappen via internet worden gedaan.

Niet-dagelijkse boodschappen

De niet-dagelijkse boodschappen (bijvoorbeeld elektronica, bouwmarkt en woninginrichting) worden vaker buiten de gemeentegrens gedaan. De gemeente Ede blijft hier wat achter bij Veenendaal en Barneveld. Vanwege het beperktere aanbod geldt dit nog sterker voor de kleinere kernen. Een deel van deze bestedingen landt in het centrum van Ede, maar ook Veenendaal en Barneveld profiteren flink van de consumenten in de kleine kernen en het buitengebied van Ede. Ook internet snoept een groot deel van de bestedingen van de winkelgebieden af (23%).

Leegstand en vloerproductiviteit

In het rapport wordt verder geconstateerd dat binnen de gemeente Ede een relatieve lage vloerproductiviteit wordt behaald. Dit is de omzet per m2 winkelvloeroppervlakte. Dit wordt veroorzaakt door het relatief hoge aandeel leegstand in de gemeente Ede. De gemeente Ede is daarom sinds 2017 bezig met een retailbeleid om het aantal winkelmeters te verminderen, door bijvoorbeeld mee te werken aan de vestiging van andere functies als wonen, dienstverlening, ambachten en cultuur. Ook werkt de gemeente Ede in het programma levendig centrum aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het centrum van Ede.

De eerste resultaten van het beleid beginnen zichtbaar te worden en de verwachting is dan ook dat het aantal winkelmeters en ook de leegstand de komende jaren zal verminderen.

 

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend