Logo De Belofte

DOETINCHEM - Wethouder Jorik Huizinga weigert vooralsnog excuses te maken voor de problemen die geconstateerd zijn bij sociale dienst Laborijn. Dat zei hij donderdagavond tegen de gemeenteraad. De raad nam desondanks een raadsbrede motie, waarin het bestuur van de sociale dienst wordt opgedragen om te komen tot snelle verbetering van de dienstverlening, bejegening en ondersteuning van klanten.

door Davie Klein Gunnewiek

'Wij eisen een excuus van de wethouder naar cliënten en betrokkenen binnen Laborijn', aldus Hans Boerwinkel van de SP. 'Maak excuses over de commotie die is ontstaan.' Volgens wethouder Jorik Huizinga, ook voorzitter in het dagelijks bestuur van Laborijn, worden zijn excuses op dit moment door niemand serieus genomen.

'Ik ga dat nu niet in algemene zin zeggen', aldus Huizinga. 'Excuses moet straks op de juiste plek en op het juiste moment aan die mensen gedaan worden waar zaken niet goed zijn gegaan. De PvdA betreurt dat het college zelf nog niet met een standpunt over de situatie bij Laborijn naar buiten is gekomen. 'Ook dat is cruciaal om Laborijn er weer bovenop te krijgen', aldus fractievoorzitter Steven Kroon.

Aanleiding voor de motie is het rapport van twee weken geleden, waarin een vernietigend oordeel werd geveld over het functioneren van de sociale dienst voor de gemeenten Aalten, Oude IJsselstreek en Doetinchem. Uit het onderzoek van Bureau Berenschot naar misstanden bij de Achterhoekse sociale dienst bleek dat een groot deel van de cliënten zich gekleineerd, geminacht en respectloos behandeld voelt.

Debat op later moment

De oppositie liet het niet bij de motie en ging het debat aan met wethouder Jorik Huizinga, tot ontsteltenis van de coalitiepartijen. Zij steunden de motie, maar dachten dat het debat op een later moment gevoerd zou worden. 'Mijn fractie heeft zich hier niet op voorbereid en dat is ook niet zo afgesproken', liet Jeroen Berends van het CDA weten. Ook Pieter Herngreen van D66 was verrast door het debat dat na het indienen van de motie door de oppositie werd aan gezwenkt. 'Wij hebben ons daar niet op geprepareerd', aldus Herngreen.

Burgemeester Mark Boumans schorste daarop de vergadering en riep de fractievoorzitters bijeen voor overleg, waarna het debat na een schorsing van een kwartier toch werd hervat. De oppositiepartijen namen het woord maar de coalitiepartijen CDA, VVD, D66, GroenLinks en CU/SGP spraken zich niet uit over de huidige situatie binnen Laborijn en wachten het debat af dat op 18 juli wordt gevoerd.

SP dreigt met motie tegen wethouder

Huizinga gaf te kennen dat er een lange weg te gaan is voor Laborijn. 'Ik heb gevraagd om transparantie binnen de organisatie en dat heb ik de laatste twee weken op een intensievere wijze gedaan', aldus Huizinga. 'Ik neem daar het voortouw in. Ons Laborijn moet aan de slag met een plan van aanpak.' 

De SP dreigde aan het einde van het betoog van Huizinga nog met een motie tegen de wethouder te komen, maar accepteerde net als de rest van de oppositie toch zijn woorden. De Doetinchemse raad wil graag voor het zomerreces duidelijk hebben hoe de verbeterpunten worden opgepakt.

Zie ook: 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend