Logo De Belofte

EDE - De toekomstplannen van de gemeente Ede staan financieel gezien op losse schroeven. Dat vindt PvdA-voorman Harry van Huijstee. Het raadslid heeft kritiek op het gemeentebestuur. Het woningtekort in Ede zorgt volgens hem voor problemen, die nu niet ingecalculeerd zijn.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'Dit gaat op twee manieren financieel niet uitkomen', zegt de oud-wethouder van financiën. Allereerst moet de gemeente volgens hem 'miljoenen' euro's uit de eigen portemonnee betalen om genoeg woningen in de gemeente te bouwen. 

Woningcorporaties dreigen hun bouwdoelen namelijk niet te halen en investeerders willen niet bouwen omdat ze te weinig verdienen aan sociale huurwoningen. 'Blijft over dat de gemeente dit zelf moet gaan doen', zegt Van Huijstee. 'Maar daarover vind ik niks terug in de perspectiefnota.'

Gemeenteraadslid Harry van Huijstee legt kort uit wat zijn belangrijkste kritiek is (tekst gaat door onder video):  

Ook denkt Van Huijstee dat de gemeente met de bezuinigingsplannen voor zorg en ondersteuning de mist in gaat. Hij denkt dat de ingecalculeerde bezuinigingen niet worden gehaald. 'Dat kost de gemeente al snel een paar ton per jaar.'

400 extra woningen

Het college wil zorgbehoevende mensen als daklozen en mensen in instellingen voor beschermd wonen zoveel mogelijk in eigen huizen laten wonen. Dat is goedkoper dan opvang en zou bovendien ook beter zijn voor de hulpbehoevende. 

Dat betekent volgens wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) dat er in de komende jaren zo'n 400 extra sociale huurwoningen moeten worden bijgebouwd. Maar dat ziet van Van Huijstee vanwege de bouwproblemen niet snel gebeuren.

Aantal sociale huurwoningen
Ede heeft een relatief laag aantal sociale huurwoningen. In totaal is 22 procent van alle woningen in de gemeente een sociale huurwoning. Dat komt neer op ongeveer 11.000 huizen.

'Een uitdaging'

Woningen bijbouwen is inderdaad 'een uitdaging', erkent wethouder Lex Hoefsloot. Toch is hij positief. 'Ik denk wel dat het goed komt, want de hele raad is er van doordrongen dat we bij moeten bouwen.'

Hij wijst erop dat de gemeente werkt aan flexwonen. 'We gaan tijdelijke woningen neerzetten. Dat kan snel. Als we daarmee echt stappen zetten, kunnen we komende jaarwisseling woningen hebben staan.'

Of de gemeente inderdaad geld gaat steken in de realisatie van sociale huurwoningen, kan de wethouder niet bevestigen. 'Het is nog steeds een van de serieuze opties die we overwegen. Later in dit jaar wordt helder of dat noodzakelijk is of dat andere partijen het voor ons gaan doen.'

Volgende week, bij de algemene beschouwingen, praat de gemeenteraad verder over de perspectiefnota waarin de financiële toekomstplannen staan. 

Lees ook: Tekort sociale huurwoningen Ede dreigt, gemeente wil ingrijpen

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend