Logo De Belofte

EDE - De toekomstplannen van de gemeente Ede staan financieel gezien op losse schroeven. Dat vindt PvdA-voorman Harry van Huijstee. Het raadslid heeft kritiek op het gemeentebestuur. Het woningtekort in Ede zorgt volgens hem voor problemen, die nu niet ingecalculeerd zijn.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'Dit gaat op twee manieren financieel niet uitkomen', zegt de oud-wethouder van financiën. Allereerst moet de gemeente volgens hem 'miljoenen' euro's uit de eigen portemonnee betalen om genoeg woningen in de gemeente te bouwen. 

Woningcorporaties dreigen hun bouwdoelen namelijk niet te halen en investeerders willen niet bouwen omdat ze te weinig verdienen aan sociale huurwoningen. 'Blijft over dat de gemeente dit zelf moet gaan doen', zegt Van Huijstee. 'Maar daarover vind ik niks terug in de perspectiefnota.'

Gemeenteraadslid Harry van Huijstee legt kort uit wat zijn belangrijkste kritiek is (tekst gaat door onder video):  

Ook denkt Van Huijstee dat de gemeente met de bezuinigingsplannen voor zorg en ondersteuning de mist in gaat. Hij denkt dat de ingecalculeerde bezuinigingen niet worden gehaald. 'Dat kost de gemeente al snel een paar ton per jaar.'

400 extra woningen

Het college wil zorgbehoevende mensen als daklozen en mensen in instellingen voor beschermd wonen zoveel mogelijk in eigen huizen laten wonen. Dat is goedkoper dan opvang en zou bovendien ook beter zijn voor de hulpbehoevende. 

Dat betekent volgens wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) dat er in de komende jaren zo'n 400 extra sociale huurwoningen moeten worden bijgebouwd. Maar dat ziet van Van Huijstee vanwege de bouwproblemen niet snel gebeuren.

Aantal sociale huurwoningen
Ede heeft een relatief laag aantal sociale huurwoningen. In totaal is 22 procent van alle woningen in de gemeente een sociale huurwoning. Dat komt neer op ongeveer 11.000 huizen.

'Een uitdaging'

Woningen bijbouwen is inderdaad 'een uitdaging', erkent wethouder Lex Hoefsloot. Toch is hij positief. 'Ik denk wel dat het goed komt, want de hele raad is er van doordrongen dat we bij moeten bouwen.'

Hij wijst erop dat de gemeente werkt aan flexwonen. 'We gaan tijdelijke woningen neerzetten. Dat kan snel. Als we daarmee echt stappen zetten, kunnen we komende jaarwisseling woningen hebben staan.'

Of de gemeente inderdaad geld gaat steken in de realisatie van sociale huurwoningen, kan de wethouder niet bevestigen. 'Het is nog steeds een van de serieuze opties die we overwegen. Later in dit jaar wordt helder of dat noodzakelijk is of dat andere partijen het voor ons gaan doen.'

Volgende week, bij de algemene beschouwingen, praat de gemeenteraad verder over de perspectiefnota waarin de financiële toekomstplannen staan. 

Lees ook: Tekort sociale huurwoningen Ede dreigt, gemeente wil ingrijpen

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend