Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De winkels in Winterswijk kunnen in de zomer elke zondag open. Dat heeft de gemeenteraad donderdagmiddag besloten tijdens de raadsvergadering. Het gaat om een proef in juli en augustus die daarna geëvalueerd wordt.

De koopzondagen staan expliciet in het coalitieakkoord van VVD, PvdA, GroenLinks en Winterswijks Belang. De laatste partij stemt louter als 'betrouwbare coalitiepartner' in, want veel ondernemers in het Winterswijkse winkelcentrum zijn tegen.

Amendement

D66 probeerde met een amendement de beslissingsbevoegdheid bij winkeliersvereniging ABH City neer te leggen, maar dat voorstel haalde het niet. De gemeenteraad beslist over de proef, het is aan de winkeliers of ze meedoen of niet.

Gatenkaas

Het CDA is tegen de proef en is voor duidelijkheid: de winkels wel open of niet open. CDA-raadslid Ismaël Johannis sprak de vrees uit voor verdeeldheid: 'Veel ondernemers zullen niet meedoen, het wordt een gatenkaas en dat is geen goede reclame voor Winterswijk.'

De VVD, de geestelijk vader van de proef, wil echter geen 'betutteling' zoals raadslid Tineke van der Linden het noemde: 'Laat de keus aan de ondernemers of ze gebruik willen maken van de extra mogelijkheden.'

'Duidelijk verhaal'

Winterswijks Belang wilde de doorslaggevende stem niet bij de winkeliersvereniging leggen. 'Binnen ABH City kan ook een meerderheid ontstaan voor openstelling en dan moeten de tegenstanders mee. Dan kun je het beter op deze manier reguleren', aldus Tannemaat, die het met WB dus liever gehouden had bij de laatste open zondag in de maand, maar coalitiegenoot VVD volgde.

Wethouder Wim Aalderink stelde met betrekking tot het amendement van D66  dat 'de raad leidend is en niet ABH City', maar trok al wel een conclusie: 'Als het gros van de winkeliers niet open gaat, dan is het een duidelijk verhaal.'

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend