Logo De Belofte

EDE - Buurthuis de Schakel in Lunteren en de Meerpaal in Ede-Zuid gaan dagopvang voor ouderen en mensen met een lichte beperking aanbieden. Dat staat in plannen van het gemeentebestuur. Als de proef goed bevalt, zullen andere buurthuizen in de gemeente volgen.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

Het plan is onderdeel van een pakket aan bezuinigingsmaatregelen om de kosten van zorg en ondersteuning voor de gemeente terug te dringen. Met de proef wil het gemeentebestuur jaarlijks zo'n 190.000 euro besparen. Of de plannen doorgaan is nog niet zeker. De gemeenteraad moet zich er eerst over buigen.

€100.000 subsidie

Buurthuizen die meedoen ontvangen een gemeentelijke subsidie van maximaal 100.000 euro per jaar, staat in de plannen. Met dat geld kan onder andere een zorgprofessional ingeschakeld worden. Voor extra handen rekent de gemeente ook op vrijwilligers.

Tekst loopt door onder de foto:

Buurthuis de Schakel in Lunteren en de Meerpaal in Ede-Zuid gaan dagopvang voor ouderen en mensen met een lichte beperking aanbieden. Dat staat in plannen van het gemeentebestuur. Als de proef goed bevalt, zullen andere buurthuizen in de gemeente volgen.

De dagbesteding in de wijk zou bedoeld zijn voor mensen met een lichte zorgindicatie. 'In algemene zin behoren bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie en mensen met psychiatrische klachten tot de doelgroep', valt in de brief te lezen. Volgens het gemeentebestuur is dagbesteding dichter bij huis prettiger; mensen hoeven niet meer in een busje op en neer te pendelen. 

Weg bij huidige plek

Wanneer er opvang in de buurt geregeld wordt, kan het zijn dat mensen bij hun huidige dagbestedingsplek weg moeten. Bij een zogenoemde heroverweging gaat de gemeente kijken welke vorm van dagbesteding het meest passend is.

Het is nog niet bekend wanneer de proef precies van start moet gaan. 'Wij richten ons op oktober dit jaar', zegt Henk Hooijer van de buurthuis de Schakel in Lunteren. Maar dan moet de gemeenteraad dus eerst nog akkoord gaan.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend