Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen wil aan de noodrem kunnen trekken wanneer de stad onderdeel wordt van de landelijke wietproef en het experiment uit de hand loopt. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond vastgelegd in een motie.

In een brief aan de minister sprak burgemeester Hubert Bruls eerder al zorgen uit over ellende die deelname aan de wietproef over de stad kan uitstorten. Wat wordt er bijvoorbeeld voor drugs aangeboden? 

Vrees voor overlast

Volgens de burgemeester is leidend: 'Wat gaat de consument doen?'. Dat bepaalt in belangrijke mate of er overlast ontstaat voor de stad en haar inwoners. Als de minister niet met een geruststellend antwoord komt, zou dat een moment kunnen zijn dat Nijmegen zich alsnog terugtrekt en niet meedoet aan het experiment. 

Ook als Nijmegen wel meedoet zijn er tijdens de proef verschillende dingen die maken dat de burgemeester kan zeggen 'nu loopt het de schoenen over'. Dat gaat volgens Bruls niet alleen over overlast. 'Dat kan ook illegaal gedrag van coffeeshophouders zijn. Die bijvoorbeeld gaan shoppen buiten de telers die zijn aangewezen.'

Er is nog veel onbekend over hoe de wietproef er in de praktijk uit gaat zien. De stad moet 'niet zomaar in het diepe springen', zegt Marieke Smit namens GroenLinks. Er is vrees voor toename van straatoverlast. Bijvoorbeeld omdat de proef de straathandel kan bevorderen. Dat moet reden kunnen zijn om te stoppen vinden de indieners van de motie.

Een tevreden cannabisroker, is geen onruststoker

'Het is nog helemaal niet beklonken dat de gemeente ook genoeg bijdragen van het Rijk krijgt om deze proef ook te bekostigen of de handhaving daarvan. Als we daarop moeten gaan toegeven, in de openbare orde, zou dat voor mij wel een no go zijn', aldus Smit. 

De gemeenteraad heeft die zorgen nu verwoord in een motie die als titel meekreeg: Een tevreden cannabisroker, is geen onruststoker. De Nijmeegse politici willen een  'noodrem' waarmee 'deelname aan het experiment gestopt kan worden wanneer de proef teveel risico's brengt voor onze stad'. 

Een eerdere brief van de burgemeester aan de raad leert dat de wettelijke regeling wel zo'n noodrem heeft, maar dat alleen de minister daaraan mag trekken als de burgemeester daarom vraagt. De burgemeester krijgt vooralsnog geen eigen bevoegdheid daartoe.

De motie is ingediend door GroenLinks, samen met de SP, de PvdA, Stadspartij DNF en door Gewoon Nijmegen. De motie werd aangenomen met 33 stemmen voor en 4 tegen. 'We verwachten dat het veel meer overlast veroorzaakt dan we nu inschatten', lichtte Marjolein Mijling namens het CDA de stem tegen van die partij toe. 'Wij zijn dus tegen de proef'.

Zie ook:

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend