Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Het zwemonderwijs in Winterswijk moet 'toekomstbestendig' worden, maar de grote vraag is of er nog toekomst is voor overdekt zwembad Jaspers. De samenwerking met een commerciële partij zoals bijvoorbeeld 'De Twee Bruggen' moet in de toekomst niet worden uitgesloten.

door Domien Esselink

De oppositie (CDA, D66 en Voor Winterswijk) vroeg in de raadsvergadering meerdere malen naar de toekomst van Jaspers, maar zowel coalitie als college omzeilde dinsdagavond die vraag door louter over 'toekomstbestendig zwemonderwijs' te spreken.

Er was overigens in verband met de hitte uitgeweken naar de kleine zaal van Theater De Storm waar het koeler zou zijn dan in de raadszaal in het raadhuis.

'Ouders laten kinderen elders afzwemmen'

Fractievoorzitter Gert-Jan te Gronde van de VVD was nog het meest duidelijk met betrekking tot Jaspers: 'De laatste jaren gaat het met de exploitatie van het zwembad net aan of net niet. Ouders laten kinderen steeds vaker elders afzwemmen. Op deze manier werkt het niet meer.'

De bezoekersaantallen van het relatief kleine en sobere zwembad zijn gedaald tot onder de 100.000 zwemmers per jaar. Ouders met kinderen kiezen liever voor bijvoorbeeld een zwemparadijs als Bahia in het Duitse Bocholt of het vernieuwde bad van camping De Twee Bruggen. 

'Consumptie aan de bar'

De aangekondigde bezuiniging treft zwembad Jaspers volgend jaar nog niet. Dat geldt ook voor het muziekonderwijs bij muziekschool Boogie Woogie. De sportverenigingen die gebruikmaken van een gemeentelijke accommodatie zijn echter wel volgend jaar aan de beurt. Zij moeten 75.000 euro per jaar afdragen, tot ergernis van de oppositie die pleitte voor behoud van de basisvoorzieningen.

'Een bijdrage van de leden ter hoogte van een consumptie aan de bar vinden we verdedigbaar', stelde Peter Voogt, fractievoorzitter van GroenLinks. Zijn collega Henk Jan Tannemaat vond 'dat er op de inventiviteit van de verenigingen' gerekend mag worden: 'De kwaliteit van de accommodaties van de sportverenigingen is dermate groot dat een eigen bijdrage gerechtvaardigd is.' 

   

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend