Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse coalitie is gevallen. GroenLinks en PvdA laten weten de samenwerking met coalitiepartners VVD en D66 op te zeggen. Ze gaan nu met andere partijen in gesprek om tot oplossingen te komen.

door Huibert Veth

De partijen konden elkaar niet vinden in oplossingen voor de financiële tekorten in met name de zorg. Volgens GroenLinks en PvdA wilden VVD en D66 hier onvoldoende geld voor vrijmaken. De partijen wilden niet vasthouden aan coalitieafspraken als 'het vullen van de spaarpot' en 'het bevriezen van de lasten'.

Om de tekorten van ruim 18 miljoen euro op te lossen kwam het college vorige maand met een voorstel. Hierin werd voor 12 miljoen euro aan maatregelen opgenomen die ten koste zouden gaan van de financiële stabiliteit van de gemeente. Dit ging VVD en D66 te ver terwijl dit voor GroenLinks en PvdA al een ultiem compromis was.

'D66 gedraagt zich als oppositiepartij'

'VVD en D66 wilden tegen het collegevoorstel stemmen', zegt Mark Coenders (GroenLinks). 'We moeten snel tot een goed besluit komen. Daarom kiezen wij er nu voor om met andere partijen in gesprek te gaan.' Hij laat weten dat de deur voor de VVD daarbij open staat. Met D66 ligt dit lastiger. 'Die gedragen zich als oppositiepartij, dan hoor je misschien ook wel thuis in de oppositie.' Ook een linkse samenwerking met de SP noemt hij 'ingewikkeld' omdat deze partij zich niet constructief opstelt.

Bekijk hier de reactie van fractievoorzitters Mark Coenders (GroenLinks) en Leendert Combee (VVD) (tekst loopt door onder de video):

'Jammer dat ze weglopen', zegt Leendert Combee (VVD). Hij werd vanmiddag een half uur voor het uitgaande persbericht geïnformeerd door GroenLinks. 'Nu zit de stad weer op slot. Onze wethouders hebben nog wel energie.' Volgens hem is er een constructief voorstel gedaan om van de 12 miljoen euro die ten koste zou gaan van de financiële stabiliteit 6 miljoen euro op een andere manier in te vullen. De zorg, cultuur en sport zouden hierin volgens Combee ontzien worden. 'Kennelijk willen ze het debat hierover in de raad niet afwachten.'

Sabine Andeweg (D66) is 'verrast' door het besluit dat zij aan GroenLinks toeschrijft. 'Ik weet het ook pas net. We waren in gesprek. Het debat moet nog gevoerd worden.'

Volgens Eric Greving (PvdA) heeft Arnhem een geschiedenis als het gaat om een bestuurscultuur waarin het 'niet altijd goed gaat'. 'Dit valt me dan ook zwaar maar we hebben de verantwoordelijkheid moeten nemen.' Hij geeft aan dat de opgave waar de stad nu voor staat niet bekend was toen de coalitieafspraken gemaakt werden. 'Wij misten de bereidheid om breed naar het coalitieakkoord te kijken.'

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend