Logo De Belofte

EPE - Na 135 jaar komt er definitief een einde aan de Zuukerschool in Zuuk. Na de zomer moet de school in het buurtschap vlak bij Epe de deuren sluiten. Dat heeft de Commissie Onderwijsgeschillen donderdag laten weten.

 door Wim van Amerongen

De school vecht al langere tijd tegen de sluiting. Stichting Proo, waar de school onder valt, vindt het te duur om de kleine school open te houden. Als laatste redmiddel klopte de Medezeggenschapsraad van de Zuukerschool aan bij de geschillencommissie, maar ook die oordeelde dat de school moet sluiten. 

Te klein

Stichting Proo sluit de buurtschool omdat er te weinig leerlingen op zitten. Na de zomer zou de basisschool nog uit 25 leerlingen bestaan. De prognose is dat het schooljaar daarop nog slechts 18 leerlingen op de Zuukerschool zullen zitten. 

'Dat is gewoon niet rendabel', laat Berend Redder van Proo weten. 'Daarnaast is het ook niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen als de school dusdanig weinig leerlingen heeft', stelt hij. 

Verdriet

Daarmee komt er na de zomer definitief een eind aan de Zuukerschool. Volgens directrice Helma Schmidt-Krijnen heerst er een verdrietige sfeer op school. Verder wil ze geen mededelingen doen over het nieuws.

Het is een klap voor de gemeenschap.
Marloes van Schoonhoven

Marloes van Schoonhoven van de MR baalt ontzettend van de uitslag. 'We hadden natuurlijk gehoopt op positief nieuws. Dit is erg verdrietig. We hebben gisteren alle ouders persoonlijk gebeld om het slechte nieuws te vertellen. Ze baalden allemaal ontzettend', laat Van Schoonhoven weten. 

Volgens haar drukt de sluiting van de school ook een stempel op het Zuukerfeest, dat deze week plaatsvindt. 'Het is echt een klap voor de gemeenschap. Je merkt gewoon een bedrukte sfeer tijdens de feestelijkheden.'

Ondanks dat ze de school liever dicht zien dan open, vindt Proo het triest dat de school moet sluiten. 'Het heeft een hele dubbele lading. Het sluiten van een school is uiteraard altijd slecht nieuws, maar tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om de school open te houden', aldus Berend Redder.

Docenten

Waar de ouders op zoek moeten naar een andere school voor hun kinderen, zijn de docenten al overgeplaatst. 'We hebben alle docenten inmiddels al ondergebracht bij andere scholen. Zij weten dus al waar ze aan toe zijn', zegt Redder. 

Het laatste nieuws uit Epe

 • ​Epe krijgt als laatste gemeente een beiaardier

  21 november 2019
  EPE - ​Ze hebben er lang op moeten wachten, maar Epe krijgt als laatste gemeente in Gelderland een beiaardier. De gemeenteraad stemde vorige week in met een voorstel om jaarlijks 5.000 euro extra aan de Grote Kerk te geven, zodat het carillon bespeeld kan worden door een beiaardier. 'Het is het helemaal waard. Wij zijn echt razend enthousiast', aldus Ben Jonker van de kerk.
 • Geen basisschool maar tentenkamp in Zuuk: 'We laten ons niet klein maken'

  27 juli 2019
  EPE - Het doek is gevallen voor de basisschool in Zuuk, maar ze zitten niet bij de pakken neer. Er is een jeugdclub opgericht zodat de kinderen met elkaar in contact kunnen blijven. Want juist de jeugd is belangrijk voor het buurtschap. 'Het vergrijst hier', benadrukt initiatiefnemer Marloes van Schoonhoven.
 • Doek valt voor Zuukerschool: verdrietige sfeer

  21 juni 2019
  EPE - Na 135 jaar komt er definitief een einde aan de Zuukerschool in Zuuk. Na de zomer moet de school in het buurtschap vlak bij Epe de deuren sluiten. Dat heeft de Commissie Onderwijsgeschillen donderdag laten weten.
 • Epe wil geen arbeidsmigranten in vakantiehuisjes van particulieren

  13 juni 2019
  EPE - Wie op Bospark de Schaapskooi in Epe recreatiewoningen verhuurt aan arbeidsmigranten kan binnenkort een dwangsom van de gemeente Epe verwachten.
 • Gemeente Epe zoekt betrokken burgemeester

  13 juni 2019
  OLDEBROEK - De gemeente Epe zoekt een betrokken burgemeester, een prettige en stevige persoonlijkheid. Iemand die op een eigentijdse manier inwoners betrekt bij het vormgeven van het gemeentebeleid. Met kennis van de uitdagingen van een gemeente met meerdere kernen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend