Logo De Belofte

EPE - Na 135 jaar komt er definitief een einde aan de Zuukerschool in Zuuk. Na de zomer moet de school in het buurtschap vlak bij Epe de deuren sluiten. Dat heeft de Commissie Onderwijsgeschillen donderdag laten weten.

 door Wim van Amerongen

De school vecht al langere tijd tegen de sluiting. Stichting Proo, waar de school onder valt, vindt het te duur om de kleine school open te houden. Als laatste redmiddel klopte de Medezeggenschapsraad van de Zuukerschool aan bij de geschillencommissie, maar ook die oordeelde dat de school moet sluiten. 

Te klein

Stichting Proo sluit de buurtschool omdat er te weinig leerlingen op zitten. Na de zomer zou de basisschool nog uit 25 leerlingen bestaan. De prognose is dat het schooljaar daarop nog slechts 18 leerlingen op de Zuukerschool zullen zitten. 

'Dat is gewoon niet rendabel', laat Berend Redder van Proo weten. 'Daarnaast is het ook niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van de kinderen als de school dusdanig weinig leerlingen heeft', stelt hij. 

Verdriet

Daarmee komt er na de zomer definitief een eind aan de Zuukerschool. Volgens directrice Helma Schmidt-Krijnen heerst er een verdrietige sfeer op school. Verder wil ze geen mededelingen doen over het nieuws.

Het is een klap voor de gemeenschap.
Marloes van Schoonhoven

Marloes van Schoonhoven van de MR baalt ontzettend van de uitslag. 'We hadden natuurlijk gehoopt op positief nieuws. Dit is erg verdrietig. We hebben gisteren alle ouders persoonlijk gebeld om het slechte nieuws te vertellen. Ze baalden allemaal ontzettend', laat Van Schoonhoven weten. 

Volgens haar drukt de sluiting van de school ook een stempel op het Zuukerfeest, dat deze week plaatsvindt. 'Het is echt een klap voor de gemeenschap. Je merkt gewoon een bedrukte sfeer tijdens de feestelijkheden.'

Ondanks dat ze de school liever dicht zien dan open, vindt Proo het triest dat de school moet sluiten. 'Het heeft een hele dubbele lading. Het sluiten van een school is uiteraard altijd slecht nieuws, maar tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om de school open te houden', aldus Berend Redder.

Docenten

Waar de ouders op zoek moeten naar een andere school voor hun kinderen, zijn de docenten al overgeplaatst. 'We hebben alle docenten inmiddels al ondergebracht bij andere scholen. Zij weten dus al waar ze aan toe zijn', zegt Redder. 

Het laatste nieuws uit Epe

 • Geen basisschool maar tentenkamp in Zuuk: 'We laten ons niet klein maken'

  27 juli 2019
  EPE - Het doek is gevallen voor de basisschool in Zuuk, maar ze zitten niet bij de pakken neer. Er is een jeugdclub opgericht zodat de kinderen met elkaar in contact kunnen blijven. Want juist de jeugd is belangrijk voor het buurtschap. 'Het vergrijst hier', benadrukt initiatiefnemer Marloes van Schoonhoven.
 • Doek valt voor Zuukerschool: verdrietige sfeer

  21 juni 2019
  EPE - Na 135 jaar komt er definitief een einde aan de Zuukerschool in Zuuk. Na de zomer moet de school in het buurtschap vlak bij Epe de deuren sluiten. Dat heeft de Commissie Onderwijsgeschillen donderdag laten weten.
 • Epe wil geen arbeidsmigranten in vakantiehuisjes van particulieren

  13 juni 2019
  EPE - Wie op Bospark de Schaapskooi in Epe recreatiewoningen verhuurt aan arbeidsmigranten kan binnenkort een dwangsom van de gemeente Epe verwachten.
 • Gemeente Epe zoekt betrokken burgemeester

  13 juni 2019
  OLDEBROEK - De gemeente Epe zoekt een betrokken burgemeester, een prettige en stevige persoonlijkheid. Iemand die op een eigentijdse manier inwoners betrekt bij het vormgeven van het gemeentebeleid. Met kennis van de uitdagingen van een gemeente met meerdere kernen.
 • In Epe krijg je 100 euro als je lid wordt van een vereniging

  31 mei 2019
  EPE - Het college van Epe is van plan om kinderen tussen de 5 en 17 jaar subsidie te geven als ze lid worden van een sport- of cultuurvereniging. Elk kind uit de gemeente kan honderd euro per jaar ontvangen als het zich inschrijft.

Overig verkiezingsnieuws

 • Campagne moet huiselijk geweld in Lochem terugdringen

  13 november 2019
  LOCHEM - De gemeente Lochem start een campagne om huiselijk geweld terug te dringen. In de gemeente hebben 1200 mensen hier mogelijk mee te maken. Het gaat om kinderen, volwassenen en ouderen. Lochem roept inwoners op om in actie te komen bij een 'niet-pluisgevoel'.
 • Rhedense oppositie moet het met de 'kruimels' doen

  13 november 2019
  DE STEEG - De Rhedense bezuinigingen gaan te ver, vindt de voltallige oppositie van GroenLinks, SP en GPR Burgerbelangen. Zij kwamen met een scala aan voorstellen om bezuinigingen op met name zorg, maar ook armoedebeleid, klimaat en sport terug te draaien. Eén voor één werden ze vrijwel allemaal afgeschoten door een eensgezinde coalitie.
 • Velp, Rheden én Dieren behouden hun bibliotheek

  13 november 2019
  DE STEEG - De drie bibliotheken in Velp, Rheden en Dieren blijven open. Dat besloot de Rhedense gemeenteraad dinsdagavond. Maar de besparing van 100.000 euro zal wel moeten worden gehaald.
 • Veerboot Rheden blijft varen

  13 november 2019
  DE STEEG - De veerdienst tussen Rheden en Rhederlaag blijft behouden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond. Er wordt bekeken of er alsnog bespaard kan worden op de subsidie aan de veerboot.
 • Motie van treurnis in Berkelland: 'Wij voelen ons bedonderd door coalitie'

  12 november 2019
  BORCULO - De oppositiepartijen in de gemeente Berkelland zijn woedend op de coalitie. 'We voelen ons bedonderd, ik voel me vies en ik geef onze inwoners groot gelijk dat ze van ons balen.' Het zijn de woorden van Andra Weg van GroenLinks.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend