Logo De Belofte

ARNHEM - De taxichauffeurs die vorige week de Arnhemse raadsvergadering verstoorden zijn een petitie gestart. Ze willen dat het plan voor een taxiverordening wordt gewijzigd.

door Huibert Veth

Maar voor de wethouder in Arnhem - Roeland van Zee - zijn de argumenten van de chauffeurs helemaal niet helder. 'Wat staat daar nu eigenlijk in?' Het draait allemaal om het plan van de gemeente om het hoofd te bieden aan de 'wildwesttaferelen' in de Arnhemse taxibranche. Er zou sprake zijn van woekerpijzen, drugs dealen en onderlinge agressie.

In het plan zijn kwaliteitseisen opgenomen en moeten chauffeurs tarieven gaan betalen. De chauffeurs die met de petitie komen zijn het niet eens met die prijzen. Yener Dagdeviren van Taxi iTax laat weten dat de petitie inmiddels door 32 ondernemers is ondertekend. Vorige week liepen hij en andere chauffeurs weg bij de vergadering. 'Wij voelen ons gepasseerd door het uitblijven van een inhoudelijke reactie van de wethouder.' 

'Geen eigen bijdrage'

Ook werken de chauffeurs aan een alternatief voorstel. Daarin wordt opgenomen dat iedereen gelijk behandeld moet worden en moeten de ondernemers hun vrijheid behouden. 'Iedereen moet zelf zijn kleding of taxibord kunnen bepalen. We leven niet in een dictatuur', stelt Dagdeviren. Ook moet de eigen bijdrage voor ondernemers volgens hem geschrapt worden. 'Gezien de afnemende klandizie zijn wij genoodzaakt om te bezuinigen.'

'Weggestopt als ratten'

Verder moet de standplaats bij het Centraal Station worden verbeterd, zegt Dagdeviren. 'Wij zitten nu weggestopt als ratten en dan ga je ook als een rat leven.' Wethouder Van der Zee heeft aangegeven hiernaar te willen kijken. 'Maar de situatie is complex en de ruimte beperkt.'

Volgens het huidige voorstel is Stichting Kwaliteitstaxi Arnhem (SKTA) verantwoordelijk voor de regels waar een taxichauffeur straks aan moet voldoen. 'Wij zijn van mening dat er een nieuwe stichting moet komen naast SKTA', vervolgt Dagdeviren. 'De wethouder geeft SKTA heel veel voorrang. Wij willen een verordening die wordt ondersteund door alle chauffeurs, niet alleen de grote ondernemers.'

'Weerwoord verwonderlijk'

Hoewel een tweede partij naast SKTA in principe mogelijk is geeft Van der Zee aan dat hij verwacht dat Arnhem hier te klein voor is. De uitgangspunten voor het kwaliteitslabel zijn volgens hem iets tussen SKTA en de chauffeurs. 'Ik hoop dat ze daar samen uitkomen.' Ook noemt Van der Zee het weerwoord van de taxichauffeurs afgelopen week verwonderlijk. Er zijn volgens hem voldoende bijeenkomsten geweest om draagvlak te creëren. 'Maar we blijven in gesprek.'

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend