Logo De Belofte

ARNHEM - De mesthoop in Gelderland is gigantisch. Na Noord-Brabant en Limburg heeft Gelderland het grootste mestoverschot van Nederland. Plannen om grote mestvergistingsinstallaties te bouwen en het probleem zo op te lossen stuiten op weerstand.

door Harry Hekkert en Melanie Lokate

De berg overtollige mest in Gelderland is het best voor te stellen als een file van vrachtwagens vol mest van Groningen tot Maastricht. Het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) becijferde twee maanden geleden dat zelfs met alle nieuwe initiatieven om mest te verwerken, het overschot in Gelderland 750.000 ton blijft.

Door de uitstoot van broeikasgassen is mest een probleem. Al zien boeren dat anders. ‘Ik zie mest niet als een probleem’ zegt Jan Roefs, NCM-directeur. 'We moeten mest vooral als grondstof zien.' Het NCM is vorig jaar opgericht door de overheid (ministerie van landbouw en vier provincies, waaronder Gelderland) en het agrarische bedrijfsleven. Het is een aanspreekpunt van kennis en initiatieven om het mestoverschot in te dammen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Bouw van grote mestvergisters

Een van de oplossingen is volgens NCM de bouw van grote mestvergisters. Er blijft na vergisting meststof over, voor op het land. Tegelijkertijd produceren ze zo biogas dat direct het gasnet in kan. Als er nog een andere stof dan mest wordt toegevoegd, levert dat het meeste gas op. Deze co-vergisting, bijvoorbeeld met bermgras, wordt al breed toegepast en kan vanuit het Rijk ook rekenen op flinke subsidie. Gelderland heeft in vergelijking met andere provincies nog weinig grote vergistingsinstallaties, maar in Bemmel, Harderwijk en Beltrum (Groot Zevert)  staan al dergelijk grote co-vergisters.

Zo wordt bij Groot Zevert 100.000 ton mest verwerkt. In Groenlo wil het Duitse bedrijf RMS 450.000 ton mest verwerken. Het is een van de zeven grootschalige nieuwe initiatieven in onze provincie. De vergistingsinstallatie in Groenlo zou het mestprobleem van 350 Achterhoekse boeren oplossen en tegelijk groen gas opwekken. ‘Maar als het aan ons ligt komt dat ding er niet’, zegt Jaap Cannegieter, van de actiegroep Megamestvergister Groenlo Nee. Hij wijst op een reeks bezwaren, van stankoverlast tot het grote aantal vrachtwagens (123 per dag) dat de mest moet aanvoeren.

Mestfabrieken niet milieuvriendelijk

De grote co-vergisters zijn veel minder milieuvriendelijk dan voorgespiegeld, zegt ook Petra Souwerbren, directeur van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). ‘Het lost het probleem van stikstof en fosfaat niet op. Daarnaast is er bij zulke grote mestfabrieken het probleem van stankoverlast, verkeersoverlast en het lozen van afvalwater.' GNMF ziet meer in kleine vergisters bij boerderijen en het fors verkleinen van de veestapel om het probleem van het mestoverschot aan te pakken.

De aanvoer van de co-stof - in Bemmel en Groenlo is bermgras nodig om gas uit mest te maken - is niet zo simpel. Er is nooit genoeg bermgras, dat maar van april tot oktober beschikbaar is, om alle co-vergisters in Nederland op gang te houden, becijfert GNMF. Dagblad NRC berichtte vorige maand al over een rapport van het Openbaar Ministerie waarin staat dat de mestfabrieken chemisch afval als co-stof bij de mest gooien.

Groenlo wacht 175 miljoen subsidie

De overheid blijft de vergisters zien als oplossing voor het mestprobleem en het vervaardigen van ‘schoon’ gas. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidieert alle duurzame energieopwekkers. Windmolenparken, zonne-energie en ook biomassacentrales, zoals de co-vergisters krijgen subsidie om de opwekking rendabel te maken. RMS dat in Groenlo met 450.000 mest en 150.000 co-stof (bermgras) biogas wil maken bouwt een bijna identieke vergistingsinstallatie in Venlo. Daar heeft RVO eerder dit jaar een subsidie van ruim 175 miljoen euro toegekend voor de komende 12 jaar. In Groenlo is de subsidieaanvraag later ingediend en nog in behandeling, maar is de verwachting dat een zelfde bedrag als in Venlo beschikbaar is.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ontwerp van de mestvergister van RMS in Groenlo. De vergister op industrieterrein De Laarberg zou 1/3 van het mestoverschot in de Achterhoek wegwerken

Bij de bouw van de mestvergisters is voor de provincie niet de opwekking van duurzame energie (biogas) belangrijk, maar het wegwerken van de gigantische mestberg in Gelderland. De provincie gaf al een vergunning af voor de bouw van de vergister van RMS in Groenlo. De actiegroep in Groenlo probeert inmiddels via de rechter de bouw van de vergister daar tegen te houden.

Twee maanden geleden werd in een ‘expertoverleg’ met de provincie geopperd dat ‘het verkorten van de procedures welkom is’. De suggestie dat de provincie dan dwingend locaties voor grote vergisters aanwijst is besproken, maar is volgend gedeputeerde Peter Drenth (CDA) niet aan de orde. ‘Zo gaan we in Gelderland niet met elkaar om.'

De provincie Gelderland houdt rekening met de volgende nog te bouwen grootschalige mestverwerkingsinstallaties in de provincie: Agrogas Varsseveld (95.000 ton mest vergisten), Greenferm Apeldoorn (350.000 ton mest ontwateren en composteren), Berkhof Scherpenzeel (60.000 ton mest ontwateren), Gerestijn Kootwijkerbroek (12.000 ton mest vergisten), Friesland Campina Duiven (250.000 ton mest vergisten), RMS Groenlo (450.000 ton vergisten), Kleinedijk Klarenbeek (mest vergisten, hoeveelheid onbekend). 

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend