Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Winterswijk heeft in Gelderland relatief gezien de meeste huurders in een corporatiewoning die te weinig geld hebben om de maandelijkse lasten op te brengen. Ze hebben een zogenoemd betaalrisico. In Arnhem daalt het aantal huurders met een smalle beurs fors.

Dat blijkt uit de Lokale Monitor Wonen. De meest recente cijfers stammen uit 2017. Het percentage huishoudens in een huurwoning en met betalingsproblemen in Winterswijk is 16,1.

Deze huishoudens worden door de onderzoekers aangeduid als mensen met een betaalrisico: zij lopen het risico dat ze op een gegeven moment de maandelijkse huur niet meer kunnen betalen.

Klik hier om te weten hoe het zit in jouw gemeente.

Top 5

Renkum staat op de tweede plaats met 14,5 procent, voor Arnhem (14,1). De top 5 van Gelderse gemeenten met percentueel de meeste huurders die de eindjes amper aan elkaar kunnen knopen wordt gecompleteerd door Montferland (14 procent) en Zutphen (13,8).

Een derde van inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders in een corporatiewoning zijn over het algemeen bijna een derde van hun netto inkomen aan woonlasten kwijt. Naast de kale maandhuur vallen hier ook de energie- en waterrekening onder, net als de gemeentelijke heffingen.

Brummen heeft relatief de minste huurders in een corporatiewoning die een betaalrisico hebben: 8 procent.

Spectaculaire daling in Arnhem

Kijken we naar absolute aantallen, dan kleuren Nijmegen en Arnhem rood. Nijmegen had in 2017 3.380 huishoudens met een betaalrisico, tegenover Arnhem met 3.140. Apeldoorn stond dat jaar op plek 3 met 2.215 huishoudens.

Arnhem kende sinds 2014 een spectaculaire daling van ruim negenhonderd huishoudens die moeilijk kunnen rondkomen. Nijmegen had er in 2014 3.825; in 2018 was in de Waalstad dat aantal met 445 gezinnen gedaald.

'Wees er vroeg bij'

Apeldoorn had moeite het aantal gezinnen met een betaalrisico naar beneden te krijgen en realiseerde een daling van 155 huurders.

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem wijst op het gemeentelijke programma Vroeg Eropaf. 'Door koppelingen van bestanden kunnen we vroegtijdig herkennen of mensen schulden ontwikkelen. Als je er dan vroeg bij bent, kun je dat voorkomen en regelmatige betalingen herstellen', meldt hij.

Of dit programma daadwerkelijk heeft geleid tot minder problemen bij huurders, weet hij niet. 'We zien wel dat we sinds de start van Vroeg Eropaf in 2107 minder huisuitzettingen hebben door huurachterstanden.'

Verder heeft de gemeente Arnhem huishoudens geholpen vanuit de bijzondere bijstand. Dan gaat het volgens de woordvoerder om in uitzonderingssituaties. 'Als inwoners door bijzondere omstandigheden niet in staat zijn om zelf de huur (of hypotheek) te betalen, dan kan de gemeente in sommige gevallen bijstand verlenen voor die woonkosten.'

Vorig jaar hebben 61 huishoudens hier gebruik van gemaakt.

Percentage huurders met betaalrisico daalt

Vergeleken met 2014 dalen in Gelderland de percentages gezinnen in een huurwoning van een woningcorporatie die het financieel moeilijk hebben.

Landelijk houdt 12 procent na betaling van de woonlasten te weinig budget over voor voedsel, kleding en 'sociale participatiekosten': naar een sportclub kunnen, een keertje bezoek kunnen ontvangen of een (korte) jaarlijkse vakantie.

Het gaat landelijk om 228.000 huishoudens. Dat is vergelijkbaar met het aantal inwoners van Groningen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend