Logo De Belofte

WESTERVOORT - Westervoort krijgt voorlopig geen verordening om de leegstand van winkels tegen te gaan. Op dit moment krijgt het plan van de VVD om druk uit te oefenen op eigenaren van leegstaande winkelpanden, niet genoeg steun van de gemeenteraad.

door: Lonneke Gerritsen

Net als in andere steden en dorpen staat er in het centrum van Westervoort veel leeg. Ongeveer een derde van de panden is te huur. Ook in winkelpassage De Wyborgh staan veel winkels er al langer verlaten bij. Ondernemers die er nog zitten, maken zich zorgen over de toekomst.

Boete opleggen

De VVD wilde snel iets doen en stelde een leegstandsverordening voor. Daarmee kan de gemeente eigenaar van winkelpanden meer onder druk zetten om huurders te vinden. Ook kan er uiteindelijk een boete worden opgelegd als blijkt dat de eigenaar niet genoeg zijn best doet om huurders te vinden. 

Wethouder Sluiter noemt het initiatief van de VVD-fractie een sympathiek voorstel en vindt ook dat er wat moet gebeuren. 'Maar dreigen met een boete, vult de winkelruimte niet', is zijn antwoord. Hij blijft liever 'in gesprek' met Orange Capital, de eigenaar van vrijwel alle leegstaande panden. Bovendien zou het uitvoeren van de verordening extra papierwerk met zich meebrengen voor de gemeente.

Andere partijen vinden ook dat er iets moet gebeuren tegen de leegstand, maar hebben vertrouwen in de gesprekken die het college al met de eigenaar van de panden voert.

Op scherp zetten

Het voorstel van de VVD kreeg nog wel steun van oppositiepartijen Groen Links en PvdA, maar de coalitiepartijen wil de verhoudingen met eigenaren 'niet op scherp zetten' door zo'n verordening in te voeren.

De VVD is teleurgesteld en houdt het voorstel aan tot januari. De partij wil dan kijken of de situatie is veranderd en er dan wel steun is.

Zie ook: VVD wil leegstand winkels in Westervoort aanpakken

Het laatste nieuws uit Westervoort

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Westervoortse wethouder Theo Kampschreur stapt op

  07 juli 2020
  WESTERVOORT - Vanwege de oplopende financiële tekorten bij de gemeente Westervoort heeft wethouder Theo Kampschreur besloten bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen en af te treden. Vorig jaar was er al een groot tekort, dit jaar zal dat oplopen tot ongeveer 3 miljoen euro.
 • Half miljoen extra voor speeltuintjes Westervoort

  30 september 2019
  WESTERVOORT - Westervoort geeft de komende jaren een half miljoen euro extra uit aan het opknappen van ongeveer zestig speeltuintjes in de gemeente. Dat besloot de gemeenteraad maandag. Ongeveer de helft van de speelplaatsen houdt speeltoestellen. Bij het andere deel verdwijnen de toestellen, maar daar komen natuurlijke speelelementen voor terug.
 • Westervoort 'matige' gemeente om in te leven, maar waarom?

  03 september 2019
  WESTERVOORT - Matig, dat is het predicaat dat de gemeente Westervoort krijgt in het onderzoek naar 'meest aantrekkelijke gemeente van Gelderland'. Het staat daarmee op de laatste plek. Waarom eindigt Westervoort daar, wat maakt de gemeente zo onaantrekkelijk - en is dat wel terecht?

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend