Logo De Belofte

NIJKERK - Nijkerk groeit hard, maar het is voor sommige Nijkerkers lastig om aan een woning te komen. Partijen in de gemeenteraad willen dat de gemeente gaat bouwen voor de eigen bevolking, ook al is dat lastig, want 'er staat geen hek om Nijkerk'.

door Ellen Kamphorst

Na de zomer staat wonen op de agenda van de gemeenteraad, maar oppositiepartij CDA wilde na aanleiding van een aantal schriftelijke vragen toch in de commissie vast zorgen op tafel leggen.

Fractievoorzitter Joop van Ruler: 'Wij willen dat er gebouwd wordt voor de Nijkerkers en willen graag weten hoe het college en de andere fracties daarin staan.' Die blijken het voor het grootste deel roerend met het CDA eens te zijn. Nieuwbouw moet voldoen aan de behoeftes van eigen inwoners en projectontwikkelaars zullen in eerste instantie lokaal adverteren, zodat de woningen kunnen worden gekocht door Nijkerkers. 

Slecht voorbeeld

Hoe het niet moet, ook daar zijn de meeste partijen het over eens. In Hoevelaken worden nieuwbouwwoningen verkocht die grotendeels tussen een half miljoen en een miljoen kosten. Ook wethouder Dijksterhuis noemt dat nieuwbouwproject 'een les voor de toekomst'. 

Fractievoorzitter van Pro21 Irene Moes is planoloog en probeert de oplossingen in perspectief te plaatsen: 'Nieuwbouw is maar een klein deel van de woningvoorraad, Nijkerkers kunnen hun koopwoning aan iedereen verkopen, daar hebben we als gemeente geen enkele invloed op.' 

Daarnaast vindt Moes het niet vreemd dat er niet-Nijkerkers naar de gemeente verhuizen: 'We hebben de afgelopen jaren ook veel gebouwd. Ze benadrukt ook dat het heel goed zou kunnen dat deze nieuwe kopers hun jeugd wel in Nijkerk hebben doorgebracht en na hun studententijd weer terugkeren.

Woondeal

Het Rijk heeft met een aantal regio's waar de woningnood hoog is woondeals gesloten. Nijkerk heeft zich daar met de regio Amersfoort ook voor aangemeld, nadat de regio in eerste instantie door de minister over het hoofd was gezien. Het college moest snel handelen, daarom werd de gemeenteraad niet meteen ingelicht.

Wethouder Dijksterhuis: 'Het Rijk gaat meedenken over de problemen die hier spelen, het is niet zo dat het bakken met geld oplevert. Je zou dan kunnen denken aan het verduurzamen van de woningen van de woningbouwcorporaties of wellicht een pilot rondom het vestigen van arbeidsmigranten.'

Daarnaast wil Dijksterhuis ook met in overleg met de gemeenten in de regio Foodvalley en de provincie Gelderland: 'We hebben afgesproken 200 huizen per jaar te bouwen, over dat aantal wil ik over een paar maanden graag in gesprek.' 

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • 'We worden weggezet als stelletje amateurs', autorally van de baan

  16 januari 2020
  NIJKERK - Een boze Wilbert van den Burg tijdens een raadsvergadering op het Nijkerkse gemeentehuis. Hij organiseert de Visual Art Rally, die vorig jaar in Nijkerk, Putten en Barneveld werd gereden. In het nieuwe evenementenbeleid van de gemeente Nijkerk is echter geen ruimte voor de autorace.
 • Burgemeester Nijkerk: geen behoefte aan wijzend vingertje van Rijksoverheid

  06 januari 2020
  NIJKERK - Burgemeester Renkema van Nijkerk vindt de rijksbudgetten voor de zorgtaken van de gemeente 'volstrekt ontoereikend'. Dat zei hij in zijn nieuwjaarsspeech. De gemeente moet al jaren geld bijleggen, omdat de jeugdzorg en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning veel meer kost dan dat Den Haag betaalt.
 • Nijkerk stelt 1 euro per inwoner beschikbaar voor herdenking 75 jaar vrijheid

  10 december 2019
  NIJKERK - Het gemeentebestuur van Nijkerk heeft 45.000 euro beschikbaar gesteld voor het vieren en herdenken van 75 jaar vrijheid in 2020. Die ene euro per inwoner is bedoeld om initiatieven van bewoners financieel te ondersteunen.
 • Begroting Nijkerk: ozb stijgt, maar iets minder dan gepland

  31 oktober 2019
  NIJKERK - Het college van Nijkerk was van plan om de ozb behoorlijk te verhogen, maar de gemeenteraad trapt iets op de rem. B&W stelde een verhoging voor van 8,7 procent, maar de gemeenteraad wilde niet verder gaan dan een verhoging van 7,2 procent. Oppositiepartij CDA wilde dat er gesneden zou worden in de kosten om de stijging van de ozb nog verder te beperken, maar daar is geen meerderheid voor. Het CDA stemde als enige tegen de begroting.
 • Begroting Nijkerk: hogere ozb, geld voor jeugdzorg en duurzaamheid

  26 september 2019
  NIJKERK - Als het aan het college van Nijkerk ligt gaan woningbezitters vanaf volgend jaar ruim 8% meer ozb betalen. Het gebruik van het riool daarentegen wordt goedkoper, waardoor de eigenaar van een gemiddeld huis in Nijkerk volgend jaar 11 euro meer betaalt. In 2021 komt daar waarschijnlijk nog 10 euro bij.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gevoelig onderwerp in Elburgse politiek niet besproken

  17 februari 2020
  ELBURG - De gemeenteraad spreekt maandagavond toch niet over de winkeltijdenverordening. Een voorstel van burgemeester Jan Nathan Rozendaal om het agendapunt door te schuiven, werd gesteund door een ruime meerderheid van de gemeenteraad. De aanpassingen zullen nu eerst uitgebreid in een commissievergadering besproken worden.
 • Plan om koopzondag onmogelijk te maken, ondernemers zijn boos

  17 februari 2020
  ELBURG - De plannen om de Elburgse winkeltijdenverordening aan te passen, stuiten op verzet bij lokale ondernemers. In de plannen is de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen voor de koopzondag geschrapt. 'Dat is een stap terug in de tijd.'
 • ANALYSE | Is afblazen totale renovatie Arnhems gemeentehuis verstandig?

  17 februari 2020
  ARNHEM - Miljoenen moesten er extra in het Arnhemse gemeentehuis worden gepompt om de moderniserings- en duurzaamheidsambities van het stadsbestuur waar te maken. En dus trapte wethouder Jan van Dellen op de rem. Een natuurlijke reactie, zo lijkt het. Maar is dat ook de logische, rationele keuze?
 • Rommelig plein in Ede wordt aangepakt: 'Nu geen visitekaartje'

  17 februari 2020
  EDE - Parkeerplaats het Kuiperplein in Ede wordt de komende tijd grondig aangepakt. Het is straks 'geen grauwe plek meer', belooft de gemeente. Vandaag starten de werkzaamheden, waardoor er tijdelijk minder parkeerruimte is.
 • 'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

  17 februari 2020
  ARNHEM - Duurzame ontwikkelingen als elektrische voertuigen of zonnepanelen brengen veiligheidsrisico's met zich mee. Je kunt ze bijvoorbeeld moeilijker blussen. Dat constateert de Arnhemse VVD na overleg met de brandweer. De partij wil dat de veiligheidsregio dit nadrukkelijker meeneemt in haar aanpak en dient daartoe een voorstel in.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend