Logo De Belofte

NIJKERK - Nijkerk groeit hard, maar het is voor sommige Nijkerkers lastig om aan een woning te komen. Partijen in de gemeenteraad willen dat de gemeente gaat bouwen voor de eigen bevolking, ook al is dat lastig, want 'er staat geen hek om Nijkerk'.

door Ellen Kamphorst

Na de zomer staat wonen op de agenda van de gemeenteraad, maar oppositiepartij CDA wilde na aanleiding van een aantal schriftelijke vragen toch in de commissie vast zorgen op tafel leggen.

Fractievoorzitter Joop van Ruler: 'Wij willen dat er gebouwd wordt voor de Nijkerkers en willen graag weten hoe het college en de andere fracties daarin staan.' Die blijken het voor het grootste deel roerend met het CDA eens te zijn. Nieuwbouw moet voldoen aan de behoeftes van eigen inwoners en projectontwikkelaars zullen in eerste instantie lokaal adverteren, zodat de woningen kunnen worden gekocht door Nijkerkers. 

Slecht voorbeeld

Hoe het niet moet, ook daar zijn de meeste partijen het over eens. In Hoevelaken worden nieuwbouwwoningen verkocht die grotendeels tussen een half miljoen en een miljoen kosten. Ook wethouder Dijksterhuis noemt dat nieuwbouwproject 'een les voor de toekomst'. 

Fractievoorzitter van Pro21 Irene Moes is planoloog en probeert de oplossingen in perspectief te plaatsen: 'Nieuwbouw is maar een klein deel van de woningvoorraad, Nijkerkers kunnen hun koopwoning aan iedereen verkopen, daar hebben we als gemeente geen enkele invloed op.' 

Daarnaast vindt Moes het niet vreemd dat er niet-Nijkerkers naar de gemeente verhuizen: 'We hebben de afgelopen jaren ook veel gebouwd. Ze benadrukt ook dat het heel goed zou kunnen dat deze nieuwe kopers hun jeugd wel in Nijkerk hebben doorgebracht en na hun studententijd weer terugkeren.

Woondeal

Het Rijk heeft met een aantal regio's waar de woningnood hoog is woondeals gesloten. Nijkerk heeft zich daar met de regio Amersfoort ook voor aangemeld, nadat de regio in eerste instantie door de minister over het hoofd was gezien. Het college moest snel handelen, daarom werd de gemeenteraad niet meteen ingelicht.

Wethouder Dijksterhuis: 'Het Rijk gaat meedenken over de problemen die hier spelen, het is niet zo dat het bakken met geld oplevert. Je zou dan kunnen denken aan het verduurzamen van de woningen van de woningbouwcorporaties of wellicht een pilot rondom het vestigen van arbeidsmigranten.'

Daarnaast wil Dijksterhuis ook met in overleg met de gemeenten in de regio Foodvalley en de provincie Gelderland: 'We hebben afgesproken 200 huizen per jaar te bouwen, over dat aantal wil ik over een paar maanden graag in gesprek.' 

Het laatste nieuws uit Nijkerk

 • Begroting Nijkerk: hogere ozb, geld voor jeugdzorg en duurzaamheid

  26 september 2019
  NIJKERK - Als het aan het college van Nijkerk ligt gaan woningbezitters vanaf volgend jaar ruim 8% meer ozb betalen. Het gebruik van het riool daarentegen wordt goedkoper, waardoor de eigenaar van een gemiddeld huis in Nijkerk volgend jaar 11 euro meer betaalt. In 2021 komt daar waarschijnlijk nog 10 euro bij.
 • Gemeente Nijkerk trekt 20.000 euro uit voor zes camperplaatsen

  17 september 2019
  NIJKERK - Voor 6 euro per nacht kunnen kampeerders met een camper straks in Nijkerk staat. De gemeente trekt 20.000 euro uit om zes camperplaatsen aan te leggen met basisvoorzieningen als stroom en water. De gemeente hoopt daarmee meer toeristen te trekken. De huidige camperplaatsen hebben die voorzieningen niet.
 • Regiodeal Foodvalley is rond, 73 miljoen euro naar voedsel en landbouw

  19 juli 2019
  EDE - De regiodeal Foodvalley is rond. De gemeenteraad van Ede heeft donderdagavond als laatste partij een akkoord op de plannen gegeven. Daarmee is de kapitaalinjectie van ruim 73 miljoen euro beslist.
 • Nijkerk akkoord met half miljoen voor Food Academy

  04 juli 2019
  NIJKERK - De gemeenteraad van Nijkerk heeft donderdag unaniem ingestemd met de investering van een half miljoen euro voor de Food Academy Nijkerk. De mbo-opleiding kost 1,2 miljoen. De provincie draagt 2 ton bij en er komt hoogstwaarschijnlijk een een half miljoen uit de zogeheten regiodeal van het Rijk.
 • Raad Nijkerk tegen forse verhoging ozb

  04 juli 2019
  NIJKERK - Het college van de gemeente Nijkerk wilde de ozb (belasting voor woningbezitters) met 8-17 procent verhogen. Maar tijdens het bespreken van de voorjaarsnota bleek dat daar nu geen meerderheid voor is. De gemeente Nijkerk komt geld tekort op de begroting, omdat ze meer ambtenaren wil aannemen en door de hoge jeugdzorgkosten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Druten wil ook voordelige busabonnementen: 'Wij vallen buiten de boot'

  15 oktober 2019
  DRUTEN - Drutenaren moeten ook gebruik kunnen maken van de voordelige busabonnementen voor 65-plussers en minima uit de regio Nijmegen. Dat vindt de gemeenteraad. Hoewel de gemeente officieel bij die regio hoort, is de afstand tussen Druten en Nijmegen voor busmaatschappij Connexxion te groot.
 • Ondernemers in Doetinchem balen van nieuw parkeerbeleid: 'Niet goed voor het imago'

  15 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast is de gemeente van plan om ook betaald parkeren in de avonduren in te voeren.
 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend