Logo De Belofte

ULFT - De gemeente Oude IJsselstreek heeft besloten om te stoppen met de sociale dienst Laborijn. De gemeente is niet tevreden met de manier waarop Laborijn omgaat met haar cliënten en wil zo snel mogelijk de menselijke maat weer terug hebben.


'Het lijkt misschien opmerkelijk dat we dit doen', zegt wethouder Peter van de Wardt. Maar volgens de wethouder is het geen toeval dat Oude IJsselstreek een dag na het vernietigende rapport van Berenschot uit Laborijn stapt. 'Ik vond het rapport heftig, schokkend en beschamend, maar soms is het een optelsom van dingen en we hebben laatst gemerkt dat de onvrede breder is dan alleen de resultaten van het rapport.' 

'Onze keuze valt richting een andere aanpak'

Volgens de wethouder is het de druppel die de emmer deed overlopen en moeten inwoners die langer aan de kant staan weer mee kunnen doen aan de samenleving. 'Onze keuze valt toch meer richting een andere manier van aanpak en als je een keuze moet maken, dan maar op deze manier.' De gemeente accepteert niet dat de uitstroom van inwoners naar werk onvoldoende van de grond komt. 

Steven Kroon van de PvdA-fractie in Doetinchem reageert verbaast op het vertrek van Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. 'Eén van de kapiteins die verantwoordelijk is voor het zinkende schip, stapt er als eerste uit... dat verwacht je niet van Van der Wardt', aldus Kroon in een interview in De Gelderlander. 'Hij heeft nota bene zelf 6 jaar de verantwoording gedragen binnen deze sociale dienst.'

Het uittreden van Oude IJsselstreek uit Laborijn  moet volgens de wethouder niet worden gezien als het verlaten van een zinkend schip. 'Bij de andere gemeenten leeft teleurstelling en sommige hadden het ook niet verwacht, maar het ongenoegen leefde bij ons al langer. Wij maken nu deze afweging en andere keuzes. De komende tijd wordt zorgvuldig gekeken hoe deze uittreding een vervolg gaat krijgen.'

Zelf de regie weer in handen

Met welke snelheid en onder welke spelregels Oude IJsselstreek uit Laborijn gaat stappen is nog onduidelijk, maar de gemeente wil zelf weer de regie gaan nemen in de uitvoering van de participatiewet. In Oude IJsselstreek gaat het op dit moment over 700 mensen die gebruik maken van de sociale dienst.

De gemeenteraad van Oude IJsselstreek wil op korte termijn in een aparte raadsvergadering debatteren over Laborijn. Donderdagavond bleek tijdens de behandeling van de voorjaarsnota dat veel partijen in de raad voorstander zijn van de uittreding. 

Uit onderzoek van Bureau Berenschot naar misstanden bij de Achterhoekse sociale dienst Laborijn dat woensdagavond werd gepresenteerd blijkt dat een groot deel van de cliënten zich kleinerend, minachtend en respectloos behandeld voelt.

zie ook: Onderzoek bevestigt misstanden Laborijn; bestuur geschokt

Foto: REGIO8

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend