Logo De Belofte

ARNHEM - De raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond verstoord door vijf taxiondernemers die hun onvrede uitten over de voorliggende taxiverordening. Ze voelden zich niet vertegenwoordigd door de sprekers aan tafel. Toen zij van de voorzitter - conform de regels - niet het woord mochten nemen, verlieten ze de zaal.

door Huibert Veth

Binnen de Arnhemse taxibranche wordt gesproken over 'wildwesttaferelen'. Er zou sprake zijn van woekerprijzen, drugs dealen en onderlinge agressie. Er zijn aangiftes gedaan van mishandeling tussen collega-taxichauffeurs. Om de problemen het hoofd te bieden ligt er een voorstel voor een Arnhemse taxiverordening.

Het verzoek van Arnhemse taxiondernemingen om via een taxiverordening kwaliteitseisen aan taxi's en chauffeurs te stellen stamt al uit 2012. Pogingen daartoe strandden destijds, juist omdat de taxibranche onvoldoende georganiseerd was. In samenspraak met Stichting Kwaliteitstaxi Arnhem (SKTA) ligt er nu een conceptverordening.

Niet gehoord

In het voorstel voelt een deel van de taxiondernemers zich dus niet gekend. Zij zijn het niet eens met de tarieven die taxichauffeurs moeten gaan betalen. Ook vinden zij de verordening geen oplossing voor de problemen die zij zien. Bovendien is het voorstel volgens hen niet afgestemd met de achterban. SKTA nodigt hen uit om in gesprek te gaan.

Bekijk hier het interview met Yener Dagdeviren (Taxi iTax Arnhem) en Igsan Sahin (taxibedrijf Lorenz) die de vergaderzaal verlieten en Jommy Sedighi (Taxi Exact en bestuurslid SKTA) en Habib Muslem (Taxi Arnhem ABC) die namens de ondernemers aan tafel zaten. Tekst gaat door onder de video.

Een brief van half maart - ondertekend door 50 taxiondernemers - waarin met acties wordt gedreigd als er geen verordening komt, was mede aanleiding om tot het voorstel te komen. De 120 Arnhemse taxichauffeurs hebben straks een vergunning nodig om hun werk te mogen doen. Iedere taxichauffeur in Nederland kan een Arnhemse vergunning aanvragen.

In het voorstel zijn onder meer normen opgenomen voor veiligheid, klantbewustzijn, routes, tarieven, taal, stratenkennis, representativiteit en ritweigering. Houdt een chauffeur zich hier niet aan, dan kan de gemeente de vergunning weigeren, schorsen of intrekken.

Handhaving

Handhaving is van cruciaal belang om de plannen te laten slagen, zegt Theo Vegter van SKTA. Hij rekent voor dat er met het huidige budget 4 tot 6 uur per week inzet van BOA's mogelijk is. 'Dat is erg weinig.'

Er wordt met wethouder Roeland van der Zee gesproken om dit te verdubbelen. Zelf zal de stichting mystery guests inzetten om te controleren op het naleven van de normen.

De komende weken zal de gemeenteraad verder spreken over het voorstel.

Zie ook:

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Arnhemse milieuzone verder uitgebreid, ook oude bestelauto's niet meer welkom

  26 maart 2020
  ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.
 • Arnhemse daklozen slapen niet op straat vanwege corona, verzekert de wethouder

  25 maart 2020
  ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'
 • Voorstel voor sanering gifbult onder Arnhems woonwagenkamp: 3,9 miljoen euro

  25 maart 2020
  ARNHEM - De gifgrond onder en naast de woonwagens aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd, en de staanplekken worden uitgebreid van elf naar maximaal zeventien. Dat voorstel bracht wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagmiddag naar buiten. De kosten bedragen 3,9 miljoen euro.
 • Arnhemse sportverenigingen betalen voorlopig geen huur

  25 maart 2020
  ARNHEM - Arnhemse sportverenigingen hoeven voorlopig geen huur te betalen. Dat laat wethouder Jan van Dellen weten na vragen van de SP. De maatregel geldt zolang de sportvoorzieningen niet beschikbaar zijn door de coronacrisis.

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Raad keert zich tegen Arnhems plan flitsparkeren

  27 maart 2020
  ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.
 • Winterswijk in brief aan staatssecretaris: 'Haal vluchtelingenkinderen naar Nederland'

  26 maart 2020
  WINTERSWIJK - Winterswijk wil dat Nederland 500 vluchtelingenkinderen opvangt en biedt aan een deel van die kinderen op te nemen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend