Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft grote plannen voor het fietsveilig maken van de stad. Gisteren werd er een nieuwe fietsoversteek over de Kortenoord Allee geopend. Maar de gemeente heeft tot en met 2023 nog eens bijna 3 miljoen euro gereserveerd voor fietsprojecten, blijkt uit navraag van Omroep Gelderland.

De nieuwe oversteek over de Kortenoord moet zorgen dat kinderen veilig te voet en met de fiets naar school kunnen. Voorheen was er helemaal geen officiële oversteekplaats. Fietsers staken dus zomaar ergens bij de rotonde de drukke weg over.

Gevaarlijk vond de gemeente, die vervolgens in 2017 besloot dat er een overzichtelijke oversteek moest komen. Gebr. Van Kessel Wegenbouw heeft nu twee nieuwe plaatsen gemaakt waar fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken. 

Overzicht fietsprojecten

Ook elders in de stad gaat de fietsveiligheid aangepakt worden. De beruchte rotonde bij de Marijkeweg, een eindje verderop, wordt in de toekomst bijvoorbeeld veiliger gemaakt. In 2020 moet het af zijn. 

Hieronder staat een overzicht van nog meer fietsprojecten waar de gemeente Wageningen de komende jaren geld in steekt. Een groot deel daarvan heeft met de fietsveiligheid te maken. 

2019:
- Er worden maatregelen uitgewerkt voor veiliger fietsen in de stad, onder andere voor de Nobelweg en Geertjesweg.

2020:
- De Van Uvenweg wordt een fietsstraat waardoor er naar verwachting minder auto's langs gaan rijden.
- Tussen Ede en Wageningen komt een snelfietsroute waar fietsers veilig en snel kunnen fietsen.
- De oversteekplaats van de Stadsbrink wordt verbeterd.

2022:
- De Kruising bij de Ooststeeg en de Haagsteeg wordt onder handen genomen.
- Er wordt geld uitgetrokken voor de fietsroute over Business en Sciencepark Wageningen. 
- Fietsbrug in de wijk Tarthorst vanaf de Rooseveltweg. 

2023:
- De fietspaden aan de Churchillweg, tussen Nijenoord Allee en Hoevestein, worden aangepakt. 
- Fietsroute van Ooststeeg richting de Campus van de Universiteit Wageningen.
- Rotonde aan Hollandseweg en Diedenweg wordt veiliger gemaakt. 
- Er wordt gewerkt aan een snelle en veilige fietsverbinding met Veenendaal en Rhenen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Beiboer

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend