Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede presenteert een niet-sluitende meerjarenbegroting. Volgens de voorgestelde plannen komt Ede de komende vijf jaar bijna 4,5 miljoen euro tekort. Toch blijft de gemeente 'financieel gezond', stelt wethouder Leon Meijer van de ChristenUnie. De gemeenteraad moet zich er nog over buigen.

door Joukje Beiboer

De Edese tekorten worden onder meer veroorzaakt door stijgende zorgkosten en dalende inkomsten uit het gemeentefonds. Gemeenten krijgen de komende jaren minder geld omdat het Rijk minder geld uitgeeft. In Nederland zijn die bedragen aan elkaar gekoppeld. Voor Ede gaat het om een korting van ruim 6 miljoen euro. 

'Peanuts-oplossingen'

Het college heeft gekeken naar mogelijkheden om deze tegenvallers op te vangen. Het huishoudboekje is er bijgehaald en niet noodzakelijke activiteiten zijn geschrapt. Zo stelt het college voor om minder te doen aan groenonderhoud. 

'Er zijn plekken waar nooit mensen komen', zegt Meijer. 'Moeten we daar schoffelen?' Ook zou het gemeentehuis een avond in de week dicht kunnen. Met alle 'peanuts-oplossingen' wil het college de komende jaren 2,5 miljoen euro besparen. 

'Grote reserves en er komt nog geld uit Den Haag'

Ondanks het tekort van onder de streep bijna 4,5 miljoen euro, komt Ede niet in de problemen, verzekert wethouder Meijer. De gemeente heeft een algemene reserve van 14 miljoen euro. Alle reservepotjes bij elkaar opgeteld komt de gemeente zelfs uit op 125 miljoen euro. 

Bovendien verwacht de gemeente nog flink wat geld uit Den Haag. 'Wij verwachten in de afspraak met het rijk dat wij er per jaar 1,8 of 2 miljoen per jaar bij krijgen', zegt Meijer. Het gaat dan om de jaren 2022 en 2023.

Het Rijksgeld is een compensatie voor de stijgende zorgkosten van gemeenten in heel het land. Daarover hebben ze tot en met 2021 al geld van het Rijk toegezegd gekregen. Er wordt nog onderzocht hoeveel geld er in de jaren daarna bijkomt. 

Meer gemeenten met begrotingsgat

Hoewel het eigenlijk nooit voorkomt dat een gemeente een niet sluitende begroting heeft, waagt het Edese college het er toch op. Meijer verwacht dat ook andere gemeenten een gat zullen hebben in de begroting vanwege het nog te verdelen geld. 'Het ministerie zegt: je mag een tekort opnemen in je begroting.'

Overigens zou de gemeente Ede zelfs met 4 miljoen extra uit Den Haag nog een begrotingstekort hebben. De financiële toekomstplannen zijn nog niet definitief. De gemeenteraad van Ede buigt zich nog voor het zomerreces over de voorstellen van het college. Dan wordt de zogenoemde perspectiefnota vastgesteld. 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Corona-gedenkplek moet mensen troost bieden in tijden van crisis

  30 september 2020
  WIJCHEN - Ter nagedachtenis van alle coronaslachtoffers richt Wijchen aan de Meerdreef een speciaal plekje in waar mensen naartoe kunnen gaan voor troost. De burgemeester maakt 6 oktober een begin door een boom te planten, die symbool moet staan voor de viering van het leven.
 • Overbetuwe richt extra standplaatsen in voor woonwagens

  30 september 2020
  ELST - Woonwagenbewoners in Overbetuwe krijgen binnenkort nieuwe standplaatsen voor hun wagens. Naar aanleiding van een behoefte-onderzoek heeft de gemeente twee nieuwe locaties aangewezen. De verwachting is dat ze in 2022 klaar zijn voor gebruik.
 • Toezicht en handhaving voldoet niet: 'Schaamrood op kaken'

  30 september 2020
  DE STEEG - Het beleid voor toezicht en handhaving in de gemeente Rheden voldoet niet aan wettelijke eisen en kwaliteitscriteria. Bij gebrek aan sturing bepalen medewerkers zelf hun werkzaamheden. Dat concludeert de rekenkamer in haar rapport. "Ik las het met schaamrood op de kaken", erkent fractievoorzitter Magda Rook (GPR Burgerbelangen).
 • Nieuwe regels 'een feest' voor pandjesbazen

  29 september 2020
  ARNHEM - De nieuwe regels voor kamerverhuur die het stadsbestuur voorstelt, zetten de stad op slot, stelt VVD-raadslid Menno Loos. "Voor de huidige pandeigenaren is dat een feestje." Die hoeven namelijk niet aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen en krijgen ondertussen nauwelijks concurrentie, legt hij uit. Een raadsmeerderheid steekt dan ook een stokje voor de plannen.
 • Sportbedrijf Doetinchem in 2021 van start

  29 september 2020
  DOETINCHEM - Sportcentrum Rozengaarde, Sportservice Doetinchem en het beheer en de exploitatie van de binnensportaccommodaties (Buha) gaan vanaf 1 januari 2021 samen verder als het Sportbedrijf Doetinchem. De gemeenteraad heeft daar positief over besloten.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend