Logo De Belofte

ARNHEM - Eind dit jaar wordt ook in de Arnhemse binnenstad afval gescheiden aangeboden in ondergrondse containers. Ondernemers in het centrum mogen hier vanaf volgend jaar ook gebruik van maken. Als ze toch kiezen voor contracten met commerciële partijen om hun afval in te zamelen mogen de zakken daarbij niet meer aan de straat gezet worden. Dat besloot de gemeenteraad afgelopen week.

door Huibert Veth

Nu zijn ondernemers in de binnenstad nog verplicht om hun afval door commerciële inzamelaars op te laten halen. Vanaf volgend jaar mogen ook zij restafval in de ondergrondse containers aanbieden. Ook papier en karton kan via de gemeente lopen. Voor glas, PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken) en grofvuil onderzoekt de gemeente de mogelijkheden.

Schoner stadsbeeld

Indien er toch gekozen wordt voor een commerciële partij dan moeten inzamelmiddelen zoals containers daarvoor van 1 januari 2020 op het eigen terrein geplaatst worden. Bij invoering zal hierop gecontroleerd worden. Dit mag niet meer aan de openbare weg.

Volgens het college worden zakken nu vaak ongecontroleerd aangeboden. Daarbij worden zakken opengetrokken en verwaait het afval. Het verdwijnen van losse afvalzakken in het stadscentrum moet bijdragen aan een schoner stadsbeeld. Ook hoopt het stadsbestuur het aantal vervoersbewegingen door commerciële inzamelaars te beperken.

Bedrijfsafval zal voornamelijk in 60-literzakken worden aangeboden. De containers in dit gebied zullen dan ook geschikt zijn voor zowel 30-liter- als 60-literzakken. De communicatie richting de ondernemers wordt afgestemd met Platform Binnenstad Arnhem (PBA).

Wethouder Cathelijne Bouwkamp geeft aan dat ook ondernemers in de Steenstraat, Kronenburg en Presikhaaf in de toekomst mogelijk bij deze regeling aan kunnen sluiten. De gemeenteraad was unaniem voor het collegevoorstel.

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Elburgse raad: tweede tankautospuit mag niet verdwijnen bij brandweer

  18 november 2019
  ELBURG - De Elburgse gemeenteraad is bang dat de bezuinigingen bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland ten koste gaan van de veiligheid in de gemeente. De optie dat de tweede Tankautospuit (TAS) van de lokale brandweer wordt wegbezuinigd, is onbespreekbaar, volgens de raadsleden. De fracties riepen daarom unaniem het college op om zich in te zetten voor het behoud van die tweede TAS.
 • VVD-voorman Elburg splitst zich af: 'ik moet mijn hart volgen'

  18 november 2019
  ELBURG - VVD-raadsfractievoorzitter Rick van Velthuysen stapt uit de fractie, en gaat verder als eenmanspartij. 'Ik moet mijn hart volgen, en dat betekent dat ik uit de fractie moet stappen.' Van Velthuysen, die 454 stemmen behaalde tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maakte zijn opstappen maandagavond tijdens de raadsvergadering bekend, direct na de beëdiging van Udo Koerselman als nieuw fractielid van zijn partij.
 • Kreuk: boter bij de vis voor zorgtaken gemeente

  18 november 2019
  DEN HAAG - Zo'n 150 wethouders uit het hele land, waaronder Carla Kreuk-wildeman van Tiel en Herma van Dijkhuizen van Neder-Betuwe zijn maandag naar Den Haag geweest om bij de begrotingsbehandeling Jeugd te zijn die in de Tweede Kamer plaats vond. De wethouders willen met hun aanwezigheid benadrukken dat ze echt meer geld nodig hebben om de zorg voor jongeren  structureel naar behoren te leveren.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Nieuwe D66-wethouder Wageningen

  18 november 2019
  WAGENINGEN - D66 draagt in Wageningen Maud Hulshof voor als nieuwe wethouder. Hulshof is nu fractievoorzitter van de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend