Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Wethouder Elvira Schepers zegt na haar aantreden met 'een realistische bril' naar het oorspronkelijke plan te hebben gekeken. In samenspraak met Bas Hommelink van projectontwikkelaar Arrisveld BV, de eigenaar van de grond, is de conclusie getrokken dat het oorspronkelijke plan niet concreet zou worden.

'Regie pakken'

'Het werd tijd de regie te pakken', zegt Schepers. 'We ondersteunen de visie van het gezondheidspark en dat komt er ook, met zorggerelateerde functies, maar daarnaast is er grote vraag naar bedrijventerreinen in Winterswijk. Daarom splitsen we het terrein op. Daarmee faciliteren we de bedrijvigheid en werkgelegenheid in Winterswijk.'

Het Arrisveld is 6,5 hectare groot en 4 hectare daarvan is bestemd voor bedrijvigheid. Sterker nog, de grond is zelfs al verkocht aan bedrijven die zich er in 2021 willen vestigen. De namen van die bedrijven maakt de gemeente volgende week dinsdag bekend. 'Nee, dat is geen zware industrie, dat mag niet op die plek', zegt Schepers.

Te innovatief? 

Een gezondheidspark in het groen, waar patiënten na een operatie (al dan niet bij in het SKB) zouden kunnen herstellen en revalideren, omringd door de benodigde zorg: in de ogen van criticasters een megalomaan plan, vooral bedoeld om de aannemer stenen te laten bouwen.

Tekst loopt door onder de foto: 

Er komt geen groot gezondheidspark op het Arrisveld, het voormalige Coberco-terrein naast Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Park Achterhoek wordt opgesplitst in een bedrijventerrein en een kleiner gezondheidspark ernaast.

Inhoudelijk kwam het plan, sinds de aankondiging in 2012, nooit van de grond, alle inzet van stedenbouwkundige Riek Bakker ten spijt.

'De relatie met Bakker was er al niet meer, het contract liep in maart van dit jaar af', zegt Schepers. 'Schuld of gebrek aan regie zijn niet aan de orde', zo vult Hommelink aan. 'Tot acht weken geleden had ik dit scenario niet kunnen bedenken. Wellicht was het plan té innovatief, kwam het te vroeg om het uit te rollen.'

Vicieuze cirkel

Het plan heeft Winterswijk bijna 130.000 euro gekost. 'Het was een mooi plan, dat door de hele raad op D66 na werd gesteund, maar de haalbaarheid was een risico', zegt Schepers.

Huisartsen, maatschappen en zorginstellingen toonden wel belangstelling, 'maar niemand wilde de eerste zijn', verklaart Hommelink. 'Daardoor ontstond een vicieuze cirkel.'

Grote vraag is hoe de buurt tegenover het nieuwe plan staat. Tegen het oude was er protest. Hommelink: 'De buurt wordt geïnformeerd, we houden op 18 juni een informatiebijeenkomst.'

Obelink Vrijetijdsmarkt zou een gegadigde kunnen zijn. Het bedrijf informeerde afgelopen periode al bij een grondeigenaar in de buurt van de huidige vestiging aan de Misterweg om eventueel gronden aan te kopen voor de realisatie van extra parkeerruimte.

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend