Logo De Belofte

EDE - Wederom is er onrust in de ENKA-wijk in Ede. Als het aan projectontwikkelaar AM Vastgoed ligt, komt er aan de rand van de relatief nieuwe wijk een complex met 32 appartementen verdeeld over 8 verdiepingen. Het gebouw wordt 30 meter hoog en moet komen tegen het bos aan, de Dr. Hartogsweg aan de oostzijde, vlakbij het Natura2000 bosgebied.

Het oorspronkelijke plan was dat er twee complexen zouden komen met vier verdiepingen. Omwonenden konden hiermee leven, maar waren erg verrast door de huidige plannen. Of het complex er komt, is nog maar de vraag.

Verkoop al gestart

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een beeldkwaliteitsplan en ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. AM Vastgoed weet dat het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld en dat er nog geen goedkeuring is van de Edese gemeenteraad, maar toch is men al gestart met de verkoop van appartementen. De goedkoopste woningen kosten €312.000,- en de duurste €409.000,-. Inmiddels is 75 procent van de woningen verkocht.

Tijdens een informatiebijeenkomst bleek dat de aspirant-kopers verrast waren door de bezwaren van de omgeving. Enkele buurtbewoners laten weten dat zij het vreemd vinden dat er al woningen verkocht zijn, terwijl het nog maar de vraag is of het complex er komt. Desgevraagd laten bewoners weten dat zij konden leven met de oorspronkelijke plannen, maar niet met de huidige. Een veel gehoorde opmerking is dat je een dergelijk hoog gebouw niet verwacht naast een bos, maar eerder nabij station Ede-Wageningen.

Besluitvorming

Tot en met woensdag 26 juni kunnen zienswijzen worden ingediend op dit ontwerp-bestemmingsplan. Daarna zal het voorstel aan de Edese gemeenteraad worden voorgelegd. Er is inmiddels al contact geweest tussen omwonenden en de Edese politieke partijen. Naast bewoners hebben ook milieuwerkgroep Ede (SME) en de VAT-volkstuinengroep zo hun bezwaren. Laatst genoemde verwacht door het hoge gebouw te veel schaduw op hun tuinencomplex. Inmiddels is er een petitie gestart in de ENKA-wijk waar nu al zo'n 200 mensen hun handtekening hebben gezet.

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend