Logo De Belofte

EDE - Wederom is er onrust in de ENKA-wijk in Ede. Als het aan projectontwikkelaar AM Vastgoed ligt, komt er aan de rand van de relatief nieuwe wijk een complex met 32 appartementen verdeeld over 8 verdiepingen. Het gebouw wordt 30 meter hoog en moet komen tegen het bos aan, de Dr. Hartogsweg aan de oostzijde, vlakbij het Natura2000 bosgebied.

Het oorspronkelijke plan was dat er twee complexen zouden komen met vier verdiepingen. Omwonenden konden hiermee leven, maar waren erg verrast door de huidige plannen. Of het complex er komt, is nog maar de vraag.

Verkoop al gestart

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs een beeldkwaliteitsplan en ontwerp-bestemmingsplan vastgesteld. AM Vastgoed weet dat het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld en dat er nog geen goedkeuring is van de Edese gemeenteraad, maar toch is men al gestart met de verkoop van appartementen. De goedkoopste woningen kosten €312.000,- en de duurste €409.000,-. Inmiddels is 75 procent van de woningen verkocht.

Tijdens een informatiebijeenkomst bleek dat de aspirant-kopers verrast waren door de bezwaren van de omgeving. Enkele buurtbewoners laten weten dat zij het vreemd vinden dat er al woningen verkocht zijn, terwijl het nog maar de vraag is of het complex er komt. Desgevraagd laten bewoners weten dat zij konden leven met de oorspronkelijke plannen, maar niet met de huidige. Een veel gehoorde opmerking is dat je een dergelijk hoog gebouw niet verwacht naast een bos, maar eerder nabij station Ede-Wageningen.

Besluitvorming

Tot en met woensdag 26 juni kunnen zienswijzen worden ingediend op dit ontwerp-bestemmingsplan. Daarna zal het voorstel aan de Edese gemeenteraad worden voorgelegd. Er is inmiddels al contact geweest tussen omwonenden en de Edese politieke partijen. Naast bewoners hebben ook milieuwerkgroep Ede (SME) en de VAT-volkstuinengroep zo hun bezwaren. Laatst genoemde verwacht door het hoge gebouw te veel schaduw op hun tuinencomplex. Inmiddels is er een petitie gestart in de ENKA-wijk waar nu al zo'n 200 mensen hun handtekening hebben gezet.

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend