Logo De Belofte

ZUTPHEN - De meeste Gelderse hondenbezitters betalen trouw de belasting voor hun huisdier, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Niet iedereen is tevreden over wat zij daarvoor terugkrijgen. In Zutphen bijvoorbeeld: daar klagen inwoners gemiddeld het meest over de voorzieningen, het gebrek aan schoonmaak van uitlaatplekken en overlast door hondenpoep. De gemeente laat weten ermee bezig te zijn.

door Bastiaan van Blokland 

Uit het onderzoek, waar duizenden Gelderlanders aan meededen, komt naar voren dat de schoonmaak van hondenuitlaatplekken in Zutphen te wensen overlaat: volgens driekwart van de inwoners gebeurt dat nauwelijks.

Het zou in Zutphen ontbreken aan voorzieningen; plastic zakjes, afvalvakken en stroken waar de hond zijn behoefte kan doen. Zutphen kent bovendien een opruimplicht - je moet dus zakjes bij je dragen om de rommel van je hond op te ruimen.

Een overgrote meerderheid van de Zutphenaren vindt hondenpoep een groot probleem.

Geen 'doelbelasting'

Baasjes betalen in Zutphen ruim 80 euro per hond per jaar en voor een tweede 132 euro. Daarmee hoort de gemeente bij de zeven duurste van Gelderland.

Zutphenaren geven aan geen idee te hebben waar het geld van die belasting aan besteed wordt. Maar hondenbelasting is geen doelbelasting. Dat betekent dat wat wordt geïnd, niet perse hoeft te worden uitgegeven aan hondenvoorzieningen, hoewel dat vaak wordt gedacht.

'Waar gaat geld naartoe?'

Een inwoner van de gemeente, die verder anoniem wil blijven, zegt dat hij de troep van zijn viervoeter altijd netjes opruimt. 'Maar helaas denken veel mensen daar anders over.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Dianne van Vugt, woonachtig in de wijk De Leesten, herkent dat: ook zij ergert zich aan poep op straat. De Zutphense vindt dat de gemeente keuzes maakt die hondenbezitters niet ten goede komen.

Ze hekelt niet-gemaaide grasstroken rond haar huis en wil graag meer velden in de nabije omgeving. Dat laatste kaartte zij aan bij de gemeente, maar daar zou geen geld voor zijn. 'Waar gaat dat geld dan naartoe?' vraagt ze zich af. 

'Het kan anders'

Wethouder Annelies de Jonge erkent dat het maaibeleid in de gemeente anders kan. Nu wordt, voor het behoud van bloemen en dieren, niet consequent alles platgemaaid.

Het geld van de belasting gaat naar groenonderhoud, maar bijvoorbeeld ook naar de inzet van handhaving en het opruimen van rommel op straat. Het is in ieder geval onderwerp van gesprek in de raad, legt De Jonge uit.

Luister hier naar een interview met wethouder De Jonge:

Zij gaat inventariseren waar nu prullenbakjes staan in de gemeente en of die wel op de juiste plekken zijn neergezet. Daarnaast denkt De Jonge erover losloopgebieden en stukken waar de hond alleen aangelijnd mag lopen, duidelijker aan te geven.

Maar één ding is zeker: die belasting gaat niet omlaag. De Jonge vindt ook: 'Ruim de rommel van je hond zélf op!'

Gelderse cijfers

Ongeveer een op de zeven mensen geeft aan de hondenbelasting niet te voldoen, blijkt uit ons onderzoek. Het aantal mensen dat afhaakt met betalen is daarbij significant hoger bij mensen die aangeven meerdere honden te hebben. Bijna een kwart betaalt dan niet voor het extra huisdier.

Nog een aantal gegevens uit het onderzoek:

 • Het meest ontevreden zijn dus de inwoners van Zutphen. Daar wordt belasting geheven, maar de geboden faciliteiten voor honden wordt door 51 procent als onvoldoende beoordeeld en 39 procent geeft aan dat het beter kan. 
 • Na Zutphen volgen Duiven en Doetinchem. Ook daar betaal je belasting en ook daar zijn inwoners niet te spreken over de faciliteiten: 46 en 51 procent zeggen dat het beter kan, 39 en 43 procent geven het een onvoldoende. 
 • Mensen uit Zevenaar reageerden het meest op ons onderzoek: 3,5 procent van de inwoners zegt de vragenlijst te hebben ingevuld.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend