Logo De Belofte

ZUTPHEN - De meeste Gelderse hondenbezitters betalen trouw de belasting voor hun huisdier, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Niet iedereen is tevreden over wat zij daarvoor terugkrijgen. In Zutphen bijvoorbeeld: daar klagen inwoners gemiddeld het meest over de voorzieningen, het gebrek aan schoonmaak van uitlaatplekken en overlast door hondenpoep. De gemeente laat weten ermee bezig te zijn.

door Bastiaan van Blokland 

Uit het onderzoek, waar duizenden Gelderlanders aan meededen, komt naar voren dat de schoonmaak van hondenuitlaatplekken in Zutphen te wensen overlaat: volgens driekwart van de inwoners gebeurt dat nauwelijks.

Het zou in Zutphen ontbreken aan voorzieningen; plastic zakjes, afvalvakken en stroken waar de hond zijn behoefte kan doen. Zutphen kent bovendien een opruimplicht - je moet dus zakjes bij je dragen om de rommel van je hond op te ruimen.

Een overgrote meerderheid van de Zutphenaren vindt hondenpoep een groot probleem.

Geen 'doelbelasting'

Baasjes betalen in Zutphen ruim 80 euro per hond per jaar en voor een tweede 132 euro. Daarmee hoort de gemeente bij de zeven duurste van Gelderland.

Zutphenaren geven aan geen idee te hebben waar het geld van die belasting aan besteed wordt. Maar hondenbelasting is geen doelbelasting. Dat betekent dat wat wordt geïnd, niet perse hoeft te worden uitgegeven aan hondenvoorzieningen, hoewel dat vaak wordt gedacht.

'Waar gaat geld naartoe?'

Een inwoner van de gemeente, die verder anoniem wil blijven, zegt dat hij de troep van zijn viervoeter altijd netjes opruimt. 'Maar helaas denken veel mensen daar anders over.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Dianne van Vugt, woonachtig in de wijk De Leesten, herkent dat: ook zij ergert zich aan poep op straat. De Zutphense vindt dat de gemeente keuzes maakt die hondenbezitters niet ten goede komen.

Ze hekelt niet-gemaaide grasstroken rond haar huis en wil graag meer velden in de nabije omgeving. Dat laatste kaartte zij aan bij de gemeente, maar daar zou geen geld voor zijn. 'Waar gaat dat geld dan naartoe?' vraagt ze zich af. 

'Het kan anders'

Wethouder Annelies de Jonge erkent dat het maaibeleid in de gemeente anders kan. Nu wordt, voor het behoud van bloemen en dieren, niet consequent alles platgemaaid.

Het geld van de belasting gaat naar groenonderhoud, maar bijvoorbeeld ook naar de inzet van handhaving en het opruimen van rommel op straat. Het is in ieder geval onderwerp van gesprek in de raad, legt De Jonge uit.

Luister hier naar een interview met wethouder De Jonge:

Zij gaat inventariseren waar nu prullenbakjes staan in de gemeente en of die wel op de juiste plekken zijn neergezet. Daarnaast denkt De Jonge erover losloopgebieden en stukken waar de hond alleen aangelijnd mag lopen, duidelijker aan te geven.

Maar één ding is zeker: die belasting gaat niet omlaag. De Jonge vindt ook: 'Ruim de rommel van je hond zélf op!'

Gelderse cijfers

Ongeveer een op de zeven mensen geeft aan de hondenbelasting niet te voldoen, blijkt uit ons onderzoek. Het aantal mensen dat afhaakt met betalen is daarbij significant hoger bij mensen die aangeven meerdere honden te hebben. Bijna een kwart betaalt dan niet voor het extra huisdier.

Nog een aantal gegevens uit het onderzoek:

  • Het meest ontevreden zijn dus de inwoners van Zutphen. Daar wordt belasting geheven, maar de geboden faciliteiten voor honden wordt door 51 procent als onvoldoende beoordeeld en 39 procent geeft aan dat het beter kan. 
  • Na Zutphen volgen Duiven en Doetinchem. Ook daar betaal je belasting en ook daar zijn inwoners niet te spreken over de faciliteiten: 46 en 51 procent zeggen dat het beter kan, 39 en 43 procent geven het een onvoldoende. 
  • Mensen uit Zevenaar reageerden het meest op ons onderzoek: 3,5 procent van de inwoners zegt de vragenlijst te hebben ingevuld.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Zutphen

  • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

    15 april 2021
    ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
  • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

    10 november 2020
    ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
  • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

    27 mei 2020
    ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
  • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

    13 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
  • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

    11 mei 2020
    ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend