Logo De Belofte

ZUTPHEN - De meeste Gelderse hondenbezitters betalen trouw de belasting voor hun huisdier, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. Niet iedereen is tevreden over wat zij daarvoor terugkrijgen. In Zutphen bijvoorbeeld: daar klagen inwoners gemiddeld het meest over de voorzieningen, het gebrek aan schoonmaak van uitlaatplekken en overlast door hondenpoep. De gemeente laat weten ermee bezig te zijn.

door Bastiaan van Blokland 

Uit het onderzoek, waar duizenden Gelderlanders aan meededen, komt naar voren dat de schoonmaak van hondenuitlaatplekken in Zutphen te wensen overlaat: volgens driekwart van de inwoners gebeurt dat nauwelijks.

Het zou in Zutphen ontbreken aan voorzieningen; plastic zakjes, afvalvakken en stroken waar de hond zijn behoefte kan doen. Zutphen kent bovendien een opruimplicht - je moet dus zakjes bij je dragen om de rommel van je hond op te ruimen.

Een overgrote meerderheid van de Zutphenaren vindt hondenpoep een groot probleem.

Geen 'doelbelasting'

Baasjes betalen in Zutphen ruim 80 euro per hond per jaar en voor een tweede 132 euro. Daarmee hoort de gemeente bij de zeven duurste van Gelderland.

Zutphenaren geven aan geen idee te hebben waar het geld van die belasting aan besteed wordt. Maar hondenbelasting is geen doelbelasting. Dat betekent dat wat wordt geïnd, niet perse hoeft te worden uitgegeven aan hondenvoorzieningen, hoewel dat vaak wordt gedacht.

'Waar gaat geld naartoe?'

Een inwoner van de gemeente, die verder anoniem wil blijven, zegt dat hij de troep van zijn viervoeter altijd netjes opruimt. 'Maar helaas denken veel mensen daar anders over.'

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Dianne van Vugt, woonachtig in de wijk De Leesten, herkent dat: ook zij ergert zich aan poep op straat. De Zutphense vindt dat de gemeente keuzes maakt die hondenbezitters niet ten goede komen.

Ze hekelt niet-gemaaide grasstroken rond haar huis en wil graag meer velden in de nabije omgeving. Dat laatste kaartte zij aan bij de gemeente, maar daar zou geen geld voor zijn. 'Waar gaat dat geld dan naartoe?' vraagt ze zich af. 

'Het kan anders'

Wethouder Annelies de Jonge erkent dat het maaibeleid in de gemeente anders kan. Nu wordt, voor het behoud van bloemen en dieren, niet consequent alles platgemaaid.

Het geld van de belasting gaat naar groenonderhoud, maar bijvoorbeeld ook naar de inzet van handhaving en het opruimen van rommel op straat. Het is in ieder geval onderwerp van gesprek in de raad, legt De Jonge uit.

Luister hier naar een interview met wethouder De Jonge:

Zij gaat inventariseren waar nu prullenbakjes staan in de gemeente en of die wel op de juiste plekken zijn neergezet. Daarnaast denkt De Jonge erover losloopgebieden en stukken waar de hond alleen aangelijnd mag lopen, duidelijker aan te geven.

Maar één ding is zeker: die belasting gaat niet omlaag. De Jonge vindt ook: 'Ruim de rommel van je hond zélf op!'

Gelderse cijfers

Ongeveer een op de zeven mensen geeft aan de hondenbelasting niet te voldoen, blijkt uit ons onderzoek. Het aantal mensen dat afhaakt met betalen is daarbij significant hoger bij mensen die aangeven meerdere honden te hebben. Bijna een kwart betaalt dan niet voor het extra huisdier.

Nog een aantal gegevens uit het onderzoek:

 • Het meest ontevreden zijn dus de inwoners van Zutphen. Daar wordt belasting geheven, maar de geboden faciliteiten voor honden wordt door 51 procent als onvoldoende beoordeeld en 39 procent geeft aan dat het beter kan. 
 • Na Zutphen volgen Duiven en Doetinchem. Ook daar betaal je belasting en ook daar zijn inwoners niet te spreken over de faciliteiten: 46 en 51 procent zeggen dat het beter kan, 39 en 43 procent geven het een onvoldoende. 
 • Mensen uit Zevenaar reageerden het meest op ons onderzoek: 3,5 procent van de inwoners zegt de vragenlijst te hebben ingevuld.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Ook Zutphen doet ballon in de ban

  09 oktober 2019
  ZUTPHEN - Een zee van gekleurde ballonnen die de lucht in gaan bij een bruiloft of het oplaten van een wensballon tijdens de jaarwisseling: in Zutphen is het binnenkort verboden. Het college volgt daarmee de gemeenten Brummen en Oude IJsselstreek, die eerder het oplaten van ballonnen al in de ban deden.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
 • Zutphen wil OZB wederom verhogen: 'De opties raken uitgeput'

  13 september 2019
  ZUTPHEN - Zutphen verwacht ook in 2020 een tekort op de begroting. Om het gat van 1,6 miljoen euro te dichten en een buffer van een miljoen aan te leggen voor financiële tegenvallers stelt het gemeentebestuur voor om onder meer de onroerende zaakbelasting (OZB) te verhogen.
 • Geen geld, dus geen overdekte bruggen over de Berkel

  29 juli 2019
  BORCULO - Er komen definitief geen overdekte bruggen over de rivier de Berkel. De stichting die het idee bedacht, heeft een streep gezet door de plannen omdat ze de financiering niet rondkrijgt.
 • Danny (23) vindt een baan dankzij jongerencoach: 'Dit voelt als een overwinning'

  25 juli 2019
  ZUTPHEN - Jongeren uit de gemeente Zutphen die om wat voor reden dan ook vastlopen, kunnen binnenkort weer aankloppen bij 2GetThere. Ze krijgen dan hulp van een coach. De kans is groot dat meer Gelderse jongeren hier gebruik van kunnen maken, want het project maakt waarschijnlijk volgend jaar een regionale doorstart.

Overig verkiezingsnieuws

 • Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede

  15 oktober 2019
  EDE - Er zijn fouten gemaakt bij het NK wielrennen in Ede, blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Verkeersregelaars waren slecht geïnstrueerd en de verantwoordelijkheden voor onder meer het schoonhouden van toiletten waren niet helder met de organisatie afgestemd. Ondanks de problemen, vindt burgemeester René Verhulst het evenement voor herhaling vatbaar.
 • Zo'n 20 Wijchense projecten in de knel door stikstofregels

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Zo'n twintig projecten in Wijchen komen mogelijk in de knel door de stikstofregels. Dat zegt het college in antwoord op vragen van de lokale VVD. Om welke projecten het precies gaat en welke gevolgen dat heeft is op dit moment nog niet duidelijk. Daar zijn nieuwe berekeningen voor nodig.
 • Heerde ziet weer licht gloren, na eerder verwachte tekorten

  15 oktober 2019
  HEERDE - Leek de gemeente Heerde dit voorjaar nog richting een financieel tekort te gaan, inmiddels kan de vlag weer uit. Er zijn 'voorzichtige positieve ontwikkelingen', laat de gemeente weten. De balans slaat op dit moment uit richting een overschot van bijna 400.000 euro.
 • Wijchen kampt met tekorten en krikt belastingen omhoog

  15 oktober 2019
  WIJCHEN - Financieel ongezond is Wijchen niet, maar de komende jaren moet de gemeente wel bezuinigen. De zorgkosten zijn hoog en inkomsten van het rijk zijn laag. De gemeente wil dit onder meer aanpakken door de onroerendezaakbelasting op te krikken.
 • Aanleg N303 tussen Putten en Voorthuizen onzeker ondanks lagere snelheid

  15 oktober 2019
  PUTTEN - De nog aan te leggen N303 tussen Putten en Voorthuizen krijgt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur in plaats van 80. Toch is het nog maar de vraag of de weg er ook echt komt. De lagere snelheid vermindert de hoeveelheid schadelijk stikstof, maar de aanleg van de weg zorgt juist voor meer uitstoot. De provincie Gelderland bekijkt de opties.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend