Logo De Belofte

ARNHEM - Burgemeester Marcouch van Arnhem wil onderzoeken of lachgas kan worden verboden. Dat heeft hij de gemeenteraad toegezegd.

door Huibert Veth

Via de vergunningverlening wordt de verkoop van lachgas in Arnhem al verboden op festivals en evenementen. Waar het in horecagelegenheden aangeboden wordt spreekt de gemeente de ondernemer hierop aan.

Burgemeester Ahmed Marcouch zegde woensdagavond toe een verbod binnen de Rijnstad verder te willen onderzoeken na vragen van VVD-raadslid Rebin Maref over het roesmiddel.

Maref maakt zich zorgen over het toenemende gebruik, met name onder jongeren. Het middel wordt via een ballon geïnhaleerd. Gebruikers ervaren een kortstondige roes. 'Op Koningsdag werden meerdere mensen onwel. Het kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en blijvende gehoorschade. Gebruik in het verkeer heeft tot aanrijdingen geleid.'

'Bij de Hema kopen'

Marcouch deelt de zorgen van het raadslid. Volgens hem heeft het onderwerp de aandacht van de landelijke politiek en volgt er onderzoek in hoeverre er landelijke wetgeving nodig is. 'Lachgas valt momenteel onder de Warenwet dus je kunt het bij wijze van spreken gewoon bij de Hema kopen. Het wordt ook voor bijvoorbeeld slagroom gebruikt.'

De mogelijkheden voor een verbod via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waar Maref om vraagt, zijn dus beperkt, geeft Marcouch aan. 'De wet biedt hiervoor te weinig handvatten.'

Bekijk hier de reactie van VVD-raadslid Rebin Maref. Tekst gaat verder onder de video.

'Zin in slagroom'

'Als je gebruik ziet dat niet gezond en verstandig is kun je iemand altijd aanspreken', zegt de burgervader. Ook voorlichting en het wijzen op de risico's vindt hij een goed idee.

Volgens PVV-fractievoorzitter Coen Verheij worden in een nachtwinkel in de Rijnstraat bussen lachgas van twee kilo verkocht. 'Maar het kan natuurlijk zijn dat je midden in de nacht ineens enorme zin hebt in slagroom.'

Toch is ook deze verkoop volgens Marcouch niet verboden. 'Ook al is het bedoeld voor andere dingen dan het maken van slagroom.'

De oproep van PVV en SP om 'creatieve manieren te vinden om de verkoop en het gebruik van lachgas in te perken' neemt Marcouch aan. Hij wil kijken of de APV hiervoor meer mogelijkheden biedt.

'Want de wetgeving vanuit de Kamer gaat natuurlijk jaren duren', zegt Marcouch. 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Politieke steun voor vertrek Arnhemse woonboten

  13 december 2019
  ARNHEM - Het voorstel om de eigenaren van de vijftien woonboten aan de Westervoortsedijk in Arnhem uit te kopen, lijkt op politieke steun te kunnen rekenen. De Nieuwe Haven, waar de boten liggen, moet een bedrijfshaven worden. In Arnhem en omgeving is geen plek voor de woonboten.
 • Provincie adviseert Arnhemse raad om eens bij biocentrale te gaan kijken

  12 december 2019
  ARNHEM - Feiten rondom de biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard worden volgens de provincie regelmatig onjuist weergegeven. De Arnhemse gemeenteraad zou er daarom goed aan doen een bezoek te brengen aan bouwer Veolia en daarbij ook de leverancier van de biomassa uit te nodigen.
 • Bomen in Arnhem te vroeg gekapt, wethouder zegt sorry

  12 december 2019
  ARNHEM - Bij het kappen van de bomen aan de Arnhemse Leidenweg zijn ook heesters weggehaald. En daarvoor was de vergunning nog niet rond. 'Excuses daarvoor. Dat had zeker niet mogen gebeuren', laat wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond aan de gemeenteraad weten.
 • Miljoenendeal Arnhemse huurwoningen niet doorgerekend

  12 december 2019
  ARNHEM - Wat de consequenties zijn als Arnhem de 180 huurwoningen aan de Braamberg en Schuttersberg zelf had overgenomen, heeft wethouder Ronald Paping niet doorgerekend. Ook heeft hij de gemeenteraad niet meegenomen in deze beslissingen. Dat zou hij een volgende keer anders doen, liet Paping woensdagavond weten.
 • Biomassadiscussie in provinciehuis nog niet beslecht

  11 december 2019
  ARNHEM - Is houtige biomassa een goede oplossing in de omschakeling naar duurzame energie? En zo ja, hoe dan? De gemoederen rondom deze discussie lopen soms hoog op. Woensdagmorgen nodigde de provincie Gelderland experts uit ter voorbereiding op de 'strategische agenda biomassa' die men wil vaststellen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend