Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen heeft tot 2023 geen enkele ruimte voor extra uitgaven. Dat blijkt uit de bespreking van de voorjaarsnota van de gemeente. De financiële tegenvallers van de gemeente stapelen zich op.

Door: Madelien Jansen

Uit de eerste bestuursrapportage van 2019 bleek begin juni dat het structurele tekort van 13 miljoen euro van de gemeente Zutphen oploopt tot zelfs 16 miljoen euro. Oorzaak zijn extra kosten op sociaal gebied.

Artikel 12-gemeente

Een grote eenmalige tegenvaller is verder het duurder uitvallen van de aanleg van Noorderhaven. Die kost de gemeente in ieder geval één miljoen extra. Daarnaast vormt de verhoogde bijdrage aan de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland een zware last. Al die extra kosten zorgen ervoor dat de algemene reserve, de spaarpot van de gemeente, hard slinkt. Zonder extra maatregelen belandt de gemeente eind dit jaar in de rode cijfers. 

De cijfers zijn een prognose, maar bij langdurige tekorten kan een gemeente onder preventief toezicht van de provincie komen, ook wel een Artikel-12 status genoemd. De gemeente geeft dan de regie in handen aan de provincie. Oppositiepartijen BewustZW en BurgerBelang Zutpen Warnsveld denken dat zo'n status misschien juist de redding kan zijn voor Zutphen. Wethouder Harry Matser en de coalitiepartijen vinden dit geen goed idee. 

Kleine meevaller

Elke Nederlandse gemeente ontvangt uitkeringen van de rijksoverheid om een aanzienlijk deel van de begroting te bekostigen. Voor Zutphen valt de uitkering dit keer 1,7 miljoen euro hoger uit dan gedacht.

Van de 13 miljoen euro die de gemeente Zutphen dit jaar desondanks moet bezuinigen, wordt ruim 1,5 miljoen euro niet gehaald. Het college zoekt nog wel naar alternatieven om toch 13 miljoen te kunnen bezuinigen. Investeringen worden dan wellicht stopgezet, lopende budgetten gekort en vacatures niet ingevuld.

Waar zit nog ruimte? 

Volgens het gemeentebestuur moet er de komende jaren heel veel gebeuren om weer grip op de financiën en de bedrijfsvoering te krijgen. Voor 2020 voorziet de gemeente wederom een tekort. 'Dit betekent dat nieuwe bezuinigingen als een reële optie gezien moeten worden', zegt Matser. Verder bezuinigen in het sociaal domein is niet mogelijk, en daarom wil de wethouder bekijken waar nog wel ruimte zit. 

Het gemeentebestuur wil een onafhankelijke partij onderzoek laten doen naar extra bezuinigingen. In november moet daarover meer duidelijk zijn.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend