Logo De Belofte

TIEL - Zoals veel markten heeft de zaterdagmarkt in Tiel te maken met teruglopende belangstelling. De marktkooplui gaan nu zelfstandig verder. Los van de gemeente, met een commerciële marktmanager. Onder de vlag van de Markt van Morgen willen zij zo de warenmarkt nieuw elan geven.

door Menno Provoost

De Markt van morgen is een initiatief van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Deze vereniging is betrokken bij de verzelfstandiging van markten door het hele land. Er lopen onder meer onderzoeken in Apeldoorn, Nijmegen en Culemborg. De markt in Veenendaal is al aangesloten. Door de ondernemers zelf aan het roer te zetten en de hele markt op een bedrijfsmatige, commerciële manier aan te sturen, moet deze weer gaan bruisen.

'We zijn in half Nederland actief", zegt voorzitter Henk Achterhuis. 'Het is uit nood geboren, we dreigen de slag met de grote winkels te verliezen. Als we niet bij de oude ambachten willen gaan horen, moet er wat gebeuren. De markt moet het hebben van kwaliteit. Daarbij moeten we werken aan marketing en samenwerking in eigen kring en met de buren. Als dat op orde is, gaat het zeker lopen. De markt heeft nog voldoende potentie, er is veel meer uit te halen.'

Onderzoek

In Tiel is een onderzoek gedaan naar wat de zaterdagmarkt nodig heeft om te floreren. Zo moet er gewerkt worden aan een aantrekkelijker aanbod met meer ondernemers, open kramen zonder bussen en auto's erachter, een schonere markt en een betere routing. Het plan klinkt als muziek in de oren van kaasboer Kees Verduyn. Hij staat al bijna 38 jaar op de Tielse markt en draagt binnenkort het stokje over. Voor veel collega's die stoppen komt er echter geen opvolging, weet Verduyn. 'De markt wordt eerder kleiner dan groter', vertelt hij. 'Het is toch juist het geheel dat het moet maken. Als er meer kramen staan die de mensen meer bieden, dan krijg je ook weer meer publiek.'

Bekijk hier de reportage (tekst gaat daaronder verder)

Beluister hier het interview met kaasboer Kees Verduyn 

Bezoek dramatisch gedaald

Een belangrijke conclusie van het onderzoek was dat de markt verplaatst moest worden, verder het centrum in. De markt staat hoofdzakelijk op het Plein, in het verlengde van de Waalkade. De parkeerplaats op de kade is eind 2017 gesloten, toen de parkeergarage aan de Westluidensepoort geopend werd. Sindsdien is het bezoekersaantal dramatisch gedaald, stellen de ondernemers. De markt verder naar het centrum verplaatsen stuit echter op bezwaren. Zowel van winkeliers die de kramen niet voor hun deur willen hebben, als van de horecabazen op het Plein die ze niet kwijt willen omdat er dan nog minder mensen komen. Ook kunnen niet alle marktkooplui zich in de nieuwe opzet met een grotere spreiding vinden.

'Ik denk dat de markt daar te klein voor is', zegt fruithandelaar Aek Leenaerts. 'Het Plein komt dan helemaal leeg te staan. Als de opening tussen de kramen te groot is, zeggen de mensen: 'dat is ook niks meer'. Allemaal op elkaar is beter. Een klein cafeetje is gezelliger dan een groot café als er niemand loopt, toch? Een klein café is altijd druk.'

Zoals veel ondernemers in het centrum van Tiel, zou Leenaerts liever zien dat de parkeerplaats op de Waalkade weer open gaat. Het parkeerbeleid is volgens hem cruciaal voor het succes van de markt. 'Mensen rijden het liefste je zaak binnen. Het moet kort bij zijn en het mag weinig kosten. Als ze de Waalkade weer open gooien denk ik wel dat dat heel veel scheelt. De loop is weg.'

Niet helemaal zelfstandig

De gemeente Tiel heeft besloten de markt eerst te verzelfstandigen en later te kijken of er met alle partijen een nieuwe opzet van de markt tot stand kan komen. Van een heropening van de hele parkeerplaats op de Waalkade is geen sprake. Wel wordt momenteel een deel van de kade opgeknapt, waar straks nog zo'n tweehonderd auto's kunnen parkeren.

De CVAH is momenteel opzoek naar een marktmanager die de zaterdagmarkt en ook de kleine markt in de wijk Passewaaij gaat runnen. Deze wordt naar verwachting vlak na de zomer aangesteld. De verzelfstandiging moet officieel ingaan op 1 januari 2020. Helemaal zelfstandig wordt de markt niet, de organisatie verwacht jaarlijks nog een bijdrage van 7.000 euro van de gemeente nodig te hebben. Op dit moment is de markt voor de gemeente Tiel een verliespost van zo'n 36.000 euro.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend