Logo De Belofte

CULEMBORG - Voetbalclub Fair Play uit Culemborg wil een herstart maken. Dat laat het bestuur weten aan Omroep Gelderland. De club wil starten met 3 seniorenteams en 2 pupillen teams. Er hebben zich inmiddels 58 leden ingeschreven.

Het verdwijnen van de club, jaren geleden, verliep niet zonder slag of stoot. De club werd een aantal jaren geleden opgeheven omdat er naar eigen zeggen geen aanvaardbaar alternatief voor de voetbalvelden op de Sprokkelenburg werd aangeboden. De Sprokkelenburg zelf was bestemd voor woningbouw.

Fair Play ging uit van tegenwerking

De club ging uit van een bewuste actie tegen het voortbestaan van de club. Dat vermoeden werd een aantal jaren later bevestigd na een interview met een oud wethouder die sprak van een voetbalclub die als dekmantel diende voor andere zaken. 'Ik denk dat een aantal jongeren daar onzichtbaar kon vertoeven voor de samenleving. Ze hadden gewoon hele vervelende leden', aldus oud wethouder Roeland Geertzen toen.

De wethouder doelde daar op mogelijke criminele activiteiten van leden van de vereniging. Daarom zou de wethouder bewust een onuitvoerbaar voorstel hebben gedaan volgens de voetbalclub. Voor veel oud leden en andere was het aanleiding om aangifte te doen wegens onder andere smaad en machtsmisbruik door de wethouder. Justitie zag uiteindelijk geen rede tot vervolging van de oud wethouder.

Herstart nog geen gelopen race

Fair Play moet nog wel gebruik kunnen maken van velden in Culemborg. Volgens het bestuur is er ruimte op zondag, omdat er dan in Culemborg niet of nauwelijks gevoetbald wordt. Volgens de ChristenUnie wil het college pas in augustus een inventarisatie maken van de beschikbare velden.

Dat is te laat, want Fair Play moet voor half juni aan de KNVB laten weten of ze velden hebben om op te spelen. Fair Play wil komend seizoen al met de 3 seniorenteams beginnen.

Motie in voorbereiding

ChristenUnie en D66 hebben een motie in voorbereiding om het college te vragen haast te maken met de inventarisatie van de velden. Ook roept de motie op om 'de aanvraag van FairPlay te behandelen zonder hierin het verleden op een blokkerende wijze te betrekken'.

De partijen benadrukken ook dat het gezien het verleden van de club belangrijk is voor de gemeente om transparant te zijn. Dit ook omdat een goed onderzoek naar het verloop van de gebeurtenissen in het verleden nog niet heeft plaatsgevonden, terwijl dit wel in het Raadsprogramma was afgesproken.

Het college van Culemborg heeft nog niet gereageerd.

Door: Ton Arbouw

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Culemborg: onafhankelijk onderzoek naar opheffing Fair Play

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de opheffing van voetbalvereniging Fair Play. De club hield zes jaar geleden op te bestaan, toen er op sportpark De Sprokkelenburg niet meer gespeeld kon worden en er geen alternatieve velden voorhanden bleken.
 • Gelderlandfabriek Culemborg heeft dringend geld nodig

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - Cultureel podium de Gelderlandfabriek in Culemborg verkeert in acute geldnood. Volgens Henk Jan Letteboer van de Gelderlandfabriek is er voor de komende twee jaar 150.000 euro nodig om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen.
 • 'Oplossingen tegen vuurwerkoverlast liggen in Den Haag'

  30 september 2019
  CULEMBORG - Maatregelen tegen vuurwerkoverlast moeten te handhaven zijn. En dat is in Culemborg nu niet mogelijk bij de huidige vuurwerkvrije zones, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest. De echte maatregelen moeten volgens hem uit Den Haag komen.
 • Concurrenten zwembad Culemborg slijpen de messen

  19 juli 2019
  CULEMBORG - Twee concurrenten van het bedrijf dat de exploitatie van het noodlijdende zwembad De Waterlinie in Culemborg mag verzorgen, overwegen nu een gang naar de rechter. Die concurrenten, Sportfondsen Nederland en zwembadexploitant Laco, voelen zich gepasseerd in de aanbesteding van het bad.
 • Zwembad Culemborg krijgt groen licht voor uitvoering reddingsplan

  18 juli 2019
  CULEMBORG - Het zwembad in Culemborg dat wordt geleid door een stichting is voor nu uit de financiële problemen. De gemeenteraad heeft ingestemd met het verlenen van extra subsidie van 16.000 euro per jaar en een eenmalig bedrag van 118.000 euro. De 16.000 euro komt boven op het jaarlijkse subsidiebedrag van bijna drie ton.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend