Logo De Belofte

CULEMBORG - Voetbalclub Fair Play uit Culemborg wil een herstart maken. Dat laat het bestuur weten aan Omroep Gelderland. De club wil starten met 3 seniorenteams en 2 pupillen teams. Er hebben zich inmiddels 58 leden ingeschreven.

Het verdwijnen van de club, jaren geleden, verliep niet zonder slag of stoot. De club werd een aantal jaren geleden opgeheven omdat er naar eigen zeggen geen aanvaardbaar alternatief voor de voetbalvelden op de Sprokkelenburg werd aangeboden. De Sprokkelenburg zelf was bestemd voor woningbouw.

Fair Play ging uit van tegenwerking

De club ging uit van een bewuste actie tegen het voortbestaan van de club. Dat vermoeden werd een aantal jaren later bevestigd na een interview met een oud wethouder die sprak van een voetbalclub die als dekmantel diende voor andere zaken. 'Ik denk dat een aantal jongeren daar onzichtbaar kon vertoeven voor de samenleving. Ze hadden gewoon hele vervelende leden', aldus oud wethouder Roeland Geertzen toen.

De wethouder doelde daar op mogelijke criminele activiteiten van leden van de vereniging. Daarom zou de wethouder bewust een onuitvoerbaar voorstel hebben gedaan volgens de voetbalclub. Voor veel oud leden en andere was het aanleiding om aangifte te doen wegens onder andere smaad en machtsmisbruik door de wethouder. Justitie zag uiteindelijk geen rede tot vervolging van de oud wethouder.

Herstart nog geen gelopen race

Fair Play moet nog wel gebruik kunnen maken van velden in Culemborg. Volgens het bestuur is er ruimte op zondag, omdat er dan in Culemborg niet of nauwelijks gevoetbald wordt. Volgens de ChristenUnie wil het college pas in augustus een inventarisatie maken van de beschikbare velden.

Dat is te laat, want Fair Play moet voor half juni aan de KNVB laten weten of ze velden hebben om op te spelen. Fair Play wil komend seizoen al met de 3 seniorenteams beginnen.

Motie in voorbereiding

ChristenUnie en D66 hebben een motie in voorbereiding om het college te vragen haast te maken met de inventarisatie van de velden. Ook roept de motie op om 'de aanvraag van FairPlay te behandelen zonder hierin het verleden op een blokkerende wijze te betrekken'.

De partijen benadrukken ook dat het gezien het verleden van de club belangrijk is voor de gemeente om transparant te zijn. Dit ook omdat een goed onderzoek naar het verloop van de gebeurtenissen in het verleden nog niet heeft plaatsgevonden, terwijl dit wel in het Raadsprogramma was afgesproken.

Het college van Culemborg heeft nog niet gereageerd.

Door: Ton Arbouw

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.
 • Culemborg heeft bijna een nieuwe wethouder

  17 maart 2020
  CULEMBORG - Culemborg heeft een gegadigde gevonden voor de wethouderspost, die vacant was geraakt door het vrijwillige vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda. Het gaat om Sascha Baggerman, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.
 • Nieuwe wethouder Culemborg: partijlidmaatschap niet nodig

  11 februari 2020
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg is na het vertrek van CDA-wethouder Buwalda, vorige maand, op zoek naar een nieuw collegelid. De nieuwe wethouder hoeft geen lid te zijn van een politieke partij. Dat staat in de omschrijving van de vacature, die dinsdag is geplaatst op de site van de gemeente Culemborg.
 • Culemborg zoekt nieuwe wethouder na vertrek Buwalda

  30 januari 2020
  CULEMBORG - De zeven partijen in de Culemborgse gemeenteraad, die anderhalf jaar geleden het raadsakkoord hebben ondertekend, gaan op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is nodig na het plotselinge vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda, vorige week.
 • Culemborg: onafhankelijk onderzoek naar opheffing Fair Play

  18 oktober 2019
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de opheffing van voetbalvereniging Fair Play. De club hield zes jaar geleden op te bestaan, toen er op sportpark De Sprokkelenburg niet meer gespeeld kon worden en er geen alternatieve velden voorhanden bleken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
 • Dit middel werkt fantastisch, maar het gebruiken mag niet

  22 mei 2020
  GROESBEEK - De provincie Gelderland is met anderen in gesprek met Den Haag om de Gelderse bodem vruchtbaarder te kunnen maken voor landbouw. Er zijn allerlei bodemverbeteraars voor niet zelden gortdroge, dorre aarde. Maar de wet staat niet toe dat ze worden toegepast. Dat moet anders vinden velen, bijvoorbeeld in de gemeente Berg en Dal.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend