Logo De Belofte

NIJMEGEN - In Nijmegen betaal je het meest en in Elburg werd het afgeschaft: de hondenbelasting. Waar betaal je in Gelderland nog hondenbelasting en hoeveel? Dat lees je hier. Daarbij willen wij jou graag wat vragen stellen over die 'blaftax'.

door Bastiaan van Blokland

Ligt er door hondenbelasting aanzienlijk minder hondenpoep op straat, of maakt dat niet uit? Misschien betaal je juist heel veel, maar zie je daar maar weinig van terug. Wij willen er graag alles over weten. Help jij ons mee?

De enquête is gesloten. Resultaten hiervan komen binnenkort op onze website.

In Nijmegen betaal je 111 euro voor één hond en voor een tweede bijna 170 euro per jaar. Het is daarmee de duurste gemeente in Gelderland.

In West Maas en Waal betaal je nét geen 16 euro en voor de tweede viervoeter 31,80 euro. Afgezien van die gemeenten waar je helemaal niets betaalt, is dat het allergoedkoopst.

Bekijk hieronder hoe hoog de hondenbelasting per gemeente is. Bij Overbetuwe moet worden opgemerkt dat je buiten de bebouwde kom 50 procent van het vermelde tarief betaalt.

Cijfers via

Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af. Een reden daarvoor is onder meer handhaving: het is vaak niet rendabel om controleurs in te zetten die kijken of mensen een hond hebben en hun belasting wel betalen.

Elburg schafte die zogenoemde 'blaftax' vorig jaar af. In Ede bracht de SGP afschaffing onlangs ter sprake. Maar het college wil hier voorlopig niets van weten. Daar blijft het dus gehandhaafd, met 33 euro per jaar voor één hond. De tweede kost bijna 50 euro.

Nog altijd meer wél dan niet

In 2018 hieven 18 Gelderse gemeenten de belasting niet. Ook de nieuwe gemeente West Betuwe doet dit (per 2019) niet. Dat was goed nieuws voor hondeneigenaren van het voormalige Geldermalsen, waar de belasting nog wél gold.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Bezuinigingen Nijmegen 'minder erg dan verwacht'

  08 oktober 2019
  NIJMEGEN - De bezuinigingen die Nijmegen de komende jaren moet doorvoeren vallen enkele miljoenen lager uit dan het college deze zomer dacht. Het gaat om een tekort van 8,3 miljoen euro in plaats van ruim 11 miljoen euro in 2023. Dat blijkt uit de stadsbegroting die het college heeft gepresenteerd.
 • Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

  02 oktober 2019
  NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.
 • Busrit wordt duurder voor 65-plussers in Nijmegen

  01 oktober 2019
  NIJMEGEN - Voor 65-plussers in Nijmegen wordt de bus pakken duurder. Het is een gevolg van gemeentelijk beleid dat ervoor moet zorgen het openbaar vervoer ook toegankelijk is voor mensen die minder geld te besteden hebben.
 • Nijmegen mag 62 populieren kappen: 'Dit is het failliet van de participatiecultuur'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen mag 62 Italiaanse populieren langs de Industrieweg kappen. Dat heeft de Raad van State besloten. Bewoner van Nijmegen-West, Michiel de Wit, wilde dat koste wat het kost voorkomen.
 • 'Bewoning Oostkanaaldijk Nijmegen botst niet met industrie'

  25 september 2019
  NIJMEGEN - Wonen aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen botst niet de nabijgelegen industrie. Dat schrijft het college aan de raad over de woonboten die daar liggen. Legalisatie heeft volgens het college geen consequenties voor de bedrijven en er geldt een aanvaardbaar woon- en leefklimaat voor de bewoners van de boten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouder financiën West Betuwe is een blij man

  14 oktober 2019
  GELDERMALSEN - Hij wil optimisme uitstralen, wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe. Hij presenteerde maandag de programmabegroting tijdens het eerste persgesprek ooit van de nog jonge gemeente.
 • Waar zijn de mails van oud-burgemeester Zevenaar over tabaksfabrikant?

  14 oktober 2019
  ZEVENAAR - Waar is de mailbox van oud-burgemeester Jan de Ruiter van Zevenaar gebleven? Is het waar dat die gewist is, kort nadat onderzoeksjournalisten naar de rechter stapten om de mailbox boven tafel te krijgen? Daarover heeft de raadsfractie van Lokaal Belang in Zevenaar maandag vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders in Zevenaar.
 • Kritiek op nieuw parkeerbeleid in Doetinchem: 'Niet goed voor het imago'

  14 oktober 2019
  DOETINCHEM - Parkeren in het centrum van Doetinchem wordt duurder. Daarnaast voert de gemeente ook betaald parkeren in de avonduren in.
 • Harderwijk pakt fietspaden aan

  14 oktober 2019
  - Harderwijk heeft ingestemd met een nieuw fietsbeleid voor de komende jaren. De gemeente wil inzetten op snelfietsroutes, fietsknooppuntennetwerk en voorzieningen voor scootmobielen.
 • Lachgas in de ban in Tiel

  14 oktober 2019
  TIEL - 'Het is afgelopen met lachgas in de binnenstad', oppert Tielse burgemeester Hans Beenakker. Woensdagavond besluit de gemeenteraad of het goedje definitief in de ban wordt gedaan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend