Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Sluiting van de bibliotheekvestiging in Renkum als bezuinigingsmaatregel in de gemeente is rampzalig en onaanvaardbaar. Dat vinden leden en andere gebruikers van de Renkumse bieb, die op Petities.nl een actie zijn begonnen. Als hun bibliotheek sluit, moeten ze naar Oosterbeek. 'De Renkumse bibliotheek is klein, maar heel actief', stelt actiegroep 'Renkum zonder bieb, dat kan echt niet.'

De gemeente moet de komende jaren elk jaar 3,5 miljoen euro minder uitgeven om de begrotingen voor zorg en het onderhoud van wegen op orde te brengen. In plannen waarover de gemeenteraad moet beslissen, staan voorstellen om in 2020 3,2 miljoen euro te bezuinigen, oplopend naar 4,7 miljoen euro in 2023. Sluiting van de Renkumse bibliotheekvestiging is daar een van. 

Een op de drie Renkumers is lid

'Op de 9.000 inwoners van Renkum zijn er 3.000 lid van de bieb in Renkum', schetst de actiegroep in een noodoproep. 'Het is een sociaal ontmoetingspunt voor kinderen, volwassenen en senioren. We doen er kennis op, lenen er onze boeken en dvd's en we komen er voor lezingen, cursussen en het gebruik van internet, computers en printers. Ook is de bieb de plek waar we informatie halen over regelingen van de overheid.'

Volgens de actiegroep gaan leden uit Renkum niet de 9 kilometer afleggen naar Oosterbeek. 'Sluiting van de vestiging in Doorwerth heeft ons geleerd dat de volwassenen hun lidmaatschap opzeggen. Het is een neerwaartse spiraal. Terwijl lopende contracten zoals de huur van het pand gewoon doorlopen. Dat betekent extra verlies en geen winst.'

'Bieb is een centraal punt'

Hans Belt is één van de inwoners die de petitie heeft ondertekend. 'De bieb is een centraal punt in ons dorp en heeft verschillende functies. Enerzijds als leerplek voor de jongste inwoners, anderzijds als trefpunt voor de ouderen. Als dat wegvalt is er geen plek meer waar die groepen samenkomen', vertelt de gepensioneerd psycholoog, die wekelijks de bieb bezoekt. 'De gemeente moet prioriteiten stellen. Er worden namelijk wel dure bloembakken geplaatst, maar op de bieb moet mogelijk bezuinigd worden. Weeg dat nou eens tegen elkaar af.'

Ook Marije Nieuwenhuis is bezorgd over de dreigende sluiting. 'Ik heb twee kinderen, waarvan één met dyslexie. Ze hadden allebei geen plezier meer in het lezen, maar dankzij de medewerkers van deze bibliotheek hebben ze dat weer teruggekregen. Wij vinden de bieb erg belangrijk en maken er als gezin dan ook veel gebruik van', vertelt de inwoonster van Doorwerth. 'De drempel voor ons, en ik denk veel andere gezinnen, is hier heel laag. Als dat wegvalt, is het een groot verlies voor de gemeente.'

Honderden handtekeningen

De petitie is inmiddels ruim 800 keer getekend. Daarnaast hebben 200 mensen een handtekening gezet op lijsten die de actiegroep verspreid heeft onder de middenstand in Renkum en Doorwerth, stelt Hannah Kuipers uit Renkum namens de actiegroep.

Op woensdagavond 12 juni vergadert de raadscommissie in het gemeentehuis in Oosterbeek over de voorstellen.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Renkum wil onafhankelijk onderzoek naar knelpunten bouwprojecten

  30 september 2019
  RENKUM - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar knelpunten bij bouwprojecten in de gemeente Renkum. Daarbij moet worden gekeken naar draagvlak. Dat heeft de gemeenteraad besloten. 'Ik denk dat we echt niet kunnen ontkennen dat er in de afgelopen jaren dingen zijn misgegaan', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink.
 • Groen en omgeving lokt bewoners naar Renkum

  21 augustus 2019
  RENKUM - Het groen en de omgeving zijn de belangrijkste reden om in Renkum te wonen. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners van de gemeente. 48 procent van de deelnemers gaf 'Natuur en omgeving' op als antwoord op de vraag wat de belangrijkste reden was om er te wonen.
 • Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar voor burgerinitiatieven ondanks economische tegenvallers

  17 juli 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar om initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de grond te helpen. Als initiatiefnemers fondsen kunnen vinden om zo'n project te ontwikkelen, is de gemeente bereid de andere helft te betalen.
 • Bibliotheekleden in Renkum starten petitie tegen sluiting

  03 juni 2019
  OOSTERBEEK - Sluiting van de bibliotheekvestiging in Renkum als bezuinigingsmaatregel in de gemeente is rampzalig en onaanvaardbaar. Dat vinden leden en andere gebruikers van de Renkumse bieb, die op Petities.nl een actie zijn begonnen. Als hun bibliotheek sluit, moeten ze naar Oosterbeek. 'De Renkumse bibliotheek is klein, maar heel actief', stelt actiegroep 'Renkum zonder bieb, dat kan echt niet.'
 • Papierfabriek Renkum potentiële warmtebron voor 6300 huishoudens

  23 mei 2019
  RENKUM - De papierfabriek van Renkum wordt mogelijk aangesloten op een warmtenet voor Wageningen en Renkum. Van de restwarmte die vrijkomt bij het produceren van papier, zouden 6300 woningen verwarmd kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Rozendaal was al rijk, maar is nu nóg rijker

  19 oktober 2019
  ROZENDAAL - Rozendaal kan de komende jaren miljoenen aan haar reservepotjes toevoegen. Bezuinigingen zoals in veel omliggende gemeentes zijn niet nodig. De gemeente kiest ervoor de belastingen niet te verhogen.
 • Deze slimme veegwagen veegt het hele jaar door de straten van Tiel

  18 oktober 2019
  TIEL - Tiel heeft een eigen veegwagen aangeschaft om het hele jaar door de straten vrij te houden van blad, zwerfvuil en onkruid. De veegwagen was vorig jaar een uitdrukkelijke wens bij het aantreden van het nieuwe stadsbestuur. Tiel gaat niet per se meer, maar vooral slimmer vegen, door precies bij te houden wanneer het nodig is om in welke straat te vegen.
 • Tientallen euro's belastingverhoging voor inwoners Renkum

  18 oktober 2019
  OOSTERBEEK - Een inwoner van de gemeente Renkum gaat volgend jaar tientallen euro's meer belasting betalen, als het aan het college ligt. Om extra bezuinigingen op voorzieningen te voorkomen, moet de burger volgens het voorstel meer bijdragen. Desondanks gaat de financiële positie van de gemeente verder achteruit.
 • Zevenaar wiste e-mails na Wob-verzoek volgens 'gebruikelijke procedure'

  18 oktober 2019
  ZEVENAAR - De e-mails van oud-burgemeester Jan de Ruiter zijn inderdaad gewist en niet meer terug te halen. Dit wissen is gebeurd volgens de gebruikelijke procedure en staat los van het Wob-verzoek van De Onderzoeksredactie. Dat laat het college van Zevenaar weten in de antwoorden op raadsvragen, die Lokaal Belang stelde naar aanleiding van de kwestie.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 4)

  18 oktober 2019
  WAMEL - Het zomerreces zit er ook in de gemeente West Maas en Waal nu wel echt op. Daarom heeft ExtraFM de draad weer opgepakt, met een nieuwe aflevering van 'De Belofte'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend