Logo De Belofte

OOSTERBEEK - Sluiting van de bibliotheekvestiging in Renkum als bezuinigingsmaatregel in de gemeente is rampzalig en onaanvaardbaar. Dat vinden leden en andere gebruikers van de Renkumse bieb, die op Petities.nl een actie zijn begonnen. Als hun bibliotheek sluit, moeten ze naar Oosterbeek. 'De Renkumse bibliotheek is klein, maar heel actief', stelt actiegroep 'Renkum zonder bieb, dat kan echt niet.'

De gemeente moet de komende jaren elk jaar 3,5 miljoen euro minder uitgeven om de begrotingen voor zorg en het onderhoud van wegen op orde te brengen. In plannen waarover de gemeenteraad moet beslissen, staan voorstellen om in 2020 3,2 miljoen euro te bezuinigen, oplopend naar 4,7 miljoen euro in 2023. Sluiting van de Renkumse bibliotheekvestiging is daar een van. 

Een op de drie Renkumers is lid

'Op de 9.000 inwoners van Renkum zijn er 3.000 lid van de bieb in Renkum', schetst de actiegroep in een noodoproep. 'Het is een sociaal ontmoetingspunt voor kinderen, volwassenen en senioren. We doen er kennis op, lenen er onze boeken en dvd's en we komen er voor lezingen, cursussen en het gebruik van internet, computers en printers. Ook is de bieb de plek waar we informatie halen over regelingen van de overheid.'

Volgens de actiegroep gaan leden uit Renkum niet de 9 kilometer afleggen naar Oosterbeek. 'Sluiting van de vestiging in Doorwerth heeft ons geleerd dat de volwassenen hun lidmaatschap opzeggen. Het is een neerwaartse spiraal. Terwijl lopende contracten zoals de huur van het pand gewoon doorlopen. Dat betekent extra verlies en geen winst.'

'Bieb is een centraal punt'

Hans Belt is één van de inwoners die de petitie heeft ondertekend. 'De bieb is een centraal punt in ons dorp en heeft verschillende functies. Enerzijds als leerplek voor de jongste inwoners, anderzijds als trefpunt voor de ouderen. Als dat wegvalt is er geen plek meer waar die groepen samenkomen', vertelt de gepensioneerd psycholoog, die wekelijks de bieb bezoekt. 'De gemeente moet prioriteiten stellen. Er worden namelijk wel dure bloembakken geplaatst, maar op de bieb moet mogelijk bezuinigd worden. Weeg dat nou eens tegen elkaar af.'

Ook Marije Nieuwenhuis is bezorgd over de dreigende sluiting. 'Ik heb twee kinderen, waarvan één met dyslexie. Ze hadden allebei geen plezier meer in het lezen, maar dankzij de medewerkers van deze bibliotheek hebben ze dat weer teruggekregen. Wij vinden de bieb erg belangrijk en maken er als gezin dan ook veel gebruik van', vertelt de inwoonster van Doorwerth. 'De drempel voor ons, en ik denk veel andere gezinnen, is hier heel laag. Als dat wegvalt, is het een groot verlies voor de gemeente.'

Honderden handtekeningen

De petitie is inmiddels ruim 800 keer getekend. Daarnaast hebben 200 mensen een handtekening gezet op lijsten die de actiegroep verspreid heeft onder de middenstand in Renkum en Doorwerth, stelt Hannah Kuipers uit Renkum namens de actiegroep.

Op woensdagavond 12 juni vergadert de raadscommissie in het gemeentehuis in Oosterbeek over de voorstellen.

Het laatste nieuws uit Renkum

 • Warmtebedrijf Ede: '5000 huishoudens gaan over op aardwarmte'

  21 april 2020
  RENKUM - De aardwarmtecentrale die in Renkum moet komen, gaat ook warmte leveren aan het warmtenet in Ede. Dat hebben Warmtebedrijf Ede en Aardwarmte in de Vallei afgesproken. 5000 woningen kunnen zo aardgasvrij gemaakt worden.
 • Minister komt niet met geld voor jeugdzorg over de brug, Gelderse wethouders teleurgesteld

  18 november 2019
  RENKUM - 'Doodzonde', zegt wethouder Marinka Mulder van Renkum. 'Het is wachten op een nieuw kabinet tot we echt verder kunnen werken aan de jeugdzorg.' De belangrijkste vraag van de gemeenten aan minister Hugo de Jonge was extra geld. Maar die toezegging kwam er maandag tijdens het debat over de jeugdzorgtekorten in de Tweede Kamer niet.
 • Renkum wil onafhankelijk onderzoek naar knelpunten bouwprojecten

  30 september 2019
  RENKUM - Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar knelpunten bij bouwprojecten in de gemeente Renkum. Daarbij moet worden gekeken naar draagvlak. Dat heeft de gemeenteraad besloten. 'Ik denk dat we echt niet kunnen ontkennen dat er in de afgelopen jaren dingen zijn misgegaan', zegt GroenLinks-fractievoorzitter Eveline Vink.
 • Groen en omgeving lokt bewoners naar Renkum

  21 augustus 2019
  RENKUM - Het groen en de omgeving zijn de belangrijkste reden om in Renkum te wonen. Dat blijkt uit een enquête onder bewoners van de gemeente. 48 procent van de deelnemers gaf 'Natuur en omgeving' op als antwoord op de vraag wat de belangrijkste reden was om er te wonen.
 • Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar voor burgerinitiatieven ondanks economische tegenvallers

  17 juli 2019
  RENKUM - De gemeente Renkum stelt 250.000 euro beschikbaar om initiatieven van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van de grond te helpen. Als initiatiefnemers fondsen kunnen vinden om zo'n project te ontwikkelen, is de gemeente bereid de andere helft te betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Geen strengere maatregelen, wel betere communicatie bij Arnhemse bouwprojecten

  13 juli 2020
  ARNHEM - Voor trillingen, werktijden en geluid komen geen strengere normen rondom Arnhemse bouwprojecten. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van de overlast rondom de 'Arnhemse bouwput' aan de B.P. van Verschuerstraat. Landelijke normen blijven gelden en er zou geen juridische basis zijn daar in bepaalde gevallen vanaf te wijken. Wel moet de communicatie beter, ziet wethouder Cathelijne Bouwkamp.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend