Logo De Belofte

ARNHEM - Het aantal standplaatsen voor woonwagens in Arnhem wordt mogelijk uitgebreid. Woonwagenbewoners hebben behoefte aan 98 extra plekken, blijkt uit een woononderzoek.

De stad heeft op dit moment 128 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over dertien locaties. Van alle bewoners zijn er 45 die nog bij hun ouders wonen en op zoek zijn naar een eigen plaats voor een woonwagen. Ook zijn er 45 mensen die in een regulier woonhuis wonen, maar weer terug willen naar een plek op een woonwagenkamp. 

Achterstallig onderhoud

De gemeente maakt nu samen met woningcorporaties en de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem een plan op om te bekijken of er ook meer standplaatsen bij kunnen.

Ook de brandveiligheid van de standplaatsen wordt aangepakt. Doordat de woonwagens vaak dicht op elkaar staan kan bij brand het vuur snel naar de buren overslaan. Bewoners melden verder dat er veel achterstallig onderhoud is aan de bestrating, het groen en de bergingen op de woonwagenkampen.

'Het is goed dat we nu weten welke wensen de woonwagenbewoners precies hebben', schrijft wethouder Wonen Ronald Paping. 'Nu zetten we de volgende stap: samen kijken hoe en in hoeverre standplaatsen gerealiseerd kunnen worden en op welke termijn.'

Wanneer en waar de extra woonwagens er komen en of dit ook financieel haalbaar is, kan de gemeente nog niet zeggen. Het plan van aanpak wordt nog voor het eind van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dicht bij familie

Tonnie Bosvelt, secretaris van de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem is blij met het plan, al had ze in eerste instantie gehoopt dat het sneller zou gaan. 'We hoopten eerst dit jaar al te kunnen starten, maar het gaat een lang proces worden heeft de gemeente ons gezegd.'

De beloftes die nu zijn gedaan door de wethouder geeft Bosvelt meer vertrouwen in de toekomst, zegt ze. 'De gemeente denkt goed mee. Maar we blijven ons wel hard maken om ons doel te bereiken. Hele gezinnen wonen nu soms nog bij hun ouders. Anderen kopen een huisje vlak naast het kamp, om toch dicht bij de familie te kunnen zijn.'

Protest

De standplaatsen voor woonwagens staan onder druk vanwege het zogeheten 'uitsterfbeleid.' Dat beleid houdt in dat veel gemeenten vrijgekomen standplaatsen niet opnieuw voor woonwagens wil benutten. De Nationale Ombudsman oordeelde dat het gevoerde uitsterfbeleid voor woonwagenkampen in strijd is met de rechten van de mens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam vorige zomer met een nieuwe landelijke visie op het woonwagenbeleid waarin staat dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende standplaatsen voor jonge woonwagenbewoners. Vorig jaar kwamen woonwagenbewoners nog in protest tegen het gebrek aan het aantal standplaatsen in Elst, Arnhem en Renkum.

Zie ook: 'Woonwagenbewoners pikken het niet langer en trekken de put los'

 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Overheid moet geen zorgtaken uitvoeren, vindt Arnhems college

  16 september 2019
  ARNHEM - Het is onwenselijk als de overheid zelf zorgtaken uit gaat voeren. De overheid is namelijk niet inhoudelijk deskundig. Ook de vele partijen, locaties en de duizenden werknemers maken het ingewikkeld. Dat laat het Arnhemse college weten naar aanleiding van een onderzoek over de marktwerking bij beschermd wonen.
 • Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

  13 september 2019
  ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.
 • WOZ-waarde Gelderse woningen 7 procent hoger

  13 september 2019
  ARNHEM - De gemiddelde WOZ-waarde van Gelderse woningen steeg dit jaar met 7 procent. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 7,8 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Nijmegen stijgt het hardst, terwijl in Wageningen de waarde omlaagging.
 • Oud-staatssecretaris moet Arnhemse coalitie zien te lijmen

  12 september 2019
  ARNHEM - Oud-staatssecretaris Geke Faber gaat helpen om de relatie tussen de voormalige Arnhemse coalitiepartners te herstellen. Er zijn inmiddels meerdere 'intensieve' gesprekken gevoerd om de breuk tussen GroenLinks, VVD, D66 en PvdA te lijmen.
 • 'Sfeerkeepers' moeten escalaties Korenmarkt voorkomen: 'Zonder dat er direct politie aan te pas komt'

  12 september 2019
  ARNHEM - Sfeerkeepers moeten de gemoederen in het Arnhemse uitgaansgebied onder controle houden. Er komt een belasting, zodat alle ondernemers in het Korenkwartier bijdragen aan verbeterinitiatieven. En horecaondernemers blijven hun eigen sluitingstijden bepalen. Dat wil het Arnhemse college.

Overig verkiezingsnieuws

 • Oost Gelre zet mobiel drugslab in bij voorlichtingscampagne

  19 september 2019
  LICHTENVOORDE - Om te voorkomen dat de onderwereld zich vestigt in het buitengebied van Oost Gelre, gaat de gemeente bewoners informeren met behulp van een zogeheten belevingscontainer met daarin een hennepkwekerij en een drugslab. 'We willen mensen weerbaar maken en helpen om signalen van criminaliteit te herkennen', zegt burgemeester Annette Bronsvoort.
 • Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester Hattem

  19 september 2019
  HATTEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft Toon van Asseldonk benoemd tot waarnemend burgemeester in de gemeente Hattem. Van Asseldonk volgt Jan Willem Wiggers op, die vanaf dinsdag 24 september werkzaam is voor de gemeente Hardenberg.
 • Omstreden vuilnisberg in Druten wordt eindelijk afgegraven

  19 september 2019
  DRUTEN - De vervuilde berg in de Drutense nieuwbouwwijk Tichellande wordt afgegraven. Omwonenden kunnen dan eindelijk genieten van het uitzicht waar zij al die tijd voor hebben gestreden. Wijkbewoners verzamelden ruim vijfhonderd handtekeningen om de ‘doorn in het oog’ te zien verdwijnen.
 • Extra parkeerplaatsen bij Juniorcollege Nunspeet

  19 september 2019
  NUNSPEET - Er komen extra parkeerplaatsen bij het Juniorcollege in de vrijkomende locatie Albert Neuhuyslaan 53 (voormalige locatie de Arend). Voor de inrichting van de tijdelijke voorziening is een krediet nodig van 25.000 euro. Het college is hiermee akkoord.
 • Zutphen moet kosten voor opruimen scheepswrakken zelf ophoesten

  18 september 2019
  ZUTPHEN - Zeker een ton kostte het opruimen van twee wrakken in de Marshaven in de gemeente Zutphen in 2017. Een poging om de rekening bij de eigenaar van de schepen neer te leggen, is mislukt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend