Logo De Belofte

ARNHEM - Het aantal standplaatsen voor woonwagens in Arnhem wordt mogelijk uitgebreid. Woonwagenbewoners hebben behoefte aan 98 extra plekken, blijkt uit een woononderzoek.

De stad heeft op dit moment 128 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over dertien locaties. Van alle bewoners zijn er 45 die nog bij hun ouders wonen en op zoek zijn naar een eigen plaats voor een woonwagen. Ook zijn er 45 mensen die in een regulier woonhuis wonen, maar weer terug willen naar een plek op een woonwagenkamp. 

Achterstallig onderhoud

De gemeente maakt nu samen met woningcorporaties en de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem een plan op om te bekijken of er ook meer standplaatsen bij kunnen.

Ook de brandveiligheid van de standplaatsen wordt aangepakt. Doordat de woonwagens vaak dicht op elkaar staan kan bij brand het vuur snel naar de buren overslaan. Bewoners melden verder dat er veel achterstallig onderhoud is aan de bestrating, het groen en de bergingen op de woonwagenkampen.

'Het is goed dat we nu weten welke wensen de woonwagenbewoners precies hebben', schrijft wethouder Wonen Ronald Paping. 'Nu zetten we de volgende stap: samen kijken hoe en in hoeverre standplaatsen gerealiseerd kunnen worden en op welke termijn.'

Wanneer en waar de extra woonwagens er komen en of dit ook financieel haalbaar is, kan de gemeente nog niet zeggen. Het plan van aanpak wordt nog voor het eind van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dicht bij familie

Tonnie Bosvelt, secretaris van de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem is blij met het plan, al had ze in eerste instantie gehoopt dat het sneller zou gaan. 'We hoopten eerst dit jaar al te kunnen starten, maar het gaat een lang proces worden heeft de gemeente ons gezegd.'

De beloftes die nu zijn gedaan door de wethouder geeft Bosvelt meer vertrouwen in de toekomst, zegt ze. 'De gemeente denkt goed mee. Maar we blijven ons wel hard maken om ons doel te bereiken. Hele gezinnen wonen nu soms nog bij hun ouders. Anderen kopen een huisje vlak naast het kamp, om toch dicht bij de familie te kunnen zijn.'

Protest

De standplaatsen voor woonwagens staan onder druk vanwege het zogeheten 'uitsterfbeleid.' Dat beleid houdt in dat veel gemeenten vrijgekomen standplaatsen niet opnieuw voor woonwagens wil benutten. De Nationale Ombudsman oordeelde dat het gevoerde uitsterfbeleid voor woonwagenkampen in strijd is met de rechten van de mens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam vorige zomer met een nieuwe landelijke visie op het woonwagenbeleid waarin staat dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende standplaatsen voor jonge woonwagenbewoners. Vorig jaar kwamen woonwagenbewoners nog in protest tegen het gebrek aan het aantal standplaatsen in Elst, Arnhem en Renkum.

Zie ook: 'Woonwagenbewoners pikken het niet langer en trekken de put los'

 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend