Logo De Belofte

ARNHEM - Het aantal standplaatsen voor woonwagens in Arnhem wordt mogelijk uitgebreid. Woonwagenbewoners hebben behoefte aan 98 extra plekken, blijkt uit een woononderzoek.

De stad heeft op dit moment 128 standplaatsen voor woonwagens, verdeeld over dertien locaties. Van alle bewoners zijn er 45 die nog bij hun ouders wonen en op zoek zijn naar een eigen plaats voor een woonwagen. Ook zijn er 45 mensen die in een regulier woonhuis wonen, maar weer terug willen naar een plek op een woonwagenkamp. 

Achterstallig onderhoud

De gemeente maakt nu samen met woningcorporaties en de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem een plan op om te bekijken of er ook meer standplaatsen bij kunnen.

Ook de brandveiligheid van de standplaatsen wordt aangepakt. Doordat de woonwagens vaak dicht op elkaar staan kan bij brand het vuur snel naar de buren overslaan. Bewoners melden verder dat er veel achterstallig onderhoud is aan de bestrating, het groen en de bergingen op de woonwagenkampen.

'Het is goed dat we nu weten welke wensen de woonwagenbewoners precies hebben', schrijft wethouder Wonen Ronald Paping. 'Nu zetten we de volgende stap: samen kijken hoe en in hoeverre standplaatsen gerealiseerd kunnen worden en op welke termijn.'

Wanneer en waar de extra woonwagens er komen en of dit ook financieel haalbaar is, kan de gemeente nog niet zeggen. Het plan van aanpak wordt nog voor het eind van het jaar aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dicht bij familie

Tonnie Bosvelt, secretaris van de huurdersvereniging Woonwagenbewoners Arnhem is blij met het plan, al had ze in eerste instantie gehoopt dat het sneller zou gaan. 'We hoopten eerst dit jaar al te kunnen starten, maar het gaat een lang proces worden heeft de gemeente ons gezegd.'

De beloftes die nu zijn gedaan door de wethouder geeft Bosvelt meer vertrouwen in de toekomst, zegt ze. 'De gemeente denkt goed mee. Maar we blijven ons wel hard maken om ons doel te bereiken. Hele gezinnen wonen nu soms nog bij hun ouders. Anderen kopen een huisje vlak naast het kamp, om toch dicht bij de familie te kunnen zijn.'

Protest

De standplaatsen voor woonwagens staan onder druk vanwege het zogeheten 'uitsterfbeleid.' Dat beleid houdt in dat veel gemeenten vrijgekomen standplaatsen niet opnieuw voor woonwagens wil benutten. De Nationale Ombudsman oordeelde dat het gevoerde uitsterfbeleid voor woonwagenkampen in strijd is met de rechten van de mens.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam vorige zomer met een nieuwe landelijke visie op het woonwagenbeleid waarin staat dat gemeenten moeten zorgen voor voldoende standplaatsen voor jonge woonwagenbewoners. Vorig jaar kwamen woonwagenbewoners nog in protest tegen het gebrek aan het aantal standplaatsen in Elst, Arnhem en Renkum.

Zie ook: 'Woonwagenbewoners pikken het niet langer en trekken de put los'

 

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

  21 februari 2020
  ARNHEM - 'Ja, dat gaat pijn doen', zegt wethouder Hans de Vroome over de Arnhemse bezuinigingen op jeugdzorg. Hij kwam vrijdag met een pakket aan maatregelen om de opnieuw stijgende kosten op jeugdzorg het hoofd te bieden. Begeleiding op school zullen ouders zelf moeten gaan betalen. Net als 'logeeropvang' voor kinderen om mantelzorgers te ontlasten en bepaalde therapieën.
 • Burgemeester Marcouch staat open voor ministerschap

  21 februari 2020
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch staat open voor een functie als minister, mocht hij daar in de toekomst voor worden gevraagd. Dat zei de burgervader vrijdag in het radioprogramma 1 op 1 van NPO Radio 1.
 • Arnhem reserveert geld vanwege 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen'

  20 februari 2020
  ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.
 • 'Asbestverdacht materiaal' legt bouw in Stadsblokken-Meinerswijk stil

  20 februari 2020
  ARNHEM - De verplaatsing van het museumpaviljoen naar Haven van Workum bij de Arnhemse Stadsblokken, is stilgelegd vanwege 'asbestverdacht materiaal', dat bevestigt de gemeente. Het verdachte gebied is afgeschermd en vormt momenteel geen veiligheidsrisico, volgens een woordvoerder.

Overig verkiezingsnieuws

 • D66 stelt Utrechts jeugdzorgmodel als Arnhems voorbeeld

  25 februari 2020
  ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'
 • Rechter verwerpt bezwaren omwonenden, weg vrij voor komst zonnepark

  25 februari 2020
  HALL - De komst van een zonnepark in Hall, gemeente Brummen, is weer een stap dichterbij. Omwonenden zijn het niet eens met de plannen, maar de rechter wees hun bezwaren onlangs af.
 • Gemeente helpt honderd inwoners alsnog aan werk: 'Te grote groep doet niet mee'

  25 februari 2020
  SILVOLDE - De gemeente Oude IJsselstreek vindt dat een grote groep inwoners niet meedoet en daarom kiest ze voor een andere wijze om de participatiewet uit te voeren. Met het project 'Meedoen Werkt' moeten honderd inwoners die nu nog thuis zitten naar een betaalde baan worden geholpen.
 • Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

  24 februari 2020
  WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.
 • Weer geen groen licht voor GGZ-instelling

  24 februari 2020
  ELST - Zorginstelling Safehouse-Schoonschip heeft weer geen groen licht gekregen om een tweede tehuis voor ex-verslaafden te openen in Elst. Wethouder Rob Engels reageert teleurgesteld: ‘Ik heb een hoge pet op van deze zorgpartij, jammer dat ze zo lastig een tweede plek vindt.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend