Logo De Belofte

EDE - Het college van B&W is ‘positief kritisch’ over de winning van aardwarmte in Ede. Dat blijkt uit het advies dat de gemeente hierover aan de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft uitgebracht. Een samenwerkingsverband van twee bedrijven wil onderzoeken of er in Ede aardwarmte is te winnen. Daarom hebben deze bedrijven een opsporingsvergunning aardwarmte aangevraagd bij de minister.

Advies gemeente aan minister

Burgemeester en wethouders staan in beginsel positief tegenover de ontwikkeling van aardwarmte. Dit kan een bijdrage leveren aan de opwekking van hernieuwbare energie en aan de noodzakelijke CO2-reductie. 

Het college is ook kritisch, Omdat er nog geen locatie in beeld is, kan de gemeente weinig zeggen over de impact op de omgeving en het milieu. Wethouder Lex Hoefsloot: 'Wij vinden het van groot belang dat opsporing en winning van aardwarmte veilig en ruimtelijk inpasbaar wordt gerealiseerd. We hebben een voorkeur voor inpassing op bedrijventerreinen, rekening houdend met alle betrokken belangen, waaronder de belangen van eventuele omwonenden en ook de belangen van natuur en landschap. Kwetsbare gebieden willen we vermijden.’

Wat is aardwarmte?

Voor aardwarmte of geothermie wordt warm water uit een dieper gelegen aardlaag omhoog gepompt. De bedrijven hopen in Ede warm water te kunnen gaan winnen om dat te gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming van gebouwen.

Onderzoek

Het onderzoek, dat waarschijnlijk tot 2022 duurt, moet uitwijzen of het mogelijk is om in de gemeente Ede aardwarmte te winnen. Het is dus nog niet zeker of aardwarmte in Ede gewonnen kan worden. De initiatiefnemers willen in 2021 een proefboring gaan doen, die dan ongeveer een half jaar gaat duren. De initiatiefnemers hebben op dit moment nog geen locatie voor de proefboring gevonden. De gebieden rond de kernen Ede en Bennekom lijken op dit moment, volgens de initiatiefnemers, het meest kansrijk.

Verdere procedure

Als de opsporingsvergunning is verleend zullen de initiatiefnemers nader onderzoek gaan doen, onder andere naar een geschikte boorlocatie. Dit onderzoek zal waarschijnlijk 3 tot 5 jaar duren. Als een concrete boorlocatie is gevonden dan moeten de initiatiefnemers een omgevingsvergunning bij het ministerie van EZK aanvragen voor een proefboring. Ook daarover adviseert de gemeente.

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend