Logo De Belofte

VARSSEVELD - Tientallen boeren uit de Achterhoek kunnen beginnen met de bouw van de biogasfabriek op een bedrijventerrein in Varsseveld. De Raad van State heeft de nieuwste bezwaren tegen de omgevingsvergunning woensdag ook in hoger beroep van tafel geveegd.

De boeren, verenigd in de Coöperatie AGroGas, zijn al jaren bezig met de komst van de biogasfabriek. Met de installatie willen ze jaarlijks 95.000 ton mest verwerken tot gas. Jaren geleden kregen ze daarvoor een omgevingsvergunning. Maar omdat de initiatiefnemers de plannen hebben gewijzigd kon er opnieuw bezwaar worden aangetekend. 

Bezwaarmaakster is niet-ontvankelijk

Omwonenden vrezen onder meer geuroverlast en gas- en explosiegevaar. De rechtbank oordeelde in september vorig jaar al dat een vrouw, die op zo'n 400 meter van de beoogde locatie voor de nieuwe fabriek een vakantiehuis heeft, geen belanghebbende is bij de omgevingsvergunning. Ook in hoger beroep is ze niet-ontvankelijk verklaard.

In het hoger beroep zijn haar bezwaren desondanks inhoudelijk behandeld. Haar vrees voor de fakkel op de fabriek, die het geluid van een straalmotor van een vliegtuig zou produceren, is volgens de Raad van State ongegrond. Ook gaat de hoogste bestuursrechter niet mee in het door haar gevreesde scenario dat de volledige inhoud van een opslagtank ineens vrijkomt.

Schop in de grond

'We zijn hier heel blij mee. We hadden al op deze uitspraak gerekend, maar je weet natuurlijk maar nooit', reageert Henk Rougoor van de coöperatie. Volgens hem zijn er geen lopende zaken meer tegen de komst van de biogasfabriek.

De coöperatie wil nu de financiering afronden en een aannemer aan het werk zetten. 'Na de zomer gaan we beginnen met bouwen', zegt Rougoor. De bouwwerkzaamheden nemen naar zijn verwachting ongeveer een jaar in beslag.

Zie ook:

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend