Logo De Belofte

EDE - 'De jeugd is de toekomst, zo is dat ook in Ede', zo stelt de gemeente. De ruim 25.000 jongeren zijn straks degenen die in het Edese bedrijfsleven werken, huizen in Ede kopen en gebruik maken van Edese faciliteiten.

De gemeente wil de jongeren naar eigen zeggen een prettige jeugd bieden. Hierbij speelt een prettige en veilige leefomgeving, goed onderwijs en een stabiele gezinssituatie een belangrijke rol. De samenwerking tussen gemeente, onderwijs en ouders, maar ook zorginstellingen zijn essentieel. In het nieuwe jeugdbeleidsplan van de gemeente Ede staat hoe de gemeente die samenwerking de komende jaren wil versterken om het welzijn van de jongeren in Ede te verbeteren

Wethouder Jeugd Leon Meijer: 'Opvoeden is niet altijd gemakkelijk en iedere ouder heeft hier weleens vragen over. Soms hebben jeugdigen en hun ouders hier wat hulp bij nodig. Ik vind het belangrijk te investeren in de pedagogische Civil Society, waarin we opvoeden bespreekbaar maken en waarin het normaal is om een vraag te stellen en aan te geven dat je hulp nodig hebt.'

Kansrijk opgroeien in Ede

Met de meeste kinderen en jongeren in Ede gaat volgens de gemeente heel goed. Zij groeien gezond en veilig op, gaan naar school en vinden een baan. 'Een klein deel van onze jongeren, en hun ouders, hebben een klein beetje, of soms veel, hulp nodig bij het opgroeien. Het jeugdbeleidsplan geeft richting aan de hulp voor deze jongeren en laat zien hoe we dit de komende jaren willen organiseren.'

'Het is normaal als het soms even niet goed gaat met een kind. Dit is niet altijd slecht. Een kind leert hier juist van', vertelt dr. Bert Wienen, lectoraat Jeugd, domein Gezondheid & Welzijn Hogeschool Windesheim. 

Bij de ondersteuning van jongeren vindt de gemeente vier uitgangspunten belangrijk. ‘Alle jeugdigen doen mee’, ‘Zo normaal mogelijk’, ‘Voorkomen is beter dan genezen’ en ‘Maximale kansen’. Aan de hand van deze punten werken we aan onze ambitie dat alle jeugd in Ede gezond, veilig en kansrijk opgroeit en ondersteunen wij jongeren waar dat nodig is.

Adviesraad Sociaal Domein: 'We vinden het goed te zien dat dit plan jeugdzorg integraal benaderd; vanuit het gezin, het onderwijs en de zorg.'

Van plan naar uitvoering

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor haar jeugdigen. Dit is het eerste jeugdbeleidsplan sinds die tijd. Bij het maken van dit plan is er gesproken met jongeren, het onderwijs, zorginstellingen en vele andere partijen tot stand gekomen. Al deze partijen kunnen elkaar helpen en aanvullen om het gezond en veilig opgroeien in Ede te bevorderen. De uitvoering van het plan gebeurt ook samen met deze partijen. In juni ligt het plan eerst in de gemeenteraad om een besluit te nemen.

'Het is belangrijk dat jongeren ook bij de uitvoering van dit jeugdbeleidsplan betrokken blijven. Zij weten immers het beste waar behoefte aan is', aldus de jongerenraad van Ede.

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend