Logo De Belofte

EDE - 'De jeugd is de toekomst, zo is dat ook in Ede', zo stelt de gemeente. De ruim 25.000 jongeren zijn straks degenen die in het Edese bedrijfsleven werken, huizen in Ede kopen en gebruik maken van Edese faciliteiten.

De gemeente wil de jongeren naar eigen zeggen een prettige jeugd bieden. Hierbij speelt een prettige en veilige leefomgeving, goed onderwijs en een stabiele gezinssituatie een belangrijke rol. De samenwerking tussen gemeente, onderwijs en ouders, maar ook zorginstellingen zijn essentieel. In het nieuwe jeugdbeleidsplan van de gemeente Ede staat hoe de gemeente die samenwerking de komende jaren wil versterken om het welzijn van de jongeren in Ede te verbeteren

Wethouder Jeugd Leon Meijer: 'Opvoeden is niet altijd gemakkelijk en iedere ouder heeft hier weleens vragen over. Soms hebben jeugdigen en hun ouders hier wat hulp bij nodig. Ik vind het belangrijk te investeren in de pedagogische Civil Society, waarin we opvoeden bespreekbaar maken en waarin het normaal is om een vraag te stellen en aan te geven dat je hulp nodig hebt.'

Kansrijk opgroeien in Ede

Met de meeste kinderen en jongeren in Ede gaat volgens de gemeente heel goed. Zij groeien gezond en veilig op, gaan naar school en vinden een baan. 'Een klein deel van onze jongeren, en hun ouders, hebben een klein beetje, of soms veel, hulp nodig bij het opgroeien. Het jeugdbeleidsplan geeft richting aan de hulp voor deze jongeren en laat zien hoe we dit de komende jaren willen organiseren.'

'Het is normaal als het soms even niet goed gaat met een kind. Dit is niet altijd slecht. Een kind leert hier juist van', vertelt dr. Bert Wienen, lectoraat Jeugd, domein Gezondheid & Welzijn Hogeschool Windesheim. 

Bij de ondersteuning van jongeren vindt de gemeente vier uitgangspunten belangrijk. ‘Alle jeugdigen doen mee’, ‘Zo normaal mogelijk’, ‘Voorkomen is beter dan genezen’ en ‘Maximale kansen’. Aan de hand van deze punten werken we aan onze ambitie dat alle jeugd in Ede gezond, veilig en kansrijk opgroeit en ondersteunen wij jongeren waar dat nodig is.

Adviesraad Sociaal Domein: 'We vinden het goed te zien dat dit plan jeugdzorg integraal benaderd; vanuit het gezin, het onderwijs en de zorg.'

Van plan naar uitvoering

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor haar jeugdigen. Dit is het eerste jeugdbeleidsplan sinds die tijd. Bij het maken van dit plan is er gesproken met jongeren, het onderwijs, zorginstellingen en vele andere partijen tot stand gekomen. Al deze partijen kunnen elkaar helpen en aanvullen om het gezond en veilig opgroeien in Ede te bevorderen. De uitvoering van het plan gebeurt ook samen met deze partijen. In juni ligt het plan eerst in de gemeenteraad om een besluit te nemen.

'Het is belangrijk dat jongeren ook bij de uitvoering van dit jeugdbeleidsplan betrokken blijven. Zij weten immers het beste waar behoefte aan is', aldus de jongerenraad van Ede.

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend