Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) stelt in haar begroting voor om het wagenpark te verduurzamen. De gemeenteraad van Scherpenzeel heeft op één fractie na aangegeven dat zij het zonde van het geld vindt als de huidige wagens versneld worden afgeschreven.

door Ellen Kamphorst 

De gemeente Scherpenzeel is één van de 15 gemeenten die onder de VVGM valt en bespreekt, net als de andere gemeenten, de begroting voor 2020. Er zijn bij raadsleden zorgen over aanrijtijden en een mogelijk tekort aan brandweervrijwilligers. Over één punt in de begroting struikelt bijna de voltallige raad: het plan om de brandweerwagens eerder dan aanvankelijk het plan was af te schrijven om duurzamere exemplaren aan te schaffen. 

Buitenproportioneel 

Fractievoorzitter Marieke van de Beek-Lindhout van de ChristenUnie: 'Wij zijn voor duurzaamheid, maar dit is buitenproportioneel. Een brandweerwagen kost een half miljoen euro en rijdt weinig kilometers per jaar.' 

De SGP legt uit dat de hogere kosten verdeeld worden over alleen deelnemende gemeenten. Fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen stelt daarom het volgende voor: 'Als één van de deelnemende gemeente voorop wil lopen en vervroegd duurzame wagens wil aanschaffen, dan zijn die wat ons betreft voor eigen rekening.'

Hier krijgt hij de handen voor op elkaar. Alleen het progressieve ProScherpenzeel stemt tegen: 'Wij zijn voor duurzaamheid.' 

Definitieve begroting

Het dagelijks bestuur van de VGGM krijgt dus binnenkort een brief vanuit Scherpenzeel met daarin de zienswijze van de gemeenteraad van Scherpenzeel. VGGM zal al die zienswijzen verzamelen en een definitieve begroting opstellen. 

Barneveld ook 

Afgelopen raadsvergadering diende de SGP in Barneveld een vergelijkbare amendement in. Ook die werd aangenomen en zal als zienswijze richting de VGGM gaan.  

Zie ook: Barneveld wil ambulances en brandweerauto's niet vroegtijdig afschrijven

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend