Logo De Belofte

TIEL - De voorzitters van de twee grote evenementen in Tiel, Appelpop en het Fruitcorso, hebben grote zorgen over de voorgestelde bezuinigingen op het evenementenbudget. Zij zien niet waar de 70.000 euro die het stadsbestuur op evenementen wil bezuinigen vandaan moet komen en vrezen hun voortbestaan.

door Menno Provoost

Tiel moet vanaf volgend jaar zo'n 2,5 miljoen euro bezuinigen om de begroting op orde te krijgen. Hiervoor is een lange lijst aan voorstellen gemaakt waar de gemeenteraad op 27 juni over moet besluiten. Ook de evenementen ontkomen er niet aan, die moeten in twee jaar tijd zo'n 70.000 euro inleveren. Dit is een heet hangijzer in de stad.

Een paar jaar geleden zijn al verhitte discussies gevoerd tussen de gemeente en met name Fruitcorso en Appelpop over het reduceren van de kosten die de gemeente maakt voor het organiseren van evenementen. Jaarlijks wordt het budget hiervoor fors overschreden. De conclusie van de gesprekken was toen dat het voor de organisaties niet mogelijk was om meer kosten zelf te dragen. En daarin is niets veranderd, melden voorzitters Kees van Keulen van Appelpop en Laurens Verspuij van het Fruitcorso.

'Misschien wel de doodsteek' 

Het is nog niet duidelijk hoeveel de afzonderlijke organisaties moeten bezuinigen omdat de raad zich er nog over moet buigen. Maar volgens Van Keulen wordt het sowieso een hele lastige zaak. 'We hebben natuurlijk al eerder gesprekken gehad over bezuinigingen en we weten dat dat heel lastig is. We gaan al jarenlang heel netjes met de centjes om. Als je dan een verzoek krijgt om veel te bezuinigen is dat eigenlijk onmogelijk.'

Van Keulen is benieuwd naar de precieze voorstellen waar het stadsbestuur mee komt. 'We willen wel aanhoren wat het plan precies is, maar wij kunnen eigenlijk gewoon geen dubbeltje missen. Als het niet kan bij ons en de raad gaat het toch doen, dan is het voor Appelpop misschien wel de doodsteek voor ons en andere evenementen. Dan ben je geen evenementenstad meer en ben je het goede imago op dat vlak kwijt. Dat zou ook wel een beetje zonde zijn.'

Corso 'vreest met grote vreze'

Laurens Verspuij van stichting Vierstromenland, de stichting die het Fruitcorso organiseert, is geschrokken van de voorstellen. 'We zijn al jaren in gesprek om de kosten terug te brengen. Er is heel serieus naar gekeken, maar het is niet gelukt. Of je kort op de subsidie of meer kosten in rekening brengt, dat is lood om oud ijzer. Gelukkig schreef het Fruitcorso met de nieuwe opzet vorig jaar weer groene cijfers, maar zo'n bezuiniging gaan we niet trekken. Ook voor de corsoclubs wordt dat heel ingewikkeld.'

Anders dan Van Keulen rekent de corsovoorzitter niet op een beter uitgewerkt voorstel voor de besparing. 'Ik vrees met grote vreze dat het bonnetje gewoon bij ons wordt ingediend met het verzoek te betalen. Dat lukt ons dus ook niet.'

Nu er betaald moet worden om het corso te zien, zouden bezoekers meer aan de kosten kunnen bijdragen. Maar dat ziet Verspuij niet zitten. 'Wij zijn niet in de positie dat we ongestraft een prijsverhoging kunnen doorvoeren als daar niet een verhoging van de kwaliteit tegenover staat.'

Bezuinigingsvoorstellen

In de bezuinigingsvoorstellen staat dat er 25.000 euro van het budget voor subsidie en sponsoring van alle evenementen gaat. Dat budget is bijna 150.000 euro. Daarbij inbegrepen is een bijdrage van 25.000 euro aan de lokale corsoclubs voor de huur van hun bouwplaats.

Daarnaast maakt de gemeente kosten om de evenementen mogelijk te maken, bijvoorbeeld voor wegafzettingen en verkeersregelaars, veiligheidsmaatregelen of aanpassingen in de openbare ruimte. Vooral voor Appelpop en Fruitcorso worden veel kosten gemaakt en wordt het budget jaarlijks ver overschreden. Afgelopen editie gaf de gemeente ruim 248.000 euro uit, ruim 55.000 euro meer dan er in de begroting voor is uitgetrokken.

De gemeente wil dit tekort terugbrengen met 30.000 euro door (verder) te bezuinigen op de subsidie en sponsoring, de bijdragen aan de corsoclubs en door meer kosten aan de organisaties door te berekenen. Dat laatste moet gerekend over alle evenementen nog eens 15.000 euro in het laatje brengen. Bij elkaar gaat het dus om een bezuiniging van 70.000 euro.

 

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend