Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.

door Davie Klein Gunnewiek

Het tekort is mede ontstaan door grotere uitgaven binnen het sociaal domein, waarop de gemeente niet altijd invloed heeft. 'De openeinderegeling in de jeugdwet is daar een goed voorbeeld van', zegt wethouder Henk Bulten. 'Via rechters, gecertificeerde instellingen en via huisartsen kan er een beroep op jeugdzorg worden gedaan, maar de rekening komt altijd terecht bij de gemeente.' 

Tekort in lijn met andere gemeenten

Volgens Bulten zijn de tekorten in het sociaal domein in lijn met andere gemeenten en is er sprake van een landelijke trend. 'De lobby door ons als gemeente, als regio Achterhoek, maar ook landelijk is inmiddels ingezet richting de provincie en het Rijk. We willen kijken in hoeverre het beleid dat op dit moment wordt uitgevoerd nog goed aansluit.'

Het is toch zaak volgens de wethouder om grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. Eind 2018 stelde de gemeente een taskforce in op het sociaal domein om te kijken waar de overschotten en tekorten zitten. 'We zijn aan het kijken waar we iets anders kunnen doen, wat het financieel gaat betekenen en hoe gaat dat eruit zien voor onze inwoners', zegt Bulten. De taskforce zit op dit moment in een onderzoeksfase en zal de komende maanden steeds meer worden uitgewerkt. 

Positief resultaat op verkoop gronden

De gemeente Doetinchem maakte wel drie miljoen euro winst op de verkoop van gronden. 'Dat betekent en zegt heel veel', zegt Bulten. 'Daar zit de hele economie achter. Op de grond die we verkopen wordt een woning of een bedrijf gebouwd en dat creëert weer werkgelegenheid. Je krijgt meer reuring in je stad en vervolgens zie je ook dat recreatie en toerisme, onderwijs en sport een boost krijgt. Dat is een groot goed na een crisis die we jaren hebben gehad.'

'Hoofdthema's coalitieakkoord steeds beter zichtbaar'

De drie hoofdthema's, 'Doetinchem Centrumstad', 'Sterke samenleving' en 'Veranderende leefomgeving', uit het coalitieakkoord zijn volgens de gemeente steeds beter zichtbaar in de financiële stukken en in de samenwerkingsverbanden die het college is aangegaan. 'Door verbinding te zoeken met verschillende partijen wordt ingezet op een duurzame economie en een energieneutrale gemeente. Het aanjaagfonds duurzame energieopwekking is hiervan een voorbeeld', aldus Bulten.

'Iedereen heeft ook kunnen zien dat we met de werkzaamheden aan de Terborgseweg nadrukkelijk investeren in een goede en blijvende bereikbaarheid van Doetinchem.' De kosten van de grote renovatie aan de weg zijn nog niet bekend. De jaarrekening 2018 wordt binnenkort behandeld in de gemeenteraad.

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.
 • 'Creatieve boekhouding' om Arnhems theater te financieren

  19 september 2020
  ARNHEM - Om de financiering voor het opknappen van het Arnhemse Stadstheater rond te krijgen, moest wethouder Hans de Vroome een 'creatieve boekhouding' toepassen. Dat zei hij deze week op de lokale ledenvergadering van zijn eigen partij in datzelfde Stadstheater. Financiële trucs wil hij het niet noemen. "Aan dat woord heb ik een hekel."
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Eerder recyclede ze zelf niet eens, nu houdt Soufia de hele buurt schoon

  18 september 2020
  WIJCHEN - Het is een rommeltje in Wijchen-Zuid. Afvaldumpingen, zwerfvuil en zakken vol met troep verloederen het straatbeeld. Daarom schakelt de gemeente vanaf zaterdag speciale afvalcoaches in, die de opdracht krijgen om de wijk flink op te knappen.
 • D66 Arnhem blijft verdeeld na beschuldigingen intimidatie

  18 september 2020
  ARNHEM - Twee oud-D66-bestuursleden die de Arnhemse fractievoorzitter Sabine Andeweg beschuldigden van intimidatie en machtsmisbruik, hebben nog altijd niets van haar gehoord. Dat vertellen zij, nadat Andeweg aan Omroep Gelderland meldde 'graag met hen in gesprek te gaan'.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend