Logo De Belofte

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft vorig jaar een tekort moeten noteren van één miljoen euro. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers over het jaar 2018.

door Davie Klein Gunnewiek

Het tekort is mede ontstaan door grotere uitgaven binnen het sociaal domein, waarop de gemeente niet altijd invloed heeft. 'De openeinderegeling in de jeugdwet is daar een goed voorbeeld van', zegt wethouder Henk Bulten. 'Via rechters, gecertificeerde instellingen en via huisartsen kan er een beroep op jeugdzorg worden gedaan, maar de rekening komt altijd terecht bij de gemeente.' 

Tekort in lijn met andere gemeenten

Volgens Bulten zijn de tekorten in het sociaal domein in lijn met andere gemeenten en is er sprake van een landelijke trend. 'De lobby door ons als gemeente, als regio Achterhoek, maar ook landelijk is inmiddels ingezet richting de provincie en het Rijk. We willen kijken in hoeverre het beleid dat op dit moment wordt uitgevoerd nog goed aansluit.'

Het is toch zaak volgens de wethouder om grip te krijgen op de uitgaven in het sociaal domein. Eind 2018 stelde de gemeente een taskforce in op het sociaal domein om te kijken waar de overschotten en tekorten zitten. 'We zijn aan het kijken waar we iets anders kunnen doen, wat het financieel gaat betekenen en hoe gaat dat eruit zien voor onze inwoners', zegt Bulten. De taskforce zit op dit moment in een onderzoeksfase en zal de komende maanden steeds meer worden uitgewerkt. 

Positief resultaat op verkoop gronden

De gemeente Doetinchem maakte wel drie miljoen euro winst op de verkoop van gronden. 'Dat betekent en zegt heel veel', zegt Bulten. 'Daar zit de hele economie achter. Op de grond die we verkopen wordt een woning of een bedrijf gebouwd en dat creëert weer werkgelegenheid. Je krijgt meer reuring in je stad en vervolgens zie je ook dat recreatie en toerisme, onderwijs en sport een boost krijgt. Dat is een groot goed na een crisis die we jaren hebben gehad.'

'Hoofdthema's coalitieakkoord steeds beter zichtbaar'

De drie hoofdthema's, 'Doetinchem Centrumstad', 'Sterke samenleving' en 'Veranderende leefomgeving', uit het coalitieakkoord zijn volgens de gemeente steeds beter zichtbaar in de financiële stukken en in de samenwerkingsverbanden die het college is aangegaan. 'Door verbinding te zoeken met verschillende partijen wordt ingezet op een duurzame economie en een energieneutrale gemeente. Het aanjaagfonds duurzame energieopwekking is hiervan een voorbeeld', aldus Bulten.

'Iedereen heeft ook kunnen zien dat we met de werkzaamheden aan de Terborgseweg nadrukkelijk investeren in een goede en blijvende bereikbaarheid van Doetinchem.' De kosten van de grote renovatie aan de weg zijn nog niet bekend. De jaarrekening 2018 wordt binnenkort behandeld in de gemeenteraad.

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

  • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

    08 augustus 2021
    DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
  • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

    15 juni 2021
    DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
  • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

    27 mei 2021
    DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
  • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

    04 mei 2021
    DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
  • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

    07 april 2021
    DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend