Logo De Belofte

HEERDE - De grote tekorten die vorig jaar werden verwacht zijn door maatregelen en meevallers omgebogen tot een overschot. 'Zodoende hebben we over 2018 een positief resultaat behaald van ruim 1,8 miljoen euro', vertelt wethouder Wolbert Meijer. Desondanks blijft de financiële situatie de komende jaren voor Heerde krap. De aangekondigde bezuinigingen blijven daarom noodzakelijk.

door Maaike de Glee

Een betere beheersing, meer inzicht, tijdige maatregelen en een positief saldo zorgen ervoor dat het gemeentebestuur van Heerde tevreden is met hoe de gemeente er nu financieel voorstaat. Wethouder Meijer: 'We hebben stappen gezet. Ook in het sociaal domein lijken onze inspanningen zich uit te betalen en weten we veel beter waar we aan toe zijn.' 

Nieuwe extra kosten

De ontwikkeling voor dit jaar en de komende jaren geeft echter nog steeds aanleiding voor zorg. Zo laten de Voorjaarsnota 2019 en Perspectiefnota 2020-2023 zien dat Heerde te maken krijgt met nieuwe, onvermijdbare kosten waarop weinig invloed bestaat. Het gaat dan om extra kosten van onder andere PlusOV, de veiligheidsregio, de omgevingsdienst en werkvoorziener Lucrato. Dit leidt tot structurele meerkosten van ruim 5 ton. 

Daarnaast zorgen ook nieuwe taken en beleid voor extra kosten. Voorbeelden hiervan zijn de Omgevingswet, de woonagenda en de hogere vergoeding voor raadsleden. Ook investeringen zoals de nieuwe verkeersregelinstallatie op de Brinklaan, twee nieuwe bruggen over het Apeldoorns Kanaal en een nieuw dak op het gebouw van middelbare school de Noordgouw zorgen voor extra kosten.

Bezuinigingen

Bezuinigen voor de komende jaren blijft daarom volgens het college hard nodig. Vorig jaar is er al een ombuigingspakket opgesteld. Hierover zijn in het begin van dit jaar inwoners en organisaties om hun mening gevraagd. Dit heeft ertoe geleid dat de beoogde bezuiniging op het Cultuurplein van 100.000 euro is gewijzigd en gesplitst. Daarnaast is de geplande bezuiniging van 5000 euro op subsidies voor vrijwilligersorganisaties teruggedraaid. De Voorjaarsnota en Perspectiefnota worden in juli door de raad behandeld.

 

 

Het laatste nieuws uit Heerde

  • Fractievoorzitter VVD Heerde trekt zich terug

    01 juni 2021
    HEERDE - De fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Heerde, Beerd Volkers (53), geeft zijn zetel terug aan de VVD-fractie. Beerd Volkers kreeg op 20 februari een hartstilstand. Na een herstel periode van 3 maanden begon hij vanaf 20 mei weer met zijn werkzaamheden in de gemeenteraad. Helaas bleek dat deze werkzaamheden nog niet fysiek haalbaar te zijn in combinatie met zijn werk. Volkers heeft een adviesbureau in de toepassing van duurzame energie systemen.
  • Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in Heerde

    22 maart 2021
    HEERDE - Er komt toch een onderzoek naar de bestuurscultuur in de gemeente Heerde. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Aanleiding daartoe waren uitspraken van oud-burgemeester Jacqueline Koops, die de bestuurscultuur bij haar afscheid onder meer omschreef als een cultuur van 'ja zeggen en nee doen'.
  • Corona kost gemeenten tientallen miljoenen, maar krijgen ze dat terug?

    01 juli 2020
    ARNHEM - Terwijl Gelderland langzaam opengaat na de intelligente lockdown, maken gemeenten voorzichtig de balans op. Ook zij komen gehavend uit de coronacrisis. Miljoenen euro’s zijn ze misgelopen aan parkeergeld, belastingen en uitgestelde huwelijken. Daarnaast hadden zij ook extra uitgaven aan bijvoorbeeld balieverbouwingen, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
  • 1,4 miljoen extra voor huishoudelijke hulp

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeente Heerde is dit jaar 600.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp. In 2021 komt daar nog eens 800.000 euro bovenop. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering maandagavond, waar deze extra kosten besproken werden. De partijen zagen geen goed alternatief en kozen er daarom voor het huidige beleid, met extra kosten, voort te zetten.
  • Minuut stilte voor zwaar door corona getroffen Heerde

    20 april 2020
    HEERDE - De gemeenteraad van Heerde opende maandagavond de digitale raadsvergadering met een minuut stilte. Daarmee stond de raad stil bij de slachtoffers van de coronacrisis. Heerde is zwaar getroffen door het virus.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend