Logo De Belofte

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet heeft de jaarrekening 2018 opgemaakt. Er blijft er een positief saldo over van 4,5 miljoen euro. De raad heeft in februari 2019 al besloten dat 1,2 miljoen euro wordt gebruikt voor het uitvoeren van bestaande werken die in 2018 nog niet (geheel) zijn afgerond.

De aantrekkende economie zorgt voor meer werkgelegenheid, waardoor meer inwoners een baan hebben. Dat leverde in 2018 een voordeel op van 0,5 miljoen euro bij het uitvoeren van bijstandsregelingen. Wel nemen de kosten voor hulp en ondersteuning vanuit de Jeugdzorg toe. Bij de jaarrekening geeft dit een nadeel van 2,1 miljoen euro.

Doordat de economie op volle toeren draait is veel bouwgrond verkocht. De tussentijdse winstneming heeft tot een positief resultaat van 1,6 miljoen op de grondexploitatie De Kolk geleid.

De overige grote verklaringen zijn: lagere uitgaven voor onderwijshuisvesting van 0,4 miljoen euro, latere uitvoering project De Brake/De Wiltsangh (voordeel van 1,6 miljoen euro) en als gevolg opheffing van de RNV (Regio Noord Veluwe) geeft de bezitsoverdracht aandelen Inclusief Groep en afvalsturing Friesland een incidenteel voordeel van 0,5 miljoen euro.

Bestemming positief resultaat

Naast dat al is besloten dat 1,2 miljoen euro wordt overgeheveld naar 2019 wordt voorgesteld dat 1,6 miljoen euro wordt toegevoegd aan de reserve grondexploitatie, en 1,6 miljoen euro wordt toegevoegd aan de reserve ‘project De Wiltsangh’. Daarnaast wordt voor het nadeel van het sociaal domein van 2,1 miljoen euro een onttrekking uit de reserve sociaal domein van 0,5 miljoen euro voorgesteld. Per saldo wordt 0,5 miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserve.

Wethouder Leen van der Maas is zeer content met het positieve resultaat. 'Maar ik wil er direct aan toevoegen dat een groot deel van het resultaat eenmalig is en de zorgen om de tekorten in het sociale domein structureel zijn. Ik zie met name in het sociale domein nog grote risico’s voor de komende jaren, die daadkrachtig aangepakt moeten worden', aldus wethouder Van der Maas.

Op 6 juni buigt de raadscommissie Maatschappij en Middelen zich over de Jaarstukken 2018.

 

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend