Logo De Belofte

NUNSPEET - De gemeente Nunspeet heeft de jaarrekening 2018 opgemaakt. Er blijft er een positief saldo over van 4,5 miljoen euro. De raad heeft in februari 2019 al besloten dat 1,2 miljoen euro wordt gebruikt voor het uitvoeren van bestaande werken die in 2018 nog niet (geheel) zijn afgerond.

De aantrekkende economie zorgt voor meer werkgelegenheid, waardoor meer inwoners een baan hebben. Dat leverde in 2018 een voordeel op van 0,5 miljoen euro bij het uitvoeren van bijstandsregelingen. Wel nemen de kosten voor hulp en ondersteuning vanuit de Jeugdzorg toe. Bij de jaarrekening geeft dit een nadeel van 2,1 miljoen euro.

Doordat de economie op volle toeren draait is veel bouwgrond verkocht. De tussentijdse winstneming heeft tot een positief resultaat van 1,6 miljoen op de grondexploitatie De Kolk geleid.

De overige grote verklaringen zijn: lagere uitgaven voor onderwijshuisvesting van 0,4 miljoen euro, latere uitvoering project De Brake/De Wiltsangh (voordeel van 1,6 miljoen euro) en als gevolg opheffing van de RNV (Regio Noord Veluwe) geeft de bezitsoverdracht aandelen Inclusief Groep en afvalsturing Friesland een incidenteel voordeel van 0,5 miljoen euro.

Bestemming positief resultaat

Naast dat al is besloten dat 1,2 miljoen euro wordt overgeheveld naar 2019 wordt voorgesteld dat 1,6 miljoen euro wordt toegevoegd aan de reserve grondexploitatie, en 1,6 miljoen euro wordt toegevoegd aan de reserve ‘project De Wiltsangh’. Daarnaast wordt voor het nadeel van het sociaal domein van 2,1 miljoen euro een onttrekking uit de reserve sociaal domein van 0,5 miljoen euro voorgesteld. Per saldo wordt 0,5 miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserve.

Wethouder Leen van der Maas is zeer content met het positieve resultaat. 'Maar ik wil er direct aan toevoegen dat een groot deel van het resultaat eenmalig is en de zorgen om de tekorten in het sociale domein structureel zijn. Ik zie met name in het sociale domein nog grote risico’s voor de komende jaren, die daadkrachtig aangepakt moeten worden', aldus wethouder Van der Maas.

Op 6 juni buigt de raadscommissie Maatschappij en Middelen zich over de Jaarstukken 2018.

 

Door: Mediapartner RTV Nunspeet

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • 'Van Defensie leren over getraumatiseerde zorgmedewerkers'

  17 mei 2020
  NUNSPEET - Er is een vergelijking te maken tussen wat zorgmedewerkers in coronatijd meemaken en militairen die uitgezonden worden 'en ook ernstige zaken meemaken'. Dat zegt burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet. Hij wil daarom leren hoe Defensie met posttraumatische stressstoornissen (PTSS) omgaat.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend