Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Waar een klein dorp groot in is. Actievoeren. Hielden ze eerder de bouw van een gemeentehuis tegen en daarna de fusie van hun gemeente met twee omliggende dorpen, nu strijden inwoners van Scherpenzeel tegen de bouw van een enorme loods in het dorp.

Door Ellen Kamphorst

Een groepje inwoners heeft zich verenigd in de stichting 'Houd Scherpenzeel Groen en Gezond'. Ze hopen met een enorme achterban hun gezicht laten te zien bij de eerstvolgende raadsvergadering en dus mobiliseren ze zaterdagochtend het hele dorp. Er staat een terreinwagen met twee vlaggen op het dak. Uit de speakers schalt de tune van The A-Team en de stem van Jan Ruijgrok: 'wij willen dat Scherpenzeel een groen dorp blijft, kom ook naar de raadvergadering van komende dinsdag om de gemeenteraad te overtuigen.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Werkgelegenheid

De inzet van de negen actievoerders is duidelijk.. Zij willen een groen dorp en zeker geen enorm bedrijventerrein. Ruijgrok: 'Ik heb in mijn leven nog nooit eerder actiegevoerd, dit is echt heel onwennig, maar ik vind het zo belangrijk.' Bewoners reageren grotendeels positief op de uitnodiging, al zijn ook geluiden over het belang van voldoende werkgelegenheid te horen. Volgens de actievoerders gaat het nieuwe bedrijventerrein alleen werkgelegenheid opleveren voor arbeidsmigranten en robots. 

Enorme loods

In maart is het al een keer gelukt. Toen kwamen 150 Scherpenzelers naar een raadsvergadering om uitbreiding van het bedrijventerrein tegen te houden. De grootste deel van het terrein zou bestemd zijn voor Modifast, een bedrijf dat kweek-, transport- en verpakkingsmaterialen maakt voor de tuinbouw.

Het is nog allerminst zeker dat het bedrijf de gewenste loods van 20.000 vierkante meter mag bouwen. De inwoners willen het in elk geval koste wat kost tegenhouden. Hun voornaamste argument: het is lelijk en levert de Scherpenzeler niks op.

De initiatiefnemers hopen dat de zaal komende dinsdag uit zijn voegen barst.

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend