Logo De Belofte

EDE - De gemeenteraad van Ede zet grote vraagtekens bij de plannen voor een elektriciteitshuis van spoorbeheerder ProRail in het dorp Lunteren. De informatie die het college gaf is niet volledig, vindt de raad. Alternatieven zijn niet helder genoeg uitgewerkt en er mist uitleg over de kosten, vindt het merendeel van partijen. Alleen de SGP zou op dit moment voor stemmen.

door Joukje Beiboer

ProRail wil een een zogenoemd onderstation in Lunteren plaatsen, vlakbij het treinstation. Vanuit zo'n elektriciteitshuis gaat extra stroom het treinnetwerk in. Omdat er tussen Ede-Wageningen en Amersfoort grotere treinen gaan rijden, is deze extra stroomvoorziening volgens ProRail hard nodig.

Brandgevaar en geluidsoverlast

Maar bewoners van Lunteren zijn tegen de komst van zo'n voorziening midden in het dorp. Ze zijn bang voor brandgevaar, geluidsoverlast en vinden dat het gebouw hun zicht belemmerd. Zo'n twintiger inwoners verzamelen zich daarom donderdagavond voor het raadhuis met een groot spandoek waarop stond 'hier onderstation, niet doen'

'Is er serieus een andere locatie overwogen?', vraagt Harry van Huistee (PvdA) zich hardop af. Hij wijst erop dat gedetailleerde informatie over de kosten voor een locatie in het buitengebied niet gegeven worden. Dat zou ProRail volgens de gemeentestukken honderdduizenden euro's meer gaan kosten. Wethouder Peter de Pater zegt dat die informatie er wel is en beloofd die stukken alsnog aan de raad te sturen. 

Bewoners en Jos Lieuwen, projectmanager bij ProRail, blijven het oneens over de plek van een onderstation in Lunteren:  

Niet geluisterd?

CDA en GroenLinks hebben het idee dat het college niet naar de wensen van burgers heeft geluisterd. 'Er zijn elf zienswijzen ingediend en er is een petitie tegen', zegt Anne-Jan Telgen (CDA). Maar dat er niet naar burgers geluisterd is, ontkent wethouder De Pater stellig: 'Ze zijn wel gehoord, maar de wensen zijn niet ingewilligd.'

Overigens is het originele ontwerp van het stroomhuis wel aangepast. Het gebouw is een meter verlaagd en er is meer ruimte voor dieren en planten waardoor het gebouw beter zou passen in een groene omgeving. 

De wethouder geeft aan dat het algemeen belang van het hebben van goed en snel vervoer wat hem betreft zwaarder weegt dan het belang van de bewoners. 'We willen graag dat er tussen Ede en Amersfoort langere en grotere treinen gaan rijden in de toekomst. Dat willen we zo snel mogelijk. Vandaar dat het ook goed is als de gemeenteraad 'ja' zegt tegen dit voorstel.'

Waarom niet in een weiland? 

Bewoners willen dat het onderstation in het buitengebied komt, bijvoorbeeld in een weiland. Maar dat is volgens wethouder De Pater geen optie omdat de bedrading die daarnaartoe moet, de kans vergroot dat er iets misgaat. Volgens hem kan ook zogenoemde aanraakspanning problemen veroorzaken. 

Ook mag de wethouder om juridische redenen ProRail niet zomaar dwingen op een duurdere plek te gaan zitten, legt de wethouder uit. 'Als het veel duurder is, moet de gemeente een goede reden hebben om ProRail te dwingen meer kosten te maken', zegt De Pater. En een goede reden om de aanvraag voor een onderstation aan de Spoorstraat in Lunteren niet te accepteren, is er volgens de wethouder op dit moment niet. 

Over twee weken moet duidelijk zijn of er een onderstation midden in het dorp Lunteren komt. Dan stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan. 

Zie ook: Bewoners protesteren met gigantisch spandoek tegen onderstation in Lunteren

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend