Logo De Belofte

EDE - De gemeenteraad van Ede zet grote vraagtekens bij de plannen voor een elektriciteitshuis van spoorbeheerder ProRail in het dorp Lunteren. De informatie die het college gaf is niet volledig, vindt de raad. Alternatieven zijn niet helder genoeg uitgewerkt en er mist uitleg over de kosten, vindt het merendeel van partijen. Alleen de SGP zou op dit moment voor stemmen.

door Joukje Beiboer

ProRail wil een een zogenoemd onderstation in Lunteren plaatsen, vlakbij het treinstation. Vanuit zo'n elektriciteitshuis gaat extra stroom het treinnetwerk in. Omdat er tussen Ede-Wageningen en Amersfoort grotere treinen gaan rijden, is deze extra stroomvoorziening volgens ProRail hard nodig.

Brandgevaar en geluidsoverlast

Maar bewoners van Lunteren zijn tegen de komst van zo'n voorziening midden in het dorp. Ze zijn bang voor brandgevaar, geluidsoverlast en vinden dat het gebouw hun zicht belemmerd. Zo'n twintiger inwoners verzamelen zich daarom donderdagavond voor het raadhuis met een groot spandoek waarop stond 'hier onderstation, niet doen'

'Is er serieus een andere locatie overwogen?', vraagt Harry van Huistee (PvdA) zich hardop af. Hij wijst erop dat gedetailleerde informatie over de kosten voor een locatie in het buitengebied niet gegeven worden. Dat zou ProRail volgens de gemeentestukken honderdduizenden euro's meer gaan kosten. Wethouder Peter de Pater zegt dat die informatie er wel is en beloofd die stukken alsnog aan de raad te sturen. 

Bewoners en Jos Lieuwen, projectmanager bij ProRail, blijven het oneens over de plek van een onderstation in Lunteren:  

Niet geluisterd?

CDA en GroenLinks hebben het idee dat het college niet naar de wensen van burgers heeft geluisterd. 'Er zijn elf zienswijzen ingediend en er is een petitie tegen', zegt Anne-Jan Telgen (CDA). Maar dat er niet naar burgers geluisterd is, ontkent wethouder De Pater stellig: 'Ze zijn wel gehoord, maar de wensen zijn niet ingewilligd.'

Overigens is het originele ontwerp van het stroomhuis wel aangepast. Het gebouw is een meter verlaagd en er is meer ruimte voor dieren en planten waardoor het gebouw beter zou passen in een groene omgeving. 

De wethouder geeft aan dat het algemeen belang van het hebben van goed en snel vervoer wat hem betreft zwaarder weegt dan het belang van de bewoners. 'We willen graag dat er tussen Ede en Amersfoort langere en grotere treinen gaan rijden in de toekomst. Dat willen we zo snel mogelijk. Vandaar dat het ook goed is als de gemeenteraad 'ja' zegt tegen dit voorstel.'

Waarom niet in een weiland? 

Bewoners willen dat het onderstation in het buitengebied komt, bijvoorbeeld in een weiland. Maar dat is volgens wethouder De Pater geen optie omdat de bedrading die daarnaartoe moet, de kans vergroot dat er iets misgaat. Volgens hem kan ook zogenoemde aanraakspanning problemen veroorzaken. 

Ook mag de wethouder om juridische redenen ProRail niet zomaar dwingen op een duurdere plek te gaan zitten, legt de wethouder uit. 'Als het veel duurder is, moet de gemeente een goede reden hebben om ProRail te dwingen meer kosten te maken', zegt De Pater. En een goede reden om de aanvraag voor een onderstation aan de Spoorstraat in Lunteren niet te accepteren, is er volgens de wethouder op dit moment niet. 

Over twee weken moet duidelijk zijn of er een onderstation midden in het dorp Lunteren komt. Dan stemt de gemeenteraad over het bestemmingsplan. 

Zie ook: Bewoners protesteren met gigantisch spandoek tegen onderstation in Lunteren

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend