Logo De Belofte

HARDERWIJK - Harderwijk heeft dringend behoefte aan meer huurwoningen, zowel sociale als gewone huurhuizen. En dus moet er gebouwd worden. De gemeente denkt in de zomer een deel van die behoefte te kunnen stillen, met de oplevering van honderden woningen.

Uit een bijgestelde woonvisie bleek eerder dat het bestuur van Harderwijk zo'n 600 sociale huurwoningen wil bouwen, zodat mensen in 2025 in uiterlijk 2,5 jaar tijd een plekje vinden. Op dit moment kan die wachttijd oplopen tot acht jaar.

Bouwen en vergunningen afgeven

Henk Vermeer van coalitiepartij Harderwijk Anders geeft aan dat deze zomer zeker 103 sociale huurwoningen opgeleverd moeten worden. Vorig jaar kwamen er al 34 bij, wat het totaal op 135 brengt. Dat is een derde van de totale behoefte die er is (410 woningen). Voor 105 huizen moet de vergunning voor bouw nog worden opgemaakt.

De fractievoorzitter wacht nog op bijgestelde cijfers die meer over de afgelopen maanden kunnen vertellen. Hij reageert daarmee op eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

Cijfers van de gemeente die de behoefte aantonen en de plannen tot 2025, een huidige wachttijd van jaren en reacties van woningzoekenden en de oproep van PvdA'er Wilco Bos tot versnelde bouw, geven volgens Vermeer wel aan dat er druk is. Hij wijst echter op wat er nog aankomt aan woningen in de komende tijd. Dat moet die druk fiks verlichten.

Zie ook: PvdA'er luidt de noodklok: 'Harderwijk moét nu meer bijbouwen'

Doorstroom geef lucht

Niet alleen in de sociale woningbouwsector, ook in de vrije huursector tot 850 euro per maand is veel behoefte aan huizen. Eveneens een derde van de totale behoefte (440 huurwoningen) moet deze zomer zijn opgeleverd. 'Belangrijk', zegt Vermeer. 'Die woningen geven doorstroom en die is nodig om de druk op de woningmarkt te verlichten.'

Hij wijst daarnaast op goedkope koophuizen (tot twee ton), die bijvoorbeeld voor starters hard nodig zijn. Daarvan is nu niets gepland, en er wordt ook niet gebouwd. 'Maar de raad zal er snel over in gesprek gaan om ook daar plannen voor te maken', besluit hij.

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

  31 januari 2020
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Harderwijk vindt nieuwe sporthal in de Sypel 'logische keuze'

  22 juli 2019
  - Het college van Harderwijk onderzoekt mogelijkheden voor de bouw van een extra sporthal binnen sportcomplex de Sypel . Een nieuwe gemeentelijke sporthal zou nodig zijn om de verdere ontwikkeling en groei van sportverenigingen in Harderwijk mogelijk te maken.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend