Logo De Belofte

HARDERWIJK - Harderwijk heeft dringend behoefte aan meer huurwoningen, zowel sociale als gewone huurhuizen. En dus moet er gebouwd worden. De gemeente denkt in de zomer een deel van die behoefte te kunnen stillen, met de oplevering van honderden woningen.

Uit een bijgestelde woonvisie bleek eerder dat het bestuur van Harderwijk zo'n 600 sociale huurwoningen wil bouwen, zodat mensen in 2025 in uiterlijk 2,5 jaar tijd een plekje vinden. Op dit moment kan die wachttijd oplopen tot acht jaar.

Bouwen en vergunningen afgeven

Henk Vermeer van coalitiepartij Harderwijk Anders geeft aan dat deze zomer zeker 103 sociale huurwoningen opgeleverd moeten worden. Vorig jaar kwamen er al 34 bij, wat het totaal op 135 brengt. Dat is een derde van de totale behoefte die er is (410 woningen). Voor 105 huizen moet de vergunning voor bouw nog worden opgemaakt.

De fractievoorzitter wacht nog op bijgestelde cijfers die meer over de afgelopen maanden kunnen vertellen. Hij reageert daarmee op eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

Cijfers van de gemeente die de behoefte aantonen en de plannen tot 2025, een huidige wachttijd van jaren en reacties van woningzoekenden en de oproep van PvdA'er Wilco Bos tot versnelde bouw, geven volgens Vermeer wel aan dat er druk is. Hij wijst echter op wat er nog aankomt aan woningen in de komende tijd. Dat moet die druk fiks verlichten.

Zie ook: PvdA'er luidt de noodklok: 'Harderwijk moét nu meer bijbouwen'

Doorstroom geef lucht

Niet alleen in de sociale woningbouwsector, ook in de vrije huursector tot 850 euro per maand is veel behoefte aan huizen. Eveneens een derde van de totale behoefte (440 huurwoningen) moet deze zomer zijn opgeleverd. 'Belangrijk', zegt Vermeer. 'Die woningen geven doorstroom en die is nodig om de druk op de woningmarkt te verlichten.'

Hij wijst daarnaast op goedkope koophuizen (tot twee ton), die bijvoorbeeld voor starters hard nodig zijn. Daarvan is nu niets gepland, en er wordt ook niet gebouwd. 'Maar de raad zal er snel over in gesprek gaan om ook daar plannen voor te maken', besluit hij.

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.
 • Harderwijk vindt nieuwe sporthal in de Sypel 'logische keuze'

  22 juli 2019
  - Het college van Harderwijk onderzoekt mogelijkheden voor de bouw van een extra sporthal binnen sportcomplex de Sypel . Een nieuwe gemeentelijke sporthal zou nodig zijn om de verdere ontwikkeling en groei van sportverenigingen in Harderwijk mogelijk te maken.
 • Ton beschikbaar gesteld voor De Roef Harderwijk

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad van Harderwijk stelt een ton beschikbaar voor de ontwikkeling en herbouw van Multifunctioneel Centrum De Roef. Het gebouw moet worden omgebouwd tot een 'positief gezondheidscentrum'.
 • Harderwijk wil meedoen aan experiment coffeeshops

  18 juli 2019
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil meedoen aan een experiment om illegale handel in coffeeshops terug te dringen. Dat is donderdagavond besloten tijdens de raadsvergadering.

Overig verkiezingsnieuws

 • Gemeente 'gemakzuchtig en naïef' rond verpauperde Velpse studentenhuizen

  17 januari 2020
  VELP - De gemeente Rheden treedt niet op tegen de verpauperde studentenpanden aan de Zuider Parallelweg in Velp. De situatie verbeterde na een gesprek met de eigenaar, aldus de gemeente. Daar is omwonende Heiko ter Horst het niet mee eens. Hij noemt de gemeente 'gemakzuchtig en naïef'.
 • Tienduizenden bomen voor Montferland

  17 januari 2020
  DIDAM - Naar aanleiding van de Europese 'Green Deal', moeten volgens D66-raadslid Mark Heebing twintig- tot vijftigduizend bomen worden aangeplant in Montferland. De motie van de partij die opriep tot concrete invulling van het plan, werd unaniem aangenomen door de raad.
 • Gemeenteraad kritisch over nieuwe zorgmisstanden: 'Arnhem is niet in control'

  17 januari 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad reageert kritisch op de misstanden rondom zorgonderneming Flexzorg die Follow the Money aan het licht bracht. Wethouder Roeland van der Zee zei tegen Omroep Gelderland dat hij de situatie onder controle heeft. 'Maar het lijkt er haast op of het college de urgentie van het financiële lek pas de afgelopen weken ervaart', meent Jan Hutten (CDA).
 • Drutenaren krijgen duizenden euro's om activiteiten voor elkaar te organiseren

  17 januari 2020
  DRUTEN - Drutenaren met een leuk idee voor een buurtactiviteit kunnen nu terecht bij de gemeente om hun initiatief te bekostigen. In totaal stelt Druten 25.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende leefbaarheidsprojecten, zoals buurtfeesten of uitstapjes voor een ouderenvereniging.
 • Afgedankte apparatuur is doorn in het oog

  17 januari 2020
  RESSEN - Hoe lang blijven de afgedankte koelinstallaties nog liggen langs de weg in Ressen? Dat wil GroenLinks wel eens weten van het college van Lingewaard. De partij is er verbaasd over dat er al jaren rommel ligt bij het bedrijf, terwijl het college had beloofd daar iets aan te zullen doen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend