Logo De Belofte

HARDERWIJK - Harderwijk heeft dringend behoefte aan meer huurwoningen, zowel sociale als gewone huurhuizen. En dus moet er gebouwd worden. De gemeente denkt in de zomer een deel van die behoefte te kunnen stillen, met de oplevering van honderden woningen.

Uit een bijgestelde woonvisie bleek eerder dat het bestuur van Harderwijk zo'n 600 sociale huurwoningen wil bouwen, zodat mensen in 2025 in uiterlijk 2,5 jaar tijd een plekje vinden. Op dit moment kan die wachttijd oplopen tot acht jaar.

Bouwen en vergunningen afgeven

Henk Vermeer van coalitiepartij Harderwijk Anders geeft aan dat deze zomer zeker 103 sociale huurwoningen opgeleverd moeten worden. Vorig jaar kwamen er al 34 bij, wat het totaal op 135 brengt. Dat is een derde van de totale behoefte die er is (410 woningen). Voor 105 huizen moet de vergunning voor bouw nog worden opgemaakt.

De fractievoorzitter wacht nog op bijgestelde cijfers die meer over de afgelopen maanden kunnen vertellen. Hij reageert daarmee op eerdere berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: Jaren wachten op huurwoning in Harderwijk; gemeenten moeten bijbouwen

Cijfers van de gemeente die de behoefte aantonen en de plannen tot 2025, een huidige wachttijd van jaren en reacties van woningzoekenden en de oproep van PvdA'er Wilco Bos tot versnelde bouw, geven volgens Vermeer wel aan dat er druk is. Hij wijst echter op wat er nog aankomt aan woningen in de komende tijd. Dat moet die druk fiks verlichten.

Zie ook: PvdA'er luidt de noodklok: 'Harderwijk moét nu meer bijbouwen'

Doorstroom geef lucht

Niet alleen in de sociale woningbouwsector, ook in de vrije huursector tot 850 euro per maand is veel behoefte aan huizen. Eveneens een derde van de totale behoefte (440 huurwoningen) moet deze zomer zijn opgeleverd. 'Belangrijk', zegt Vermeer. 'Die woningen geven doorstroom en die is nodig om de druk op de woningmarkt te verlichten.'

Hij wijst daarnaast op goedkope koophuizen (tot twee ton), die bijvoorbeeld voor starters hard nodig zijn. Daarvan is nu niets gepland, en er wordt ook niet gebouwd. 'Maar de raad zal er snel over in gesprek gaan om ook daar plannen voor te maken', besluit hij.

Het laatste nieuws uit Harderwijk

 • 'Doodsbedreiger' burgemeester hoeft gevangenis niet meer in

  03 augustus 2020
  HARDERWIJK - Een 56-jarige man uit Harderwijk is veroordeeld voor het bedreigen en stalken van burgemeester Harm Jan van Schaik uit diezelfde gemeente. Ook heeft de man vijf gemeentemedewerkers beledigd, oordeelde de rechtbank maandagmiddag. Zijn gevangenisstraf van 150 dagen waarvan 108 voorwaardelijk betekent niet dat hij weer terug de cel in moet, deze heeft hij al uitgezeten. Daarnaast zijn er contactverboden opgelegd.
 • Onrust in wijk nog niet weg na verhuizing pedofiel, gemeente houdt bijeenkomsten

  31 januari 2020
  HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk wil via zogenaamde 'huiskamergesprekken' napraten met bewoners van de wijk Drielanden. De afgelopen maanden ontstond daar onrust, nadat via een anonieme brief bekend werd gemaakt dat een veroordeelde pedofiel in de wijk was komen wonen. Het gezin is inmiddels vertrokken uit het huis en zoekt naar woonruimte in een andere gemeente.
 • Wethouders Regio Noord-Veluwe bezoeken maatschappelijke zorginstellingen

  23 januari 2020
  HARDERWIJK - Woensdag bezocht wethouder Gert van den Berg samen met de wethouders Zorg en Welzijn van de Regio Noord-Veluwe een aantal maatschappelijke zorginstellingen in Harderwijk.
 • Harderwijk zet in op multifunctioneel en duurzaam nieuw zwembad

  06 december 2019
  HARDERWIJK - Plannen voor het nieuwe zwembad in De Sypel in Harderwijk worden steeds concreter. Er komt een groot zwembad van 22 bij 10 meter, een wedstrijdbad, een recreatief deel en dat alles binnen een sportcomplex dat straks verduurzaamd moet zijn. Het bad zelf moet energieneutraal worden.
 • Pilot met vuurwerkvrije zones in Harderwijk

  19 september 2019
  HARDERWIJK - De gemeenteraad in Harderwijk heeft donderdagavond ingestemd met de uitvoering van een pilot voor vuurwerkvrije zones deze jaarwisseling.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend