Logo De Belofte

NIJMEGEN - Ondanks dat bewoners in Nijmegen-Noord vorige week herhaaldelijk vroegen aan de gemeente om de bloemenzee bij voor hun deur niet met de grond gelijk te maken, ging de grasmaaier toch rigoureus over de kleurenpracht. Dat was fout, erkent wethouder Bert Velthuis in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.

Tot overmaat van ramp heeft de maai-zuigcombinatie, die onder meer de ‘natuurvriendelijke’ oever langs de Frankrijkstraat en Groot-Brittanniëstraat in Lent onder handen nam, niet alleen een bulk aan ‘gewone’ insecten, maar vermoedelijk ook zeldzamere soorten sprinkhanen, rupsen en vlinders opgezogen. 

Omwonenden mogen vragen juist niet te maaien

D66-raadslid Lusanne Bouwmans wilde woensdagavond van het college weten waarom er is gekozen om te maaien, juist nu de bloemen volop bloeien en ondanks herhaaldelijke verzoeken van omwonenden om niet te maaien. Volgens Bouwmans staat het haaks op het in 2012 aangenomen initiatiefvoorstel 'Een bij hoort er bij in Nijmegen'. Dat is bedoeld om de bijensterfte in onze stad tegen te gaan en de biodiversiteit te verbeteren.

De gemeente Nijmegen heeft sindsdien een ‘ecologisch maaibeleid’, wat onder meer inhoudt dat er zo min mogelijk wordt gemaaid en dat dit bovendien op verschillende momenten wordt gedaan, rekening houdend met bloeiperiodes. Bewoners mogen volgens dat voorstel zelf bij de gemeente aangeven wanneer zij op bepaalde locaties liever zien dat er minder gemaaid wordt. De gemeente kijkt dan of maatwerk mogelijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Maaimomenten heroverwegen

'Dat is gewoon niet goed. Hadden we niet moeten doen', reageert wethouder Bert Velthuis. Volgens hem is maaien echter nodig om de grond te 'verschralen', om bloemen juist de gelegenheid te geven te groeien. 'Klinkt een beetje raar', erkent de wethouder. 'Maar als we niks doen krijgen we juist heel weinig bloemen'.

Daarbij zijn er volgens de wethouder ook mensen die liever wandelen over gemaaid gras en wordt er gemaaid voor de verkeersveiligheid, zodat borden zichtbaar zijn. De wethouder zei het aantal maaimomenten te willen heroverwegen en waar mogelijk schapen in te zetten. 'Schapen hebben namelijk de eigenschap dat ze zich vooral bekommeren om het gras en wat minder om de bloemen', motiveert Velthuis dat idee.

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

(Foto: Actuele vragen D66 – Maaibeleid gemeente Nijmegen)

Geschrokken van insecten opzuigen

Goed insectenbeleid is volgens Lusanne Bouwmans heel erg belangrijk. 'Ik merk wel eens dat er lacherig over wordt gedaan', stelt het raadslid. 'Er is al heel weinig ruimte in de stad. En de ruimte die we hebben, die moeten we echt zo goed mogelijk inzetten om de biodiversiteit te verbeteren'. Bouwmans komt met een motie die voorstelt het maaibeleid te evalueren en eventueel bij te stellen.

GroenLinks-raadslid Volkert Vintges vulde nog aan geschrokken te zijn van het 'opzuigen of stofzuigen'. 'Dat is namelijk de manier om alle insecten,  pollen en zaden weg te zuigen. Dat is echt het allerslechtste wat je kunt doen.' Vintges vraagt de wethouder daar nog eens goed naar te kijken. 'En zijn wel degelijk alternatieven om dat maaisel af te voeren en daarbij de insecten en de zaden - die zorgen voor volgend jaar weer bloemen - te sparen. 

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend